Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Nam se "kvačka"

Polhov Gradec, 6. februar – Ta dan je potekala 1. medgeneracijska delavnica društva Lep je dan v sodelovanju s pletilsko kooperativo Breja preja iz Škofje Loke.
V polhograjski graščini so se zbrale mamice, otroci in babice. Namen delavnice je bil povezati generacije, obuditi znanje kvačkanja in recikliranja. Med spretnimi prsti so vihtele kvačke, za nit pa so izbrale kar odpadne plastične vrečke, narezane na trakove. Pobudo za delavnico so dale predstavnice društva Lep je dan in mnoge so se spraševale, zakaj ravno kvačkanje? Odgovor je preprost, ker imajo tovrstna ročna dela protistresen učinek, saj znižujejo raven stresnega hormona kortizola v krvi in pripomorejo k nižjemu krvnemu tlaku. Pletenje ima terapevtski učinek – deluje proti anksioznosti in depresiji. V raziskavi, ki jo je opravila angleška psihoterapevtka Betsan Corkhill, je kar 54 odstotkov ljudi poročalo, da je pletenje v njih vzbudilo občutke sreče in zadovoljstva. Ker nas tovrstne dejavnosti zamotijo in zaposlijo naše roke, se preusmeri naša osredotočenost na bolečino. Ugotovljeno je, da se na ta način izboljšujeta tudi spomin in kognitivne funkcije, otrokom pa se dokazano izboljšajo matematične spretnosti (vir: https://www.utrinek.si/pletenje-in-kvackanje-imata-terapevtski-ucinek). 

Ne skrbite, če ste tokrat zamudili medgeneracijsko delavnico. V prihodnje bodo pobudnice druženje še ponovile. Če pa ste sami mojster v ročnih spretnostih in bi radi to delili z ljudmi, bodo zelo vesele, če se jim pridružite, pravijo. Za vse informacije lahko pišete na
drustvolepjedan@gmail.com ali jih najdete na družbenem omrežju Facebook. Zahvala s strani članic društva Lep je dan velja Nini Arnuš iz Breje preje, ki je pokazala, kako se kvačka iz plastičnih vrečk, Polhograjski graščini, ki je prijazno ponudila prostor, in vsem obiskovalcem delavnice. Se vidimo!

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi