Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Stopili skupaj za Primoža

Polhov Gradec, 22. april – Deseterica prijateljev 17-letnega Primoža Trobca je v večnamenski športni dvorani Osnovne šole Polhov Gradec, ki je tistikrat zares pokala po šivih, pripravila dobrodelni koncert s petindvajsetimi glasbenimi gosti ter za njegovo zdravljenje in rehabilitacijo na domu zbrala kar 33.559,90 evra.
Da zares znamo stopiti skupaj, ko nekdo potrebuje pomoč, priča marsikatera spominska fotografija s koncerta, zbrana sredstva, seznam nastopajočih in številne dobre misli ter občutki, ki so takrat preplavljali do zadnjega kotička napolnjeno večnamensko športno dvorano. Žalostna zgodba mladega, 17-letnega Primoža Trobca iz Črnega Vrha je povezala vse generacije, glasbene žanre, organizacije, da bi pomagali fantu, ki se je pred pol leta hudo poškodoval v prometni nesreči in od tedaj negiben leži v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Kljub temu da je hrom od vratu navzdol, so neprizadeti ostali možgani, govor in njegova volja do življenja ter neizmerni optimizem, ki vsak dan znova navdihuje tudi vse njegove najbližje. Prav to je bil eden izmed razlogov in najverjetneje glavni adut, ki je nagovoril mnoge nastopajoče in obiskovalce.

Preko 2000-glava množica naj bi za Primoža priromala iz bližnjih in zelo oddaljenih krajev v Polhov Gradec ter po svojih močeh prispevala svoj delček v mozaik tistega bogatega večera. Prešteti pa ni bilo mogoče tistih, ki so si celoten koncert ogledali v neposrednem prenosu na Primoževi Facebook strani Za Primoža gre. Prenos so omogočili študenti multimedije in laboratorija za multimedijo fakultete za elektrotehniko. Na ta način je dogodek spremljal tudi mladenič, ki so mu bile namenjene vse dobre želje in misli. Primožu so za njegovo trdno voljo in optimizem čestitali vsi glasbeni gosti ter mu zaželeli vse dobro in čim uspešnejšo rehabilitacijo oziroma okrevanje. Na odru so se zvrstili Mladi Godci, Mladi Gamsi, Marjan Novina, Stane Vidmar, Ansambel Toni, Saša Lendero, Stari Gamsi, Ansambel Jureta Zajca, Trio Šubic, Ansambel Javor, Harmonk’n'roll, Jurčki, Ansambel Prosen, Ivan Hudnik in hči Ines, Ansambel bratov Cankar, vokalne skupine Ščekice, Prisrčnice, Svetlice in njihove spremljevalne skupine, Moški pevski zbor TD Briše s spremljevalnim skupino 3+, Nalet, Malibu, Ansambel Smer, Laura in Primoževi sošolci, Šolski pevski zbor OŠ Polhov Gradec ter Godba Dobrova - Polhov Gradec. Prav vsak izmed nastopajočih je prižgal svojo iskrico in pogosto se je zgodilo, da so skupaj z občinstvom zaploskali pogumnemu borcu Primožu, organizatorjem ter vsem navzočim, ki še imajo posluh in čut za sočloveka. Na usklajeno triperesno deteljico je večkrat opozoril ter jo s prijaznimi besedami nagradil tudi povezovalec sobotnega večera Grega Trebušak. Njegovi prijetni spontanosti je kanček humorja dodal še poštar Grega, ki je postregel s šopkom avtorskih šal ter skupaj z eno od pobudnic koncerta Saro Polančec napovedal gosta večera. Na platnu se je pojavil Primož ter veselo pozdravil polno dvorano in povedal, da ima tudi sam rad muziko, posebej narodno-zabavno, ter vsem iskreno zaželel, naj se imajo dobro, žurirajo in se veselijo ter kaj tudi pojejo in popijejo.  

Poleg glasbenikov, ki so pomagali s svojim talentom, so se pošteno odrezali tudi nekateri drugi, ki imajo s Primožem tesnejše stike ali pa z njim le sočustvujejo, saj lahko v njegovi zgodbi prepoznajo sebe ali svojega bližnjega. Tomaž Schwarzmann je v imenu kolektiva podjetja Konstrukcije Swarzmann družini Trobec poklonil bon v vrednosti 15.000 evrov ter jim zaželel vsega dobrega. Da zanj in njegovo močno voljo držijo pesti tu spodaj in tudi zgoraj, je dejal polhograjski župnik Bogdan Oražem ter družini izročil 2.500 evrov, ki so jih župljani zbrali v postnem času. Organizatorje koncerta je ponosen pohvalil tudi župan Franc Setnikar ter dodal pozitivnih misli in želja za Primoža in njegove domače. Ilinka Kuclar je v imenu osnovne šole Polhov Gradec, zaposlenih, staršev in otrok Primožu čestitala za voljo in pogum ter povedala, da se je v zgodbo vključila tudi šola, ki je zbrala 700 kilogramov zamaškov ter 3.100 evrov. Njeni mlajši predstavniki pa so poskrbeli za eno najbolj čustvenih točk večera – otroški glasovi so namreč čudovito zapeli priredbo pesmi Tri želje in jih ponesli do Primoža. Dobra volja in pozitivne misli tako na odru kot pod njim in na tribunah ter najverjetneje tudi marsikje po Sloveniji in morda tudi svetu so tistega sobotnega večera prekipevale. Med koncertom smo namreč izvedeli, da so se Primoževi zgodbi priključili tudi organizatorji večera slovenskih popevk, ki je hkrati potekal v Horjulu, preko družbenih omrežij pa je bilo mogoče spremljati, da so v ta namen potekale tudi razne dražbe ter dobrodelni teki, junija pa se obeta še Pobeg s kolesom. Ihanski dobrodelni tek je na koncertnem odru predstavila pobudnica le-tega in povedala, da je za Primoža teklo kar 120 tekačev in tekačic, ki so pokazali, da je moč v posamezniku, ko pa stopimo skupaj, ni nedosegljivih ciljev.

Rezultat dobrih in srčnih ljudi je 48.559,90 evra (vsa zbrana sredstva na koncertu in drugje ter prispevek Schwarzmanna). Ves denar na računu pa gre izključno za plačevanje računov za Primoževo okrevanje. Organizatorji koncerta so za konec na Facbook stran napisali: "Vsem se iz srca zahvaljujemo."

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

 

Za vse, ki bi za Primoža še želeli darovati:

TRR je odprt pri NLB: SI56 0214 0008 9842 562
Sklic: SI 00 285581
Namen nakazila: družina Trobec

 

ZAHVALA

Ekipa Za Primoža gre (Bernard in Kristina Kožuh, Gašper in Blažka Trobec, Andrej in Simona Trobec, Janez in Brigita Kožuh, Matej in Tatjana Koprivec, Miro Osredkar, Tone Laznik, Gregor Čuden, Aleš in Sara Polančec) se iz srca zahvaljuje vsem, ki ste pomagali pri dobrodelni prireditvi ZA PRIMOŽA GRE 22. aprila v športni dvorani OŠ Polhov Gradec. "Za nami je uspešno izveden projekt, pri katerem ste poleg ekipe Za Primoža gre sodelovali tudi številni drugi. Seznam imen je naključen. Iskrena hvala tudi vsem ostalim, ki ste na kakršen koli način pripomogli k organizaciji dobrodelnega koncerta in pa seveda zahvala vsej publiki, ker brez vas ne bi bilo takega uspeha. Opravičujemo se vsem, ki smo jih nehote izpustili."

Mizarstvo Uroš Praprotnik, Vrtnarstvo Čuden, TD Briše, TD Polhov Gradec, Dramsko društvo z Andrejem Malovrhom, KS Polhov Gradec, KS Črni Vrh, OŠ Polhov Gradec - hišnik Rajko Tominec in čistilke, POŠ Črni Vrh, OŠ Dobrova – hišnik, Občina Dobrova - Polhov Gradec, Gregor Trebušak, Urška Trebušak, ekipa Svet na kanalu A, Fakulteta za elektrotehniko – laboratorij za multimedijo LMMFE (Robert Grdadolnik), Bahun iz Sinje Gorice, Jože Kožuh, Tisk Tavčar, Športno društvo Setnik, KUD Črni Vrh, Tadeja Fornezzi, Andreja Žakelj, Digit Komenda, Jure Sešek, Avtohiša Vič, Jože Čuk, Klemen Buh, Klara Buh, Lucija Peklaj, Urška Žagar, Ilinka Kucler, Podeželske žene Blegoš, Mesarija Čadež, Mesarstvo Blatnik, Pekarstvo Gorenc, Nina Dolinar, Neža Kralj, Bogdan Oražem, Sanja Pavlin Zakovšek, Anja Kržišnik, Pr´Andrejc d.o.o., Boštjan Dolinar s.p., PGD Črni Vrh, PGD Polhov Gradec, PGD Dvor, Trgovina Tuš, Radio Ognjišče, Radio 1, Radio Veseljak, Radio Sora, Naš časopis, Anica Pralica, Slavko Černič, Anton Čuden, Podjetje Schwwarzmann, Andrej Trobec s.p., Ans. Mladi Godci, Ans. Mladi Gamsi, Marijan Novina, Stane Vidmar, Ans. Toni, Saša Lendero, Ans. Stari Gamsi, Ans. Jureta Zajca, Trio Šubic, Ans. Javor, Harmonk´n´roll, Ans. Jurčki, Ans. Prosen, Ivan in Ines Hudnik, Ans. Bratov Cankar, Ščekice, Prisrčnice, Svetlice, Šundrbend, Moški PZ Briše, Laura Cankar in sošolci, Otroški pevski zbor OŠ Polhov Gradec, Ans. Nalet, Malibu, Ans. Smer, Godba Dobrova - Polhov Gradec

 

 

Oglejte si tudi