Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

V mestu prve ameriške dame

Začeli smo z letošnjimi izleti. Vedno skušamo najti kaj novega, zanimivega. Prav neradi ponavljamo izlete. Ker je nekako »frišno« in moderno, smo se 11. aprila podali v rojstni kraj Trumpove soproge. Izbrali smo pot Trebnje–Mirna–Blanca–Sevnica.
V podjetju Dana na Mirni smo dobili perfektno, zelo strokovno razlago o njihovi vodi in vodi nasploh. Ogledali smo si polnilnico vode. Sicer proizvajajo tu tudi različne sokove in žgane pijače. Podjetje je v zasebni lasti, imajo lastnika s posluhom za ljudi. Imajo svojo vrtino, zelo globoko in so tako prišli do kristalno čiste vode. Polnijo povsem naravno vodo brez kakršne koli kemije. Poleg tega da napolnijo ogromno količino steklenic, oskrbujejo z vodo celotno Mirno z okolico. Poslujejo zelo uspešno, na novo zaposlujejo in se širijo. Ko bi bilo tudi v vseh ostalih podjetjih tako, se ne bi bilo treba soočati z nezaposlenostjo in iz nje izvirajočo bedo.

V Boštanju nas je pričakala lokalna vodička in nas popeljala do hidroelektrarne Blanca. Razložila nam je gradnjo prve pretočne eletrarne na reki Savi. Povedala pa je z grenkobo tudi o grozni nesreči, v kateri je umrlo 12 ljudi. Vrnili smo se v Sevnico. Ogledali smo si mesto, hišo, blok in osnovno šolo, kjer je preživljala otroške dneve »first lady« Melanija. Obiskali smo prodajalno Kopitarne, dame pa seveda trgovino Lisce. Privoščili smo si torto s črko M, salamo pa smo žal zgrešili. Potem pa je sledila glavna atrakcija izleta – sevniški grad. Mogočna stavba nad mestom, pravokotne oblike, s štirimi obrambnimi stolpi in lepo urejenim parkom. Poslušali smo prijetno in zelo izčrpno predstavitev gradu z zgodovino od gradnje pa vse do menjave grajske gospode. Gospod Ciril Dolinšek je gospodar in skrbnik, hkrati pa tudi vodič v gradu. Razkazal nam je vodnjak želja in notranjščino. V gradu imajo različne sobane za razne prireditve, sejno sobo in poročno dvorano. Vse je opremljeno v stilu graščanstva nekoč. Človek bi rekel, da imajo srečo, ker domuje v mestu Sevnica tovarna pohištva Stilles. Objekt je v celoti prenovljen in služi za raznorazne prireditve in sestanke občinskih predstavnikov. Res vredno ogleda! Izlet smo zaključili z bogatim kosilom na Studencu v gostilni Janc. Lep začetek letošnjega izletništva, čakajo pa nas v naslednjih mesecih nove zanimivosti.

Zapisal: Lado Nartnik

 

 

 

Oglejte si tudi