Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Utrip Miklavževega sejma

V prostorih Polhograjske graščine je 1. in 2. decembra potekal tradicionalni Miklavžev sejem. Pester spremljevalni program je ponudil ustvarjalne delavnice ter predstave za najmlajše, stojnice pa so bile tudi letos polne izdelkov domačih in tujih razstavljavcev.
Polhograjska graščina v sodelovanju z Osnovno šolo Polhov Gradec, Muzejem pošte in telekomunikacij in knjižnico Polhov Gradec vsako leto poskrbi, da je Miklavžev nakup za nekatere enostavnejši in, kar je še pomembno, imajo nekaj od tega tudi lokalni obrtniki. Hkrati pa čarobnost praznikov pričara tudi otrokom, ki jim je namenjen pester in zanimiv spremljevalni program. Letos so izdelovali origami smrečice, okraske za jelko, angelčke, snežake, venčke iz zgoščenke ter novoletne kapice iz volne. Otroci so tudi urili različne spretnosti, vsi vztrajni in natančni pa so se na koncu veselili svojih končnih izdelkov. V svet domišljije, plesa in pesmi pa sta jih popeljali sobotna predstava Poln pehar sanj in nedeljska Škratolovski lonček kuhaj.
Mimo stojnic se je tako v soboto kot nedeljo sprehodilo veliko ljudi iz okolice in tudi od drugod. Nekateri so pohvalili bogato ponudbo izdelkov domačih in tujih razstavljavcev, drugi pa so bili nekoliko kritični do sicer simbolične vstopnine na sejemsko prizorišče, ki je hkrati sicer omogočila tudi ogled muzejskih zbirk. Da je sejem prvenstveno namenjen razstavljavcem in obiskovalcem, so slednji poudarili. Tudi letos je bila v zgornjem nadstropju pestra izbira prazničnih voščilnic in drugih okraskov, ki so jih izdelali polhograjski osnovnošolci. V srednjem je dišalo po naravnih milih in drugi domači kozmetiki, najti je bilo tudi veliko izdelkov iz tekstila in drugih ročnih spretnosti, poseben vtis pa so pustile stojnice z raznovrstnimi izdelki iz lesa. V pritličju so tudi letos prostor dobili pridelovalci najrazličnejših mesenih, čebeljih, kozjih pridelkov in izdelkov ter čajev in drugih domačih zelišč. V grajskem parku pa je bil ob ognju ter s ponudbo toplih pijač in prigrizkov prijetno pripravljen prostor za druženje in sproščen klepet odraslih in kraj, kjer so se tudi otroci lahko naužili svežega zraka, se natekli in celo jahali samoroga, ki je bil letošnja izredno atraktivna novost.

 

Fotografije in besedilo: Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi