Oceni objavo

Prvomajska budnica Godbe Dobrova - Polhov Gradec

Godba Dobrova - Polhov Gradec je po dveh koronskih letih nadaljevala tradicijo in v sodelovanju s Horjulskimi mažoretami in lokalnimi Gasilskimi društvi prebudila občane na Prvomajski budnici.

Kar dvakrat je tradicionalna Prvomajska budnica ob epidemioloških ukrepih potekala le preko zvočnikov. Da bo letos vendarle vse po starem, je nakazala že velika želja na vajah Godbe, ko so godbeniki komaj čakali, da se vrnejo na nastope. Pred dobrim mesecem dni so v svoje vrste sprejeli dvanajst mladih ukrajinskih glasbenikov, ki so v pred grozotami vojne nastanjeni v Sloveniji. Začetne jezikovne ovire so hitro premagali in po vajah korakanja in ukrajinskim glasbenikom povsem novih pesmi, je prvi skupni nastop bila ravno Prvomajska budnica.

Morali bi videti njihove začudene obraze, ko so izvedeli, da bo potrebno z budnico začeti že ob 5. uri zjutraj … A led je bil hitro prebit s prvo budnico v Brezju, kjer je Godba takoj prejela blagoslov od zgoraj v obliki dežnih kapelj. Vendar se godbeniki ne ozirajo na take malenkosti. Kaj hitro so pot nadaljevali v Podolnici in Horjulu, kjer so se jim pridružile Horjulske mažorete. Župan Občine Horjul Janko Prebil in predstavniki Občinskega sveta so navdušeno pričakali glasno in slikovito povorko. Naslednja postaja je bila najvišja točka budnice v Šentjoštu, kjer so Godbo poslušalci pričakali na sredi vasi. Sledil je spust v dolino proti Polhovemu Gradcu. Po mokri cesti z lužami je bilo jasno, da je začetni blagoslov pomagal in da povorko čaka le še suho vreme. Po okrepčilu - hop ponovno na avtobus in v Gabrje – malo naprej pa še na Šujico. Na Dobrovi so godbeniki po korakanju čez celo Dobrovo poslušalce pričakali kar pri cerkvi po maši in jim tako popestrili nedeljsko dopoldne. Sledil je še najbolj množičen obisk v Podsmreki in tradicionalni zaključek s pogostitvijo pod Jarčevim kozolcem v Komaniji, kjer za godbenike poskrbi mecen Godbe Janez Jarc.

Prvomajska budnica se je tako zaključila šele okoli 13h. In ko so se godbeniki dodobra sprostili po napornem dnevu, je na svoj račun prišlo tudi vreme. Na srečo ravno pravi čas. Godba Dobrova - Polhov Gradec in Horjulske mažorete se zahvaljujejo Krajevni skupnosti Dobrova za pomoč pri organizaciji budnice ter vsem poslušalcem in dobrotnikom za prijazen sprejem, pogostitev in okrepčilo na vseh postajah Prvomajske budnice. Iskrena hvala! Se vidimo prihodnje leto!!

Oglejte si tudi