Logo MojaObčina.si

Dobrova-Polhov Gradec

DANES
16°C
-2°C
JUTRI
14°C
-1°C
Deli
5116

Obnovljeni in nadgrajeni objekti Blagajeve poti

Lesene hiške in objekte na Blagajevi gozdni učni poti, postavljene iz podrtega lesa po žledolomu, med spomenikom grofu Blagaju nad čebelarskim domom in grajskim izvirom sem predstavil bralcem že septembra leta 2014.

Po treh letih in pol je zob časa načel predvsem streho šestkotne hiške, a je po naročilu občine Dobrova - Polhov Gradec ekipa treh samostojnih podjetnikov (Žiga Povšner s.p., Aleš Ložar s.p. in Matic Zakrajšek s.p.) v vsega nekaj dneh uspela popraviti strehe treh objektov in to s prekritjem z lesenimi skodlami, s čimer so dodali objektom novo estetsko in starinsko vrednost. Poleg tega so izdelali dodatno streho nad vhodnim portalom pri spomeniku, pri čemer so ob njej na eni strani postavili ptičjo valilnico, torej škatlo, varno pred vremenskimi vplivi, za gnezdenje ptic, na drugi strani pa ptičjo hišico z vhodom v obliki srčka. Nova pridobitev so tudi lepo izdelane obrobe oken šestkotne hiške in vhodnega pulta, ki so sedaj iz gladkega lesa, okna pa imajo celo prava lesena polkna. Otroci se bodo najbolj razveselili lesenega volka iz enega kosa lesa, ki stoji tam, kjer je bila jahalna priprava doslej. Da so gorenjski fantje pravi rokodelci, se lahko prepričate z obiskom smučišča Krvavec, saj so ob gozdu na poti pastirskih škratov različni kipi živali in vse umetnine so izdelali iz zgolj enega kosa lesa vsako. Občina je ob tej nujni vzdrževalni naložbi, vredni približno 2000 evrov, še enkrat pokazala, da ima smisel in občutek za ohranjanje naravne in kulturne dediščine!

Občina Dobrova - Polhov Gradec je kandidirala za evropska sredstva s tremi projekti; poleg zgoraj opisanega Polhkovega doživljajskega parka, ki ga bodo ob odobritvi sredstev obogatili z dodatnimi vsebinami, kipi, razstavami in interaktivnimi dogodki, še z Lokalnimi produkti Blagajeve dežele in Medenimi zakladi – prireditvenim prostorom pri gostilni Pograjski dom.

Sebastjan Vehar

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!