Oceni objavo

Zven zaklete grofice predstavljen prebivalcem Podsmreke in Draževnika

Občina Dobrova - Polhov Gradec je v sodelovanju z OŠ Dobrova, s Planinskim društvom Podpeč-Preserje in z Zavodom Škrateljc zasnovala novo tematsko pot Zven zaklete grofice, ki bo prva slovenska zvočna planinska pot in že druga tematska pot v Občini Dobrova - Polhov Gradec. V četrtek, 23. 9. 2021, je v prostorih gasilskega doma Podsmreka za prebivalce Podsmreke in dela Draževnika potekala javna predstavitev projekta.

Dogodka so se poleg zainteresiranih domačinov udeležili tudi župan občine Dobrova - Polhov Gradec Franc Setnikar, Zavod Škrateljc, predstavnik Planinskega društva Podpeč-Preserje, ki upravlja s pohodno potjo na Gradišče, direktorica JZ Polhograjska graščina Nina Slana in predsednik KS Dobrova Franc Smrtnik. Javno predstavitev je pričel Uroš Grilc, predstavnik Zavoda Škrateljc, ki je predstavil vsebino tematske poti in njeni dve izhodišči, ki temeljita na zgodovini kraja; to sta skladatelj Emil Adamič, ki je bil rojen na Dobrovi, in ljudska legenda o Zakleti grofici. Predstavil je tudi lokacijo tematske poti, ki bo postavljena vzdolž obstoječe pohodne poti na Gradišče. Sestavljalo jo bo 9 zvočnih elementov oz. zvočil, ki bodo temeljili na posameznih delih legende o grofici. Zvočila bodo neinvazivna, izkoristila pa bodo obstoječe elemente gozda – štore, kamne, drevesa. Ob obisku tematske poti bodo obiskovalci prejeli tudi knjižico, ki bo pohod na Gradišče vodila in pospremila z zgodbo ter drugimi vsebinami. Gre za podoben sistem, ki uspešno deluje že v Polhovem doživljajskem parku v Polhovem Gradcu.

Nadaljevanje javne predstavitve je bilo namenjeno vprašanjem domačinov, ki so večinoma izkazali naklonjenost tematski poti. Zanimalo jih je predvsem to, kje točno bo potekala tematska pot, kako bo poskrbljeno za varnost pohodnikov in zvočil, saj na tem območju občasno poteka tudi sečnja dreves in drugo delo v gozdu, ter kdo bo skrbel za čistočo vzdolž tematske poti. Ob tem je župan poudaril, da je pot zasnovana premišljeno in na podlagi izkušenj, ko bo projekt zaživel, pa se bodo izvedle prilagoditve, če se bo pokazalo, da so le-te potrebne. Pot pa bo redno vzdrževana. Uroš Grilc je še dodal, da je skrb o onesnaževanju okolja odveč, saj projekt spodbuja spoštljivo obnašanje do narave in že sam po sebi opozarja, da smo v naravi zgolj obiskovalci in opazovalci. Župan je poudaril tudi to, da nikakor ne gre za spodbujanje masovnega turizma, saj je tematska pot namenjena predvsem družinam z otroki in šolskim skupinam, ki bodo tako del svojega programa lahko opravile v naravi.

Vrednost celotnega projekta znaša dobrih 139 tisoč evrov, od tega bo znesek v višini 92 tisoč evrov sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, ostala sredstva pa bo zagotovila Občina Dobrova - Polhov Gradec. Z gradnjo bo pričela v letu 2022, do avgusta prihodnjega leta pa bo projekt tudi zaključen. Občina poudarja, da se bo še prej sestala z vsakim lastnikom zemljišč posebej in skupaj z njimi določila mikrolokacije za postavitev zvočil. Trenutno potekajo dogovori z G Design Hotelom glede prodajanja knjižic in zagotavljanja parkirišč za posamezne obiskovalce. Za avtobuse, ki bodo do tematske poti pripeljali šolarje, pa bo parkirišče predvidoma zagotovljeno na Dobrovi.

Z Zvenom zaklete grofice bo občina pridobila že drugo tematsko pot, ali bo tako uspešna kot polhograjska, ki se je nedavno uvrstila v ožji izbor za najboljšo tematsko pot na državnem natečaju Moja dežela – lepa in gostoljubna 2021, pa bo pokazal čas.


L. O.

Oglejte si tudi