Oceni objavo

Tudi letos je imel Režijski obrat polne roke dela

Režijski obrat je v letošnjem letu na vodovodnih sistemih v občini Dobrova - Polhov Gradec poskrbel za številne posodobitve in izboljšave, poleg tega pa je skrbel za hitro in učinkovito odpravljanje okvar na vodovodnih sistemih. Redno je vzdrževal tudi pokopališča Dobrova, Dvor, Polhov Gradec, Črni Vrh in Šentjošt, ki so prav tako v njegovem upravljanju.

Na vodovodnih sistemih letos posodabljanje katastra, odpravljanje okvar, zmanjševanje vodnih izgub in vzpostavitev sistema SCADA

Režijski obrat Občine Dobrova - Polhov Gradec upravlja s 15 vodovodnimi sistemi. Za pregled nad celotnim vodovodnim omrežjem in njegovo uspešno upravljanje je zato nujno potrebna evidenca vodovodnih sistemov, kamor se ažurno vrisujejo novi hišni priključki, obnove cevovodov in drugih delov omrežja, okvare in nove trase vodovoda. Režijski obrat je že v letu 2020 svoj interni kataster vodovodnih sistemov pričel intenzivno dopolnjevati, sedaj pa ga sproti posodablja. Na določenih vodovodnih sistemih je Režijski obrat vpeljal tudi enotni daljinski nadzorni sistem SCADA, ki je močno olajšal spremljanje delovanja vodovodnih sistemov.

Prav tako je Režijski obrat aktivno in uspešno skrbel za odpravljanje napak in poškodb na vodovodnih sistemih ter zmanjšal vodne izgube. Zelo zgovorne so številke; na vodovodnem sistemu Dobrova je bilo v letu 2020 izgubljene kar 53 % vode, letos pa je vodne izgube na območju vodovodnega sistema Dobrova le še za 41 %, prav tako so se vodne izgube na vodovodnem sistemu Brezje znižale s 55 % na 25 %. V letošnjem letu so bile izvedene tudi redne menjave vodomerov pri uporabnikih pitne vode; samo na območju KS Dobrova bo do konca letošnjega leta zamenjanih približno 400 vodomerov. Poteka pa tudi ureditev katastra za grobove in urejanje iskalnika za grobove preko spletne strani.

Številna dela na območju krajevne skupnosti Dobrova

Na območju krajevne skupnosti Dobrova so bile pomladi zamenjane preostale azbestne cevi ob Horjulski cesti (pod cerkvijo), izvedena je bil odmera dostopne poti in območja vodohrana Selo za prenos lastništva na Občino, ki bo po predvidevanjih izveden naslednje leto, na vodohranu Osredek pa so bile zamenjane dotrajane črpalke. V okviru protipoplavnih del na Šujici je bil pod Gradaščico izveden podboj in ureditev glavne vodovodne cevi, saj je bila obstoječa vodovodna cev čez Gradaščico izpostavljena vplivu Gradaščice in zunanjim vplivom. Izvedene so bile tudi dodatne raziskave za vrtino Brezje, kjer pa najnovejši rezultati raziskav s strani Geološkega zavoda RS kažejo, da na območju ni primerne lokacije za izvedbo nove vrtine, ki bi z veliko gotovostjo lahko zagotovila normalno oskrbo uporabnikov s pitno vodo za območje Brezja. Na prečrpališču Maček, preko katerega se voda iz vodovodnega sistema Dobrova distribuira v vodovodni sistem Brezje, je bila zato nameščena dodatna črpalka, kar je prebivalcem Brezja zagotovilo bolj stabilno in varno oskrbo s pitno vodo. Urejena je bila tudi dodatna vodna celica za vodohran Brezje, s čimer je bilo pridobljenih dodatnih 15 m3 zaloge vode. Končno odločitev o morebitni novi vrtini pa bo Občina sprejela skupaj s krajevno skupnostjo v naslednjih mesecih.

Na pokopališču Dobrova je bil letos zamenjan lijak in urejen odtok pri vhodu v župnijo, ki je bil prej večkrat zamašen. Nameščeni sta bili tudi dve klopci pri mrliški vežici in ena dvojna klop pod lipami. Urejena je bila okolica novega dela pokopališča, odstranjeno je bilo odvečno drevje, izvedena je bila zatravitev, posajeno je bilo grmovje, urejena pa je bila tudi okolica spomenika padlim v 1. svetovni vojni, ki se nahaja na pokopališču. Obnovljene so bile sanitarije pri mrliški vežici, njene zunanje lesene površine pa so bile na novo prepleskane.

Na Pristavi pri Polhovem Gradcu obnova vodovoda, v Šentjoštu sistem ultrafiltracije, v Črnem Vrhu pa zmanjševanje vodnih izgub

Na Pristavi pri Polhovem Gradcu je letos potekala izgradnja novega kraka kanalizacije, v sklopu projekta pa je bila na Pristavi izvedena obnova vodovoda ter nato izpeljana prevezava obstoječih objektov na nov glavni vod. Na območju Šentjošta je bil letos na obstoječem prečrpališču postavljen sistem za pripravo vode s pomočjo ultrafiltracije, Režijski obrat pa je iskal tudi nov vodni vir za območje Butajnova–Planina. Izvedena je bil tudi odmera dostopne poti in območja vodohrana Butajnova za prenos lastništva na Občino. V Črnem Vrhu pa se je Režijski obrat moral posvetiti predvsem zmanjševanju vodnih izgub, ki jih je povzročilo večje puščanje pri vodohranu Črni Vrh, ki je bilo nato odkrito in sanirano. Na pokopališču Črni Vrh pa je bil popravljen še lijak na obzidju.

Kakšni so načrti Režijskega obrata za prihodnje leto?

Režijski obrat bo nadaljeval z iskanjem vodnih izgub na najbolj problematičnih vodovodih – te so najvišje na vodovodnih sistemih Dobrova, Polhov Gradec, Butajnova, Črni Vrh, Srednji Vrh in Hrastenice. Prav tako pa načrtuje ureditev hidravlike na vodovodnih sistemih, kjer je to potrebno, da bo z ustreznimi ukrepi za ureditev tlaka in pretoka poskrbel tudi za zmanjševanje vodnih izgub.

Na območju KS Dobrova je načrtovana postavitev več merilnih mest za spremljanje hidravličnih parametrov na vodovodu Dobrova, kar bo prav tako pomagalo pri odkrivanju vodnih izgub. V začetku leta Občina Dobrova - Polhov Gradec pričakuje tudi prejem gradbenega dovoljenja za rekonstrukcijo objekta na vrtini Gabrje in ureditev vodovoda od vrtine do glavne državne ceste. Režijski obrat bo pristopil tudi k načrtovani sanaciji vodohrana Selo in k vzpostavitvi sistema SCADA na vodohranu Osredek.

Ko se bodo izvajala dela za rekonstrukcijo državne ceste v 3. in 4. fazi, bo na Hrastenicah sočasno zgrajen nov glavni vod ob državni cesti, obstoječi objekti pa bodo prevezani na ta vod. Projektna dokumentacije je že izdelana. Pri obnovi prometnega vozlišča v Polhovem Gradcu, ki bo potekala v letu 2022, pa se bo pri avtobusni postaji obnovilo obstoječe vodovodno omrežje. Režijski obrat pa načrtuje tudi povezavo vodovoda Podreber na vodovod Polhov Gradec. Na polhograjskem pokopališču bodo urejene glavne poti, zagotoviti pa bo potrebno tudi dodatne površine za nova grobna polja na spodnjem delu pokopališča. Pokopališče Dvor trenutno še vedno nima ustreznega parkirišča, kar je zagotovo ena izmed pomembnejših problematik, ki jih bosta Občina in Režijski obrat morala nasloviti. Režijski obrat pa ima načrte tudi za Šentjošt in Črni Vrh; med drugim so na vodovodu Butajnova in vodovodu Črni Vrh načrtovana vzdrževalna dela, v Črnem Vrhu pa še ureditev poti na pokopališču.

Številni izvedeni projekti in dodelan letni načrt za leto 2022 kažejo, da ima Režijski obrat dela veliko. Poleg načrtovanih del na vodovodnih sistemih, ga zaposlujejo še nepredvidene okvare in motene oskrbe s pitno vodo, ki jih Režijski obrat vedno poskuša najhitreje odpraviti, zato je vzpostavil tudi dežurno številko za sporočanje okvar na vodovodnih sistemih (051/299-200), ki je občanom vedno na voljo. Režijski obrat si prizadeva za dobro in varno oskrbo uporabnikov s pitno vodo na območju celotne občine – tega pa si želijo tudi občani.


Občina Dobrova - Polhov Gradec

Oglejte si tudi