Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Občina pridobila 227 tisoč evrov za za sanacijo parkirišča pri OŠ Polhov Gradec

Osnovna šola Polhov Gradec je leta 2019 pridobila novo igrišče, ki v dveh višinskih nivojih vključuje igrišče za mali nogomet, košarko in odbojko na mivki, atletsko stezo, površine za suvanje krogle, površine za skok v daljino in igrala, ter tudi novo kotlovnico in prostor za zabojnike za smeti. V sklopu preko milijon evrov vrednega projekta, ki ga je izvajalo podjetje Euro grad d.o.o., pa so bila urejena tudi parkirišča, krožni promet, prostor za kolesarnico, javna razsvetljava in meteorna kanalizacija v okolici osnovne šole. Skupaj je bilo urejenih 4000 kvadratnih metrov športnih in zelenih površin ter 2000 kvadratnih metrov prometnih površin.
Gradnja objekta je potekala na izredno nestabilnem terenu pod zahtevnimi geološkimi pogoji, kar je močno vplivalo na potek projekta. Še pred zaključkom del pa so se pojavile težave na novem parkirišču nasproti stavbe OŠ Polhov Gradec, ki se je posedlo zaradi aktivnega zemeljskega plazišča, ki je ogrožalo tudi bližnje stanovanjske objekte. Najnovejše geološke raziskave so pokazale, da ni šlo za napako pri projektiranju, temveč za plaz, ki ga ni bilo mogoče predvideti.
Parkirišče bo sanirano letošnje poletje, v času šolskih počitnic. V okviru razpisa Ministrstva za okolje in prostor, Sektor za zmanjševanje posledic naravnih nesreč, se je Občina Dobrova - Polhov Gradec uspešno potegovala za sredstva v okviru Programa nujnih ukrepov za odpravo posledic nestabilnosti tal majhnega in srednjega obsega za leti 2020 in 2021, ki zagotavlja državno sofinanciranje sanacijskih ukrepov na plazovih, in sicer v višini stroškov izvedbe gradbenih del. Občina je v marcu in aprilu izvedla javni razpis za izbiro izvajalca del. Izbrano je bilo podjetje SGP Zidgrad Idrija d.d., s katerim je Občina 1. 6. 2021 podpisala slabih 280 tisoč evrov vredno pogodbo. Podjetje bo v prihajajočih mesecih poskrbelo za sanacijo parkirišča in zaključilo prenovo zunanjih površin pri OŠ Polhov Gradec. 

Za stabilizacijo plazu bo kot trajni ukrep izvedena sidrna pilotna stena skupne dolžine 64,11 metrov, nad katero bo izveden še armiranobetonski zid, ki bo omogočal izvedbo parkirišča. Pilotno steno bodo sestavljali 8,5 metrov dolgi uvrtani armiranobetonski piloti s premerom 0,8 metra, ki bodo nameščeni na razdalji 1,6 metra. Piloti bodo med seboj povezani z vezno armiranobetonsko gredo dimenzij 1,1 x 1,1 metra. Greda bo preko jeklenih prednapetih tri- in štirivrvnih trajnih sider dolžine 18 metrov na razdalji 3,2 metra sidrana v zemljino. Za zidom bo izvedena drenaža, ki bo speljana v obstoječi jašek javne kanalizacije mešanega sistema, ki se nahaja pred pilotno steno.  

LR  

Oglejte si tudi