Oceni objavo

Novo parkirišče na Dobrovi in prva faza prenove Horjulske ceste predstavljena občanom

Projekt za ureditev novega javnega parkirišča na Dobrovi in rekonstrukcijo prvega dela Horjulske ceste je vse bližje realizaciji.

Občina Dobrova - Polhov Gradec v letošnjem letu nadaljuje s projektom za ureditev javnega parkirišča na Dobrovi, ki se bo nahajalo ob krožišču. Obstoječe makadamsko parkirišče bo razširjeno in urejeno z robniki, odvodnjavanjem, asfaltnimi površinami ter zasaditvijo dreves. Sočasno pa se bo izvajala prva faza rekonstrukcije Horjulske ceste, ki bo obsegala odsek od krožišča do križišča z Ulico Vladimirja Dolničarja. Izgrajen bo dvosmerni kolesarski pas in pločnik za pešce na eni strani cestišča, cesta bo obnovljena, urejena pa bo tudi javna razsvetljava.

Celoten projekt je sicer razdeljen na tri faze, ker omogoča gradnjo po odsekih, ki je hitrejša. Prva faza obsega omenjeni cestni odsek v dolžini 280 metrov, druga faza obsega odsek od križišča z Ulico Vladimirja Dolničarja do objekta Horjulska cesta 116 v dolžini 1200 metrov, tretja faza pa odsek od objekta Horjulska cesta 116 do JP567371 Pot čez Horjulko v dolžini 1350 metrov.

Projekt je v pripravi že nekaj let, zato je pričetek gradnje že težko pričakovan. V letu 2018 je bila zaključeno geodetsko evidentiranje urejenih delov mej in parcelacija zemljišč. V letu 2019 je bilo več pozornosti namenjene preučitvi prometa na cestnem odseku, ki je vključevala tudi meritve hitrosti in pretoka vozil, v letu 2020 pa je bila naročena izdelava geodetskega posnetka in nove projektne dokumentacije za vse tri faze projekta, z vključenimi avtobusnimi postajami, prehodi za pešce, hodniki za pešce in javno razsvetljavo.

Trenutno so v pripravi pogodbe za ureditev lastništva zemljišč, po katerih bo potekala načrtovana gradnja, in dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja za gradnjo parkirišča. V četrtek, 26. avgusta 2021, je bila organizirana javna predstavitev projekta, na kateri je bila vsem lastnikom zemljišč, ki jih gradnja zadeva, predstavljena vsebina projekta, seznanjeni pa so bili tudi s predvidenimi posegi v zemljišča in potekom projekta. Lastniki zemljišč lahko zato v kratkem pričakujejo dokumente v zvezi z ureditvijo lastništva delov parcel. Začetek gradnje parkirišča in prve faze prenove Horjulske ceste je ob uspešnem pridobivanju zemljišč načrtovan za leto 2022.

Občina Dobrova - Polhov Gradec in Krajevna skupnost Dobrova sodelujeta pri projektu in si skupaj prizadevata za čim boljše obveščanje občanov in čimprejšnjo izvedbo projekta, ki bo Dobrovi zagotovil nujno potrebno parkirišče in prispeval k izboljšanju prometne varnosti.

 


L. O.

Oglejte si tudi