Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
11°C
JUTRI
22°C
11°C
Oceni objavo

Nov prikazovalnik hitrosti v Črnem Vrhu

Agencija za varnost prometa je že deseto zaporedno leto pripravila poziv za enoletni brezplačni najem prikazovalnikov hitrosti. Na poziv se je prijavilo 34 občin, izmed katerih je strokovna komisija nato izbrala 15 občin. Med izbranimi je bila tudi tokrat Občina Dobrova - Polhov Gradec, ki je na razpisu že četrtič uspešno sodelovala. Nov prikazovalnik hitrosti, za našo občino že osmi, je bil konec oktobra nameščen v Črnem Vrhu. 

Prikazovalniki hitrosti so se izkazali kot učinkovit pristop k zmanjšanju povprečnih hitrosti na odsekih, kjer so nameščeni. Prehitra vožnja je kljub preventivnim akcijam in pogostemu opozarjanju vseh institucij, ki delujejo na področju preventive, še vedno pogost vzrok številnih prometnih nesreč. Na odseku, ki se nahaja v bližini podružnične osnovne šole Črni Vrh, omejitev hitrosti znaša 50 km/h. Prve meritve, ki jih je opravil nov prikazovalnik hitrosti tipa MHP50, za obdobje od 30. 10. 2020 do 13. 11. 2020 kažejo naslednje podatke: 

- Povprečna hitrost vozil je 45 km/h, najvišja izmerjena hitrosti pa je bila 70 km/h.

- V celotnem obdobju meritev je 85 % vozil vozilo do hitrosti največ 54 km/h, 50 % vozil je vozilo do hitrosti 46 km/h in 30 % vozil je vozilo do hitrosti 40 km/h.

Za analizo dolgoročnega vpliva prikazovalnika pa bo treba še počakati. Kljub vsemu pa naj bo premišljenost in upoštevanje cestnoprometnih predpisov naše vodilo pri vožnji; ob prikazovalniku hitrosti ali brez njega. 

 

Lucija Rus

Oglejte si tudi