Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Dobrova-Polhov Gradec
DANES
22°C
12°C
JUTRI
23°C
12°C
Oceni objavo

Epidemija koronavirusa pojenjuje. Kako naprej v lokalnem okolju?

V spomladanskem obdobju so bili na preizkušnjo postavljeni ne le odnosi znotraj naših družin, temveč so se z novimi izzivi soočale tudi občine. V čisto novi in nepredvidljivi situaciji so morale poskrbeti za zajezitev širjenja virusa in vzpostavitev ter izvajanje ukrepov proti širjenju, vse ob upoštevanju priporočil in navodil strokovnih služb. Praktično čez noč je bilo treba priskrbeti zaščitna sredstva za delovanje sistema civilne zaščite, ki na trgu v začetku sploh niso bile dostopna, ter istočasno poskrbeti za najbolj ranljive skupine občanov. S kakšnimi izzivi se je soočala Občina Dobrova - Polhov Gradec, smo povprašali župana občine, Franca Setnikarja. 

 

Pred prvomajskimi prazniki se je epidemija Covid-19 pričela umirjati, Vlada RS je do sedaj že omilila ali odpravila del ukrepov. Kako se je to obdobje odražalo na območju Občine Dobrova - Polhov Gradec? 

Občina je skupaj s Civilno zaščito že v dneh pred odločitvijo o vladni razglasitvi epidemije opravila prva posvetovanja, kako načrtovati, spremljati in izvajati zaščitne ukrepe na območju občine, saj smo se vsi morali soočiti z do sedaj neznano nevarnostjo. Opravili smo posvetovanja z zdravniki družinske medicine, patronažnimi službami, preverili razpoložljiva zaščitna sredstva in možne evakuacijske javne prostore za primer večjega razmaha epidemije. Stopili smo tudi v stik z lokalnimi ponudniki različnih javnih storitev in trgovinami, ki jih občani največ oz. dnevno obiskujejo, in jim pomagali zagotoviti prvo zaščitno opremo, saj so bila to največja možna žarišča za prenos okužbe. Poskrbeli smo tudi za nekaj zaščitnih sredstev, ki smo jih v prvih dneh razdelili med podjetnike, ki izvajajo dejavnost na območju občine in so se obrnili na civilno zaščito občine … Vzpostavili smo krizni štab z dežurnimi telefonskimi številkami za organizirano dobavo nujnih življenjskih potrebščin in zdravil za ranljive skupine občanov. V sodelovanju z ravnateljema smo zaprli vrtce in šole, odpovedali javne dogodke in prireditve, poostrili nadzore na terenu z inšpekcijskimi službami in policijo zaradi neupoštevanja izdanih ukrepov prepovedi gibanja in zadrževanja na javnih površinah v večjih skupinah. Vse z namenom, da ostane območje občine varno in zdravo. Morebiti so tudi vsi izvedeni ukrepi pripomogli k majhnemu številu okuženih. Občina je dnevno spremljala epidemiološko sliko kot pripomoček k usmerjanju ukrepov. Na območju občine je bilo uradno evidentiranih sedem občanov z okužbo, ki so po pridobljenih informacijah vsi uspešno okrevali. 

Seveda se moram zahvaliti vsem prostovoljcem, ki so pomagali civilni zaščiti pri raznosu hrane, osnovnih življenjskih pripomočkov in zdravil. Zahvaljujem se tudi za ponujeno varstvo otrok na domu, ponujeno tehnološko opremo za pomoč šolanju otrok na daljavo, gospodu Zrimu z Dobrove za donacijo zaščitnih mask pošti Dobrova, generalnemu direktorju Slovenskih železnic za donacijo zaščitnih mask civilni zaščiti, Kavarni Bambi in dobrovškemu župniku Janezu Kvaterniku za ponujene prostore za potrebe samoizolacije. Hvala tudi  predsednikom krajevnih skupnosti za poverjeništvo in sodelovanje pri prenosu uporabnih informacij v lokalnem okolju, zdravnikom in patronažnim sestram, ki skrbijo za naše občane, lekarni Dobrova, ki je vseskozi sodelovala s civilno zaščito pri nabavi zaščitne opreme in nudila pomoč pri dobavi in oskrbi občanov z nujnimi zdravili, vsem aktivistkam Karitasa in Rdečega križa, ki so v tem času oskrbovale pomoči potrebne občane. Brez vseh vas podporna mreža ne bi uspešno delovala!

 

Občinske službe že delajo v polni zasedbi? Se je občinski svet v tem obdobju sploh sestajal? 

Zaposleni v upravi občine so s 16. marcem pričeli delati na domu, stranke pa so ves čas lahko stopile v kontakt z občino po telefonu ali elektronski pošti za tekoče zadeve, kakor tudi za vse aktualne informacije v zvezi z izvajanjem zaščitnih ukrepov ali izražanje potreb ranljivih skupin. Na delovno mesto pa so hodili tisti, ki so bili zadolženi za izvajanje zaščitnih ukrepov in poverjenih nalog civilne zaščite in tisti, ki so poskrbeli za nemoteno izvajanje gospodarskih javnih služb in opravljanje drugih nujnih opravil delovnih procesov. Z 18. majem bo sprejemna pisarna občine za stranke tudi fizično dostopna v ponedeljek, sredo in petek v času uradnih ur (ob ponedeljkih in petkih od 8. do 12. ure, ob sredah od 8. do 12. ure in od 14. do 16. ure), kjer bodo stranke lahko oddale vloge za vse upravne postopke, plačale upravne takse ali oddale drugo pošto in pošiljke namenjene občinski upravi. Za ostale sestanke pa še vedno velja, da se je potrebno v sprejemni pisarni predhodno dogovoriti za čas izvedbe, saj se pri poslovanju še vedno uporabljajo vsi varnostni ukrepi; razkuževanje, varnostna razdalja, obvezno nošenje mask in zagotavljanje ustreznega števila oseb v prostorih.

Zadnja, 9. redna seja občinskega sveta je bila izvedena 4. marca letos, prva dopisna seja 30. aprila, naslednja redna seja pa je načrtovana 3. junija, vendar bo izvedena na lokaciji osnovne šole Dobrova, ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov za preprečitev širjenja virusa Covid-19. 

 

Je občina kakorkoli pomagala občanom v teh časih (oprostitve plačevanja najemnin občini, razdeljevanje zaščitne opreme, druge ugodnosti)? 

V prvih tednih je bilo na občino naslovljenih ogromno prošenj in izraženih veliko potreb po zaščitnih sredstvih, saj so prve javne informacije s strani državnih služb bile oblikovane na način, da občinske civilne zaščite poskrbijo za vse deležnike. Civilna zaščita je za poslovalnice kmetijske zadruge, bencinski servis, pošti, trgovini in zdravstvene ambulante namenila nekaj zaščitne opreme, saj so obiskovalci teh poslovalnic večinoma tudi naši občani in je bila njihova zaščita na prvem mestu. Zaščitna oprema je bila namenjena tudi za zaposlene v javnih službah, ki so ves čas trajanja epidemije opravljali svoje delo, osnovnima šolama Dobrova in Polhov Gradec ter glasbeni šoli Emil Adamič.

Z odredbo župana pa bodo oproščeni plačila najemnin tisti, ki delo opravljajo v prostorih občine ali krajevnih skupnosti, in jim je bilo z državnimi ukrepi opravljanje dela prepovedano oziroma omejeno. Odredba se nanaša na ves čas razglasitve epidemije. Odmera za nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča za leto 2020 je že bila oddana finančni upravi RS, tako da v tem trenutku o morebitnih oprostitvah še ne moremo govoriti. 

 

So pralne maske, ki jih je občina namenila po dve na vsako gospodinjstvo v občini in pa drugim predstavnikom javnega življenja v občini, še na zalogi? 

Res je, zaradi povečanja splošne zaščite občanov smo se skupaj s Civilno zaščito odločili, da med prebivalce občine razdelimo po dve pralni maski na gospodinjstvo, saj je bil dostop do zaščitnih sredstev na trgu zelo omejen, vsaj en član gospodinjstva pa je moral odhajati od doma za opravilo nakupov in nujnih neodložljivih opravkov. Maske so bile razdeljene tudi med predstavniki organizacij, ki tvorijo javno življenje v občini, nekaj pralnih mask pa ima občina še na zalogi. Kdor jo potrebuje, jo lahko naroči v sprejemni pisarni občine, od koder jo bomo prosilcu poslali po pošti na domači naslov. 

 

V teh razmerah smo ljudje začeli še bolj ceniti lokalno pridelano hrano, saj smo ugotovili na država v tovrstnih razmerah še zdaleč ni samozadostna. Ali občina razmišlja, kako bi povečala delež lokalno pridelane hrane v javnih zavodih ali še na kakšen drug način spodbudila uporabo lokalnih izdelkov tudi v lokalnem okolju? 

Občina že vrsto let spodbuja lokalne pridelovalce, njihov delež se iz leta v leto veča. Tudi v času epidemije je delovala tržnica pri Intersparu na Viču, seveda v skladu z vsemi zaščitnimi ukrepi. Nekateri ponudniki so v tem času svoje izdelke dostavljali strankam tudi na dom in se s tem izognili stikom z večjim številom strank. Vsekakor uporabo lokalne hrane spodbujamo pri vseh ponudnikih turističnih in s turizmom povezanih dejavnostih in jo vključujemo v programe in doživetja, ki jih pripravljamo. Nenazadnje pa povečujemo tudi prepoznavnost lokalne hrane s skupno blagovno znamko Dobrote Blagajeve dežele in pripravo programov in doživetij, kot je npr. Polna cula lokalnih doživetij, kjer v različna doživetja vključujemo lokalno hrano.

 

Bodo kateri projekti morali zaradi finančne situacije počakati? Kaj pa pomeni za občino nedavno povečanje povprečnine slovenskim občinam s strani Vlade RS?

Vesel sem, da je vlada spoznala, da slovenske občine potrebujejo več sredstev za opravljanje svojih nalog, kot vseskozi ob različnih priložnostih župani občin od države zahtevamo. O končnih učinkih povečanja sredstev pa bomo lahko govorili čez nekaj mesecev, ko bo realna slika pokazala, kakšna bo likvidnost občine zaradi skrajšanja plačilnih rokov dobaviteljev na osem dni ter podaljšanja plačila izdanih računov na šestdeset dni, izpada prihodkov iz naslova plačil stroškov za potrebe predšolske vzgoje, nakupa zaščitne opreme ...

Da bodo letošnji plani v čim večji meri realizirani, uprava ves čas dela na zaključkih projektov in projektih v teku. Občina je v tem času pridobila gradbeno dovoljenje za rekonstrukcijo čistilne naprave na Dobrovi, odkupljena ima tudi vsa potrebna zemljišča. Gradnja je sedaj odvisna od razpoložljivih investicijskih sredstev Javnega Holdinga Ljubljana. Izvedli smo tudi razpis za nabavo tehnične opreme za odpravo napak na vodovodnih sistemih Dobrova in Brezje, v okviru katerega se bodo dela pričela izvajati v naslednjem mesecu. Izdelani so projekti za ureditev javnih poti JP Hoja–Ravnek, JP Črni Vrh–Gugelj–Reka, JP Nartnik–Kucelj, ter cesta Šujica–Podutik. V prihodnjih dneh se bodo pričeli izvajati še postopki za ureditev zemljišč, povezanih z območjem posegov za izvedbo naštetih izboljšav, ravno tako tudi postopki pridobivanja zemljišč za kolesarsko povezavo. V izdelavi je tudi geodetski načrt in projekt rekonstrukcije LC Žerovnik–Osredek–Topol. 

 

Hvala za vse izčrpne odgovore. 

 

Lucija Rus

Oglejte si tudi