Oceni objavo

Društva in javni zavodi so na srečanju predstavili predloge za nadaljnji razvoj športa v občini Dobrova - Polhov Gradec

V sredo, 6. 10. 2021, so bili javni zavodi in vsa društva, ki aktivno delujejo na območju občine, vabljena na srečanje z županom Francem Setnikarjem, predstavniki Občine in predstavnico organizacije Stičišče Središče, da bi skupaj načrtovali novo Strategijo športa, ki predstavlja pomemben dokument za usmerjen razvoj športa in z njim povezanih dejavnikov. Aktualna Strategija v občini Dobrova - Polhov Gradec je še iz leta 2003, zato je potrebna njena celovita prenova.

Župan Franc Setnikar je v uvodnem pozdravu poudaril, da si želi ohraniti in še okrepiti stik med Občino in društvi, saj so društva izredno pomembna za domače kraje, ker ljudem omogočajo, da se družijo, sprostijo in ustvarjajo, kar prispeva k lepšemu in boljšemu življenju. Povedal je, da bo Občina tudi v prihodnje podpirala društva – v letu 2022 bo za javni razpis za društva namenjena enaka višina denarnih sredstev kot prej, ne glede na situacijo v državi.

Srečanje je povezovala in usmerjala Darja Sekula Krstič, predstavnica nevladne organizacije Stičišče Središče, ki nudi brezplačno podporo tudi našim društvom in drugim nevladnim organizacijam. Ob pregledu občinske spletne strani in občinskih razpisov namenjenih društvom, so v organizaciji Stičišče Središče pripravili tudi nekaj priporočil za Občino Dobrova - Polhov Gradec, kako postati društvom še bolj prijazna občina.

Kljub nizki udeležbi predstavnikov društev pa je bilo predstavljenih veliko predlogov in pobud, ki bodo podlaga za razvoj nove športne strategije. Društva so izpostavila predvsem potrebo po kolesarskih poteh, tudi downhill poteh, športni dvorani v Šentjoštu, več občinskih tekmovanj, poenostavljenih javnih razpisih in možnosti elektronske oddaje prijave na razpis. Izrazila so tudi željo po popularizaciji namiznega tenisa v osnovnih šolah, postavitvi fitnes naprav v naravi, ureditvi parkirišča pri šentjoškem smučišču in drugih izboljšavah, ki bi šport približala vsem občanom. Društva pa so bila nato vabljena še k soustvarjanju novega hišnega reda za kulturni dvorani na Dobrovi in v Polhovem Gradcu.

V razpravi je župan povedal, da je kar nekaj projektov že v teku ali pa v fazi priprave, za načrtovanje novih projektov pa bo najprej potrebno zagotoviti zemljišče, pri čemer pa lahko prav društva veliko pomagajo. Izpostavil je tudi Športno rekreacijski center Gabrje, pri katerem je Občina s spremembo prostorskega načrta v letu 2019 poskrbela za ustrezno namembnost in kupila skoraj vsa potrebna zemljišča na območju. Je pa Občina objekte ŠRC Gabrje letos tudi uradno legalizirala, s tem pa zagotovila podlago za skorajšnje fazno urejanje območja in tamkajšnje športne infrastrukture, kar v obcestnem delu poteka usklajeno s potekom nove kolesarske steze in urejene avtobusne postaje.

Društva pa lahko tudi v prihodnje pričakujejo povabila k nadaljnjemu sodelovanju in povezovanju z Občino ter k ustvarjanju skupnih zgodb.


L. O.

Oglejte si tudi