Oceni objavo

Ali veste, kako poteka izvajanje zimske službe?

V stalni rubriki Ali veste? so občanom predstavljene koristne informacije, zanimivosti in spremembe, ki se nanašajo na življenje v občini Dobrova - Polhov Gradec in večinoma odgovarjajo na pogosta vprašanja, ki jih občani naslovijo na Občino.

Vozniki, pešci in kolesarji moramo v zimskih mesecih svoje ravnanje v prometu prilagoditi vremenskim razmeram, če želimo ravnati varno. Kako pa izvajalec zimske službe skrbi, da so ceste in druge površine varne za uporabo?

 

Prednostni  razredi za vzdrževanje cest v zimskih razmerah so določeni na državni ravni

Vzdrževanje prevoznosti posameznih cest v zimskih razmerah je že na državni ravni opredeljeno s šestimi prednostnimi razredi, v katere so ceste razvrščene glede na kategorijo, gostoto prometa, strukturo prometa, geografsko-klimatske razmere in krajevne potrebe. Pravilnik o rednem vzdrževanju javnih cest glede na prednostni razred in vrsto ceste določa prevoznost ceste – tudi v času sneženja in močnega sneženja.

Pred.

razred

Vrsta ceste

Prevoznost ceste (ure)

Sneženje

Močno sneženje

I

avtoceste, hitre ceste

24 ur

zagotoviti prevoznost vozišč, pomembnejših križanj, dovozov k večjim parkiriščem in odstavnih pasov

zagotoviti prevoznost vsaj enega voznega pasu in dovozov k večjim parkiriščem

II

ceste s povprečnim letnim dnevnim prometom več kot 4000, glavne ceste, glavne mestne ceste, pomembnejše regionalne ceste

5:00 –22:00

zagotoviti prevoznost; možni zastoji do 2 ur med 22. in 5. uro

zagotoviti prevoznost (pri večpasovnicah prevoznost vsaj enega voznega pasu); možni zastoji do 2 ur predvsem med 22. in 5. uro

III

ostale regionalne ceste, pomembnejše lokalne ceste, zbirne mestne in krajevne ceste

5:00–20:00

zagotoviti prevoznost; možni zastoji do 2 ur predvsem med 20. in 5. uro

zagotoviti prevoznost (pri večpasovnicah vsaj enega voznega pasu); možni zastoji predvsem med 20. in 5. uro

IV

ostale lokalne ceste, mestne in krajevne ceste

7:00–20:00,

upoštevati krajevne potrebe

zagotoviti prevoznost;

možni krajši zastoji

zagotoviti prevoznost;

možni zastoji do enega dne

V

javne poti, parkirišča, kolesarske povezave

upoštevati krajevne potrebe

zagotoviti prevoznost;

možni zastoji do enega dne

zagotoviti prevoznost;

možni večdnevni zastoji

VI

površine za pešce

7:00–20:00, upoštevati krajevne potrebe

zagotoviti dostopnost do objektov v javni rabi

zagotoviti dostopnost do objektov v javni rabi


Šteje se, da je prevoznost zagotovljena, če je višina snega na cestah I. in II. prednostnega razreda ne presega 10 cm, na drugih cestah pa 15 cm, promet pa je možen z uporabo zimske opreme vozil. Ne glede na določila v tretjem stolpcu (prevoznost ceste), v obdobju izredno močnega sneženja, ob močnih zametih in snežnih plazovih prevoznosti ni nujno potrebno zagotavljati. Podobno velja za poledico, če je zaradi dežja cesta gladka in poledice ni mogoče odpraviti z razpoložljivimi tehničnimi sredstvi.

 

Državne regionalne ceste vzdržuje Gorenjska gradbena družba d.d., izvajalec zimske službe v občini Dobrova - Polhov Gradec pa je podjetje TIJO d.o.o.

Regionalni cesti v občini Dobrova - Polhov Gradec, ki sta R3641/1369  Ljubljanica–Ljubljana (Dolgi most) in R2407/1144 Gorenja vas–Ljubljanica–Vrhnika, sta v upravljanju DRSI, vzdržuje pa ju Gorenjska gradbena družba d.d.

Izvajalec zimske službe na kategoriziranih lokalnih cestah in javnih poteh v občini Dobrova - Polhov Gradec pa je v sezoni 2021/2022 podjetje TIJO d.o.o. Način izvajanja zimske službe je določen v izvedbenem programu zimske službe občine Dobrova - Polhov Gradec. Izvajalec zimske službe pri pluženju med sneženjem upošteva tako prioritetni vrstni red pluženja glede na kategorizacijo posamezne ceste, kot tudi kriterije za začetek pluženja, ki so določeni v izvedbenem občinskem programu zimske službe.

 

Kot zanimivost služi informacija, da izvajalec zimske službe na območju naše občine poleg cest v dolžini 250 kilometrov vzdržuje tudi dobrih 15 kilometrov pločnikov, 110 avtobusnih postajališč in 19.000 kvadratnih metrov parkirišč.

 

Odstranjevanje snega in poledica

Glede na zgornjo razpredelnico se ceste v občini Dobrova - Polhov Gradec uvrščajo v III., IV. in V. razred. Pluženje cest se na območju občine Dobrova - Polhov Gradec v primeru sneženja prične, ko na cestah III. in IV. prednostnega razreda zapade 10 cm snega, na cestah V. prednostnega razreda pa 15 cm. V izjemnih primerih, ko so napovedane obilnejše in neprekinjene snežne padavine, pa se z odstranjevanjem snega prične že prej.

Sneg mora biti odstranjen s pločnikov do 7. ure zjutraj oziroma 24 ur po prenehanju sneženja tako, da dopušča nemoten promet, ne sme pa se ga odlagati na cesto. Po zaključku sneženja morajo biti očiščena tudi avtobusna postajališča.

V primeru poledice se posipavanje prične izvajati takoj, ko se ta pojavi, v nekaterih primerih pa se posip izvrši že ob sami napovedi poledice. Posipanje asfaltiranih cest v nižinskem delu se izvaja s soljo, cest v hribovitem predelu občine pa z mešanico soli in peska. Makadamske ceste se posipajo izključno s peskom.

 

Obveznosti fizičnih oseb v času zimskih razmer

Lastniki oz. uporabniki stavb so dolžni pred svojim objektom oz. dovozom na javno cesto sami pospraviti in odstraniti sneg, ki ostane pri pluženju javne ceste, ter tudi odstranjevati ledene sveče, če objekt meji na javno površino. Objekti, s katerih se lahko sproži snežni plaz, ki ogroža varnost občanov ter premoženja, in vsi objekti, ki mejijo na javne površine, morajo imeti ustrezne zadrževalne snegolove. Pri odstranjevanju snega s streh, funkcionalnih in drugih površin, je prepovedano odlaganje snega na javne prometne površine; sneg se mora odlagati tako, da odvodnjavanje, hoja in promet niso ovirani. 

 

Občanom je na voljo brezplačna sol za posipanje

Prebivalcem občine Dobrova - Polhov Gradec je tudi letos na voljo brezplačna sol za posipanje, in sicer do 10 kg na gospodinjstvo. Za prevzem soli se lahko obrnete na podjetje TIJO d.o.o. (040/163-534). Tako lahko tudi sami še dodatno poskrbite za večjo varnost pred vhodi, na stopnicah in dvoriščih, ki v času nizkih zimskih temperatur postanejo spolzki. Ker pa je pretirana uporaba soli lahko škodljiva za okolje, naj pri uporabi velja zmernost.

 



Občina Dobrova - Polhov Gradec

 

 


Oglejte si tudi