Oceni objavo

Ali veste, da vsako prvo nedeljo v mesecu poteka voden ogled cerkve sv. Petra v Dvoru?

V stalni rubriki Ali veste? so občanom predstavljene koristne informacije, zanimivosti in spremembe, ki se nanašajo na življenje v občini Dobrova - Polhov Gradec in večinoma odgovarjajo na pogosta vprašanja, ki jih občani naslovijo na Občino.

Cerkev sv. Petra v Dvoru je od leta 1999 razglašena za kulturni spomenik državnega pomena. Začetek njene gradnje sega v leto 1525, velja pa za enega najlepših primerov pozne gotike pri nas. Številne njene znamenitosti, kot so na primer gosposke lože in zlati oltarji, cerkev sv. Petra v Dvoru postavljajo med najpomembnejše bisere slovenske kulturne dediščine. V cerkvi se nahaja tudi najstarejši ohranjeni zapis slovenskega jezika na javnem prostoru. Na ornamentalno povezanih trakovih na stropu cerkvene ladje je napisano: »TVOS / SSO / ENI / FUSTOBI« in »TVOEIE / IENV / GVELB / BANIE« (Vir: Kavčič, J. in Kavčič J. (2009). Iz skrinje polhograjske graščine. Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana.)

Ogled cerkve je možen po dogovoru. Vsako prvo nedeljo v mesecu pa sta ogled cerkve in vodenje brezplačna. Naslednji termin vodenja bo 3. 7. 2022, od 16.00 do 18.00. Več informacij: Polhograjska graščina, 031/776-259, info@grad-polhovgradec.si.


Občina Dobrova - Polhov Gradec

Oglejte si tudi