Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Občina odprla dialog z obrtniki in podjetniki

Občina Dobrova - Polhov Gradec je v sodelovanju z Območno obrtno-podjetniško zbornico Ljubljana Vič izvedla okroglo mizo na temo potreb in možnosti razvoja obrtništva in podjetništva v naši občini, ki je potekala v torek, 23. maja 2023. Župan Jure Dolinar in Tilen Petrič, predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljubljana Vič, sta na dogodku k dialogu povabila vse obrtnike, podjetnike in ostale posameznike, ki se zanimajo za razvoj tega področja pri nas. Župan Jure Dolinar je poudaril, da to srečanje označuje pričetek sodelovanja med Občino, obrtno-podjetniško zbornico in podjetniki ter obrtniki, sledilo pa bo oblikovanje konkretnih korakov za razvoj. Vsi udeleženci so bili povabljeni, da podajo svoje mnenje in predloge.

Beseda je torej tekla o potrebah in možnostih razvoja obrtništva in podjetništva, člani Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljubljana Vič pa so izpostavili glavne izzive, s katerimi se srečujejo in ki jih bo Občina morala nasloviti. Med drugim so poudarili, da si želijo okrepiti sodelovanje z Občino. Ta namreč igra ključno vlogo pri zagotavljanju dovolj primernih zemljišč v industrijsko-obrtnih conah, kar omogoča širitev in razvoj dejavnosti. Župan je povedal, da je za obrtno cono sicer predvideno zemljišče v središču Dobrove ob Horjulski cesti, da pa je potreben razmislek, kakšen razvoj bi bil za našo občino primeren in smiseln na podlagi interesa podjetij – razpršen ali centraliziran v industrijsko-obrtni coni.  V nadaljevanju so obrtniki in podjetniki poudarili tudi potrebo po posodobitvi občinskih razpisov za izvajalce gradbenih del, kajti želijo si sodelovanja z domačo občino, a so pri tem zaradi zahtev razpisov pogosto neuspešni. Izpostavili so tudi, da na državnem nivoju, ne le na občinskem, primanjkuje mladih za tehnične poklice, kar bo zagotovo eden ključnih izzivov, s katerim se bomo mogli spopasti. Župan je tu poudaril vlogo osnovne šole, ki bi že učencem morala podrobneje predstaviti različne poklice in jim vzbuditi interese, npr. s krožki, kot je predlagala tudi zbornica in poudarila, da je pri tem več kot pripravljena sodelovati s šolami. Območna obrtno-podjetniška zbornica Ljubljana Vič je predlagala tudi organizacijo več seminarjev in izobraževanj za vse zainteresirane, kar bi še dodatno pripomoglo k razvoju obrtništva in podjetništva v naši občini.

Župan Jure Dolinar je ob koncu srečanja dodal, da si tudi v prihodnje želi tovrstnega medsebojnega sodelovanja, ki bo podlaga za rešitve, s katerimi bodo zadovoljni tako občani, kot tudi obrtniki in podjetniki. Na osnovi tega je bil sprejet sklep, da bodo takšna srečanja redna in da bodo dogovorjene rešitve obravnavali skupaj.


l.o.

Oglejte si tudi