Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
7°C
JUTRI
27°C
8°C
Oceni objavo

Občinski svet se je zaradi poplav sestal na izredni seji

V sredo, 23. avgusta 2023, je potekala 1. izredna seja občinskega sveta, na kateri so se člani sveta sestali zaradi poplav, ki so našo občino prizadele v začetku avgusta, in obravnavali štiri točke dnevnega reda.

Župan Jure Dolinar je članom sveta predstavil vse aktivnosti, ki so vse od petka, 4. avgusta 2023, dalje potekale na nivoju občine kot odziv na poplave. Prisotne je seznanil z razmerami v naši občini po poplavah in intervencijskimi ter drugimi aktivnostmi za odpravo posledic poplav.

Povedal je, da so bila prostovoljna gasilska društva v noči na petek prvič aktivirana ob 00:37, v nadaljevanju pa je bil aktiviran tudi štab civilne zaščite, ki se je sestal že v zgodnjih jutranjih urah, in sicer ob 3:45. V posredovanju po poplavah so bila aktivirana vsa gasilska društva; od 4. do 7. avgusta 2023 je skupaj preko 350 prostovoljnih gasilcev posredovalo na 56 intervencijah. V prihodnjih dneh se je štab CZ redno sestajal in skrbel za poročanje, izmenjavo informacij, dogovarjanje ukrepov in razdelitev nalog za njihovo izvedbo. Župan je na seji predstavil tudi stanje na terenu v petek zjutraj, ko je bil izveden prvi ogled s strani štaba CZ, sektorskih poveljnikov, poveljnikov gasilskih društev in drugih gasilcev. Že takoj v petek zjutraj so se pričeli izvajati prvi ukrepi za zagotovitev prevoznosti cest in dostopa do objektov, reševanje intervencij na vodovodih, zagotavljanje pretočnosti strug, čiščenje nevarnih naplavin in obveščanje javnosti preko občinske spletne strani, izvedeni pa so bili tudi ogledi večjih plazov z geomehanikom. Občina Dobrova - Polhov Gradec je v sodelovanju s štabom CZ in gasilskimi društvi v ponedeljek, 14. avgusta 2023, organizirala tudi Dan solidarnosti, ki se ga je udeležilo preko 500 prostovoljcev. Dela za odpravo škode pa je še veliko; med drugim je most na Hruševem še vedno zaprt. V zvezi s tem je župan povedal, da bo Uprava RS za zaščito in reševanje zagotovila pontonski most, Občina pa bo krila stroške projektiranja in izvedbe temeljev za most. Most bo po predvidevanjih zgrajen in prevozen v začetku septembra.

Župan se je na seji zahvalil vsem za učinkovito delovanje, še posebej pa je pohvalil delo štaba CZ, vodstva in članov vseh prostovoljnih gasilskih društev in gasilske zveze ter delo vseh izvajalcev, ki so s svojo mehanizacijo pomembno prispevali k sanaciji škode. V nadaljevanju se je župan za vse prejete donacije in pomoč zahvalil organizaciji IPO, URSZR, podjetju Rotar d.o.o., Občini Brezovica in drugim občinam, ki so naši priskočile na pomoč, podjetju NLB, gasilskim društvom iz horjulske občine, predsednikom krajevnih skupnosti, zaposlenim v občinski upravi ter drugim podjetjem, organizacijam in posameznikom, ki so kakorkoli pomagali pri odpravi posledic poplav.

Poudaril je, da trenutna groba ocena škode znaša 30 milijon evrov, saj je poškodovanih preko 100 kilometrov cest, kar je 40 % vseh cest, ki jih vzdržuje Občina. Povedal je, da ima Občina v svojem proračunu sicer zagotovljenih nekaj sredstev za odpravo posledic naravnih nesreč, a potreben bo rebalans proračuna. Poudaril je še, da bodo projekti, ki se trenutno izvajajo, zaključeni, Občina pa namerava v največji možni meri nadaljevati z začrtanimi projekti. Občina bo sedaj pripravila nadaljnji plan sanacije škode, pri tem pa bo skušala pridobiti čim večjo finančno podporo države, odprla pa je tudi svoj podračun za zbiranje donacij za odpravo posledic naravnih nesreč. V nadaljevanju je podal še nekaj informacij glede ocenjevanja škode, ki poteka do vključno 12. septembra 2023.

V razpravi je beseda tekla predvsem o zagotovitvi finančnih sredstev za sanacijo škode in morebitnih ukrepih za finančno pomoč občanom, aktivnostih podjetja Hidrotehnik, ki izvaja dela na strugah, vzdrževanju zadrževalnikov vode, vandalizmu, ki se je v naši občini pojavil po poplavah, in uspehu dneva solidarnosti. Člani sveta pa so se odpovedali prejemu sejnine za to sejo; sredstva bodo namesto tega nakazana na zgoraj omenjeni občinski podračun za zbiranje sredstev za odpravo posledic poplav.

Gradivo in zapisniki sej občinskega sveta so dostopni na spletni strani www.dobrova-polhovgradec.si.



l. o.

Oglejte si tudi