Oceni objavo

Občina je prostovoljstvu prijazna občina

Prostovoljci so močno vezivo lokalnih skupnosti, kar drži tudi za našo občino, v kateri se nahajajo številne prostovoljske organizacije. Pomembno vlogo pri spodbujanju prostovoljstva na državnem nivoju igra Slovenska filantropija, ki se že 30 let aktivno odziva na družbene probleme, spodbuja in razvija prostovoljstvo ter medgeneracijsko sodelovanje, deluje na področju migracij, pomaga ogroženim in je glasna zagovornica človekovih pravic. Pod okriljem Slovenske filantropije vsako leto poteka tudi Nacionalni teden prostovoljstva, v sklopu katerega strokovna komisija presodi, kdo je za prostovoljstvo naredil največ. Strokovna komisija je letos odločila, da si Občina Dobrova - Polhov Gradec zasluži naziv prostovoljstvu prijazna občina.

Podelitev nazivov je potekala na prireditvi ob Slovesnem dnevu prostovoljstva, ki je v okviru že 23. Nacionalnega tedna prostovoljstva potekala v Kamniku v torek, 24. maja 2022. Na dogodku so bili podeljeni nazivi najboljšim mentorjem prostovoljcev, šolam in dijaškim domovom, ki spodbujajo prostovoljstvo učencev in dijakov, zaposlenim v javni upravi, posameznikom in občinam.

Nekatere občine so v letu 2022 svoj naziv prostovoljstvu prijazna občina le potrdile, nekatere pa so ga letos pridobile prvič, zato so se ga še bolj razveselile. Za aktivno spodbujanje prostovoljstva občanov in podporo delovanju prostovoljcev in prostovoljskih organizacij je naziv prvič pridobilo 7 občin; med njimi tudi Občina Dobrova - Polhov Gradec, ki je naziv prejela za ustvarjanje dobrih in spodbudnih pogojev za delo prostovoljskih organizacij, za prepoznavanje pomena prostovoljskega dela občanov za večanje kakovosti življenja v skupnosti, za vrednotenje prostovoljskega dela in z njim povezanih stroškov na javnih razpisih občine ter za namenjanje dela občinskih sredstev za razvoj prostovoljstva. »Vsem 41 občinam, prejemnicam naziva, iskreno čestitamo! Želimo si, da dobre prakse spodbujanja prostovoljstva ohranijo in nadgrajujejo ter jih ponesejo tudi med druge slovenske občine,« so še povedali pri Slovenski filantropiji.

Kar 19 % prebivalcev občine Dobrova - Polhov Gradec je prostovoljcev, nekateri pa so aktivni celo v več organizacijah. Kako pa Občina Dobrova - Polhov Gradec podpira njihovo delovanje? V preteklem letu je v okviru petih javnih razpisov finančno podprla delovanje kar 38 domačih prostovoljskih organizacij, kamor se uvrščajo športna, kulturna, gasilska in druga društva, župnijska karitas in druge organizacije. Zgovoren je tudi podatek, da je bilo v letu 2021 kar 64,5 % vseh razpisanih sredstev javnih razpisov namenjenih prostovoljskim organizacijam. Občina prostovoljskim organizacijam omogoča tudi brezplačno ali subvencionirano uporabo prostorov za delovanje, zagotavlja infrastrukturne pogoje za izvajanje aktivnosti, pomaga pri organizaciji večjih dogodkov in promociji prostovoljskih organizacij ter jim omogoča objavljanje na občinski spletni strani. Prostovoljske organizacije prav tako spodbuja k sodelovanju v večjih projektih občine, sprejema njihove pobude in predloge ter prevzema aktivno vlogo pri njihovem povezovanju. Župan in pristojne občinske službe pa se vsaj enkrat letno sestanejo z organizacijami, ki lahko tako predstavijo potrebe, ki jih zaznavajo v svojih lokalnih skupnostih, kar pripomore k oblikovanju učinkovitih ukrepov. Občina prepoznava pomen prostovoljnega dela občanov za višanje kakovosti življenja v skupnosti in ceni njihovo delo. Zaveda se, da je je prostovoljstvo neprecenljivo, zato ga bo spodbujala tudi v prihodnje.

Skupnost namreč raste na dobrih dejanjih posameznikov, ki najpogosteje izhajajo prav iz tovrstnih organizacij. Nedavni prejem naziva pa je dobra spodbuda za tudi nadaljnjo podporo prostovoljcem s strani Občine.

 

l. o.

Oglejte si tudi