Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
10°C
JUTRI
23°C
10°C
Oceni objavo

Prvi Riharjev dan

17.4.2024, se je v čebelarskem domu v Polhovem Gradcu odvijal Prvi Riharjev dan.

Na Prvem Riharjevem dnevu se je združila čebelarska skupnost v čast 110. obletnici rojstva priznanega strokovnjaka prof. dr. Jožeta Riharja. Ta dogodek je bil namenjen ne le proslavljanju izjemnega prispevka prof. dr. Riharja k čebelarstvu, temveč tudi usposabljanju predavateljev, ki delujejo na področju izobraževanja v tej panogi.

Na samem začetku, je imel govor Boštjan Noč, ki je poudaril da se je v zadnjih letih o Riharju govorilo premalo in kako pomembno se je zavedati njegovega doprinosa k čebelarstvu. Želi si, da bi ta dan postal tradicija, dan ko se bodo čebelarji učili in si izmenjevali znanja ter izkušnje čebelarstva.

Janez Gregori - prof. biol. in Milan Meglič – čebelar, sta predstavila in opisala življenje ter spomine nanj namreč prof. dr. Rihar je bil tudi njun mentor.

Prof. dr. Jože Rihar, inženir agronomije, je bil izjemna osebnost v zgodovini čebelarstva. Rojen 17.4. 1914 v Gabrju pri Ljubljani, je svojo strast do čebel razvijal skozi celotno svojo kariero. Diplomiral je na agronomsko-gozdarski fakulteti v Beogradu-Zemunu leta 1939 s prvo diplomsko nalogo o čebelarstvu na jugoslovanskih univerzah. Njegovo delo je zajemalo različna področja, od morfologije domače čebele do terapevtskega zdravljenja bolezni čebel. Leta 1965 je doktoriral prav tako v Beogradu z nalogo Periodičnost pojavljanja mane zelene hojeve ušice.

Prof. dr. Rihar je bil ne le raziskovalec, ampak tudi izjemen pedagog in pisatelj. S svojimi predavanji, publikacijami in prispevki v strokovnih revijah je pomembno prispeval k razvoju čebelarstva tako v Sloveniji kot tudi v mednarodnem merilu. Njegova dela, kot so "Bolezni in škodljivci čebel" in "Praktično čebelarjenje", so postala temeljna literatura za generacije čebelarjev.

Udeleževal se je svetovnih kongresov na teme gozdnega medenja Kranjske čebele in čebelarske zgodovine. Leta 1968 ga je odbor Apimondie imenoval za predsednika skupine Medenje in pridobivanje mane.  Razvil je metode za napovedovanje gozdnega medenja in svoja znanja strnil v dve knjigi. Poglabljal se je v nauke Antona Janše - začetnika modernega čebelarstva in enega najboljših poznavalcev čebel in jih skušal prilagoditi sodobnemu čebelarju.

Jože Rihar je po Antonu Janši najbolj vsestranski in temeljit čebelarski strokovnjak.

Zaključimo s poudarkom na pomenu Prvega Riharjevega dneva in želji, da postane ta dogodek del tradicije čebelarske skupnosti. Priložnost za združevanje, izmenjavo znanja in počastitev dediščine prof. dr. Jožeta Riharja ne le krepi povezave med čebelarji, ampak tudi zagotavlja trajnost in nadaljnji razvoj čebelarstva. Ob 110. obletnici rojstva prof. dr. Riharja smo si prizadevali ohraniti njegov duh in vizijo ter ju prenesti na prihodnje generacije čebelarjev. Zato si želimo, da bo Prvi Riharjev dan postal letni dogodek, ki bo krepil skupnost, spodbujal inovacije ter poudarjal pomen čebelarstva za naše okolje.

Oglejte si tudi