Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Polhograjska graščina v času koronavirusa

Grof Rihard Ursini Blagaj je že v začetku 19. stoletja poskrbel, da je bila Polhograjska graščina središče – takrat naprednih razsvetljenskih idej, danes pa kulturnega, turističnega in družabnega dogajanja. Vse po zaslugi Javnega zavoda Polhograjska graščina, ki na podlagi kulturno-zgodovinskega pomena omenjene graščine oblikuje bogato turistično ponudbo, organizira številne dogodke in izvaja raznolike projekte. A koronavirus, ki je močno ohromil turizem in prepovedal druženje, ni prizanesel niti Polhograjski graščini. O delovanju Polhograjske graščine v času koronavirusa sem se pogovarjala z Nino Slana, direktorico Javnega zavoda Polhograjska graščina.
Če za trenutek pozabimo na epidemijo koronavirusa – katere so glavne dejavnosti Javnega zavoda Polhograjska graščina?

Javni zavod Polhograjska graščina opravlja več različnih dejavnosti, ki se delijo na javni del in tržno dejavnost. Znotraj teh delitev pa imamo Polhov doživljajski park, poroke, knjižnico pod krošnjami, Čaj z grofom Blagajem, turistična vodenja, hišico v parku, različne kulturne in turistične prireditve, na primer Menjalnico semen in sadik, Polhkov vikend, Miklavžev sejem … Javni zavod upravlja tudi z grajskim parkom in prireditvenim prostorom pri Pograjskem domu. Urejamo dve spletni strani, skrbimo za družbena omrežja in promocijo kraja oziroma celotne destinacije nasploh – preko intervjujev in člankov v različnih medijih in tiskovinah, z udeležbami na sejmih, delavnicah, izobraževanjih.

 

Kakšni so bili načrti za letošnje leto? Predvidevam, da je bilo izvedenih veliko manj aktivnosti od načrtovanih. 

Da, seveda. V planu je bilo več porok, več obiskov vrtčevskih in šolskih skupin, več vodenj tako po kraju kot v dvorski poznogotski cerkvi sv. Petra in tudi po Polhovem doživljajskem parku. Načrtovani so bili številni kulturni in turistični dogodki, ki pa so bili zaradi epidemije covid-19 odpovedani. 

 

Kako so ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe s covid-19 vplivali na te načrte?

Kot rečeno, je bila večina dogodkov odpovedana, določeni so sicer bili prestavljeni na kasnejše datume, vendar smo zopet v epidemiji in to ponovno preprečuje njihovo izvedbo. Nekaj dogodkov oziroma dejavnosti pa smo seveda morali prilagoditi trenutnih razmeram. Še vedno je zdravje tisto, kar je najpomembnejše, potem sledi vse ostalo. Največji izziv so predstavljale poroke oziroma civilni obredi, ko so se ukrepi spreminjali tedensko. Na primer, enkrat je bilo dovoljenih do 15 oseb z maskami v notranjih prostorih, naslednjič do 50 oseb zunaj brez mask, vmes več kot 50 oseb, nato spet omejitev na 50 oseb z maskami tudi zunaj … V hiši v parku smo ukrepali tako, da smo prodajo izvajali zunaj, tako da obiskovalci niso vstopali v prostor.   

 

Katere praktične ukrepe pa ste še sprejeli poleg naštetih?

Vse tiste, ki smo jih morali, da zaščitimo vse – obiskovalce in zaposlene. Varnostna razdalja, obvezno nošenje obrazne maske, razkuževanje površin, kljuk, opozarjanje obiskovalcev pred in po ogledu Polhovega doživljajskega parka na obvezno umivanje ali razkuževanje rok. Prilagoditev dela na daljavo oz. od doma v času zaprtja, da smo omejili stike. Več poudarka smo dali na digitalu, na spletu.

 

Se je kljub temu letos v Polhograjski graščini izvajala katera izmed dejavnosti?

Seveda, takrat, ko smo lahko izvajali dogodke, smo jih, predvsem poroke, Polhov doživljajski park, knjižnico pod krošnjami, vodenja po dvorski cerkvi, parku, kraju. Polhkov vikend smo izvedli v zelo omejeni različici – glasbena pravljica je bila le v nedeljo in pa brez kina v parku zaradi omejitve števila obiskovalcev. Skupaj z Občino smo oblikovali tudi program za dva izleta, kjer bo možno vnovčiti turistične bone; to sta izleta Okusi Blagajevo deželo z Luko Koširjem in Doživi Blagajevo deželo. Več o njih si lahko preberete na spletni strani www.visitpolhovgradec.si pod rubriko NOVO. 

 

Kaj pa se trenutno dogaja v Polhograjski graščini in njeni okolici? Postaja namreč jasno, da tradicionalnih decembrskih dogodkov letos na žalost ne bo. 

Za obiskovalce smo trenutno zaprti zaradi upoštevanja Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki SlovenijiDrugače pa se pripravlja občinski koledar dogodkov – Prireditve v Blagajevi deželi 2021 in pa novoletna okrasitev parka, sestanki potekajo preko spleta (včeraj smo na primer imeli tudi sejo sveta zavoda preko spleta), udeležujemo se webinarjev oz. spletnih seminarjev, pišejo se članki, urejajo se spletne strani, družbena omrežja, pripravljajo se plani za naprej. Sredi novembra smo dobili tudi štiri električna kolesa, gre za sodelovanje na projektu Na Polhograjce s kolesi s še dvema partnerjema, to sta Simona Košir iz Črnega Vrha in Peter Keršič iz Šentjošta. 

 

Kakšni so načrti za prihodnje leto?

Za leto 2021 načrtujemo že obstoječe dogodke z nadgradnjami, tudi v tem smislu, da se čim več prenese na splet, še več dela na promociji. Ljudem želimo ponuditi tudi nekaj, česar še ni bilo, na primer kakšen akustični koncert v grajskem parku. Načrtujemo tudi ureditev nove razstave v hiši v parku, saj je trenutna razstava na ogled le še do konca leta, in ureditev zapuščine Milana Koširja – popis in ureditev baze v sodelovanju z Občino in turističnim društvom.

Želimo si, da se epidemiološka situacija čim prej umiri in uredi, da bomo lahko v prihodnje nemoteno izvajali  načrtovane dejavnosti in prireditve. Ostanimo zdravi. 

 

Hvala za vaš čas in odgovore.

 

 

Fotografija: Mateja Jordanovič Potočnik

 

 

 

Lucija Rus

Oglejte si tudi