Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Narava vam je hvaležna

Mnoge občine po Sloveniji so se v soboto, 6. aprila, pridružile čistilni akciji, h kateri je aktivno pristopila tudi občina Dobrova - Polhov Gradec. Občani so dokazali, da jim ni vseeno za okolje, v katerem živijo, in iz njega odnesli okoli 14 m³ odpadkov.
Pred nami se prebuja čudovita pomlad, ki pa jo ob sprehodu po naših vaseh in vožnji po cestah skozi naše kraje, kazijo različni odpadki. Človek težko ostane ravnodušen, če vsaj malo čuti z naravo. Letos se je čistilna akcija odvijala po celi občini. K sodelovanju so bile povabljene vse štiri krajevne skupnosti, društva, prostovoljci, občina pa je za vse udeležence priskrbela rokavice in vrečke ter poskrbela, da so bili vsi zbrani odpadki do vključno torka pobrani in odpeljani na odlagališče Snage. Pri promociji akcije sta organizatorjem na pomoč priskočili tudi obe osnovni šoli.
Številni občani so se tako na sicer precej hladno sobotno dopoldne odpravili v naravo, v želji, da naredijo nekaj dobrega za naravo oziroma okolje, v katerem bivajo. Prostovoljci, med njimi so bili številni otroci in mladi, so pospravili različne odpadke, številne avtomobilske pnevmatike, pohištvo, gospodinjske aparate in druge neprimerne predmete. Ti se kljub vsej ozaveščenosti še vedno najdejo v naravi, kamor ne sodijo. "Kjer so sledi človeka, se žal najdejo tudi odpadki," pravi pobudnica čistilne akcije Ana Oblak, ki ugotavlja, da ne glede na dejstvo, da čistilne akcije potekajo že vrsto let, so še vedno potrebne. Ozaveščanje je nadvse pomembno, saj šele, ko bomo vsi prepričani, da odpadki sodijo zgolj v smeti, čistilne akcije ne bodo več potrebne. "Čistilna akcija je spodbuda vsem nam in spodbuda tudi za mlajše, da bodo bolj odgovorno ravnali z okoljem, v katerem živimo," opomni in doda, "vsak, ki se je akcije udeležil, je pokazal, da je tudi z majhnimi koraki mogoče narediti veliko." Ob tem se zahvaljuje vsem organizatorjem, koordinatorjem in prostovoljcem, ki so si vzeli čas in misel zaključi: "Narava vam je hvaležna."
Zahvali se pridružuje tudi župan Franc Setnikar, ki izreka posebno pohvalo pobudnici ter vsem krajevnim skupnostim, drugim predstavnikom, društvom in seveda vsem, ki so se odločili in se udeležili čistilne akcije. "Glede na to, da je izvedena akcija ponovno pokazala, da ljudje še vedno ne znajo skrbeti za svoje okolje in smeti pospraviti v za to primerne zabojnike in da jih vse prevečkrat odvržejo v naravo, je še vedno potrebno, da vsak dan ozaveščamo in opozarjamo ljudi, saj bomo le na ta način dosegli, da bo okolje, v katerem živim, čisto," opozarja župan. Sicer pa je na tem mestu ponovno primerno navesti, da ima vsak občan vsako leto dvakrat možnost, da mu na dom pridejo iskat kosovne odpadke, in sicer konec aprila ter na začetku maja, naročilo pa sam odda pri Snagi. Poleg tega pa je vsak delovni dan tudi možno vse vrste odpadkov pripeljati na odlagališče Snage in to brezplačno.

 

Nadja Prosen Verbič, foto: občinski arhiv

Oglejte si tudi