Oceni objavo

Na 18. redni seji občinskega sveta predstavljeni številni projekti

Dokumenti, ki so bili sprejeti na 18. redni seji občinskega sveta

V sredo, 30. marca 2022, je potekala 18. redna seja občinskega sveta, na kateri so člani sveta obravnavali štirinajst točk dnevnega reda. Člani sveta so se na seji seznanili z letnim poročilom o izvedenih ukrepih iz akcijskega načrta Lokalnega energetskega koncepta in o njihovih učinkih za leto 2021, sprejeli nov Lokalni energetski koncept občine Dobrova - Polhov Gradec za obdobje deset let, se seznanili s poročilom o uresničevanju znaka Slovenia Green za območje Občine Dobrova - Polhov Gradec, sprejeli Sklep o določitvi javne infrastrukture na področju kulture v občini Dobrova - Polhov Gradec in Odlok o podelitvi koncesije za opravljanje javne službe v osnovni zdravstveni dejavnosti v Občini Dobrova - Polhov Gradec, sprejeli sklepa o določitvi delovne uspešnosti ravnateljev OŠ Dobrova in OŠ Polhov Gradec, potrdili zaključni račun proračuna občine Dobrova - Polhov Gradec za leto 2021 in rebalans proračuna občine Dobrova - Polhov Gradec za leto 2022, sprejeli sklepa o ugotovitvi javne koristi – zaradi interesa odkupa oziroma razlastitve zemljišča in o javni razgrnitvi sklepa (za ureditev parkirišča na Dobrovi in rekonstrukcijo Horjulske ceste ter ureditev območja ŠRC Gabrje) ter potrdili novelacijo projekta »Revitalizacija objekta Pristava« v kompleksu Polhograjske graščine.

Glavni poudarki seje

Občina Dobrova - Polhov Gradec ima trenutno pridobljen srebrn znak Slovenija Green, v ponovni  presoji za dodelitev znaka, pomembnega za razvoj turizma, pa si Občina prizadeva še za žlahtnejše priznanje. Člani sveta so se seznanili s poročilom o uresničevanju kriterijev za pridobitev le-tega in trenutnimi aktivnostmi, ki potekajo na tem področju. V nadaljevanju seje je bil sprejet Odlok o podelitvi koncesije za opravljanje javne službe v osnovni zdravstveni dejavnosti v Občini Dobrova - Polhov Gradec; kot je že znano, ima Občina po novem dodeljenega 0,5 tima za novo ambulanto družinske medicine, s ciljem, da sta tako na Dobrovi kot v Polhovem Gradcu po dva družinska zdravnika. Na seji sprejeti Odlok pa je podlaga za podelitev koncesije, da bo nova ambulanta čimprej lahko tudi zaživela.

Člani sveta so na seji potrdili tudi zaključni račun proračuna občine Dobrova - Polhov Gradec za leto 2021. Razprava se je dotaknila predvsem tega, da je bilo porabljenih manj sredstev na projektih, kot je bilo načrtovano, pri čemer je župan poudaril, da je bila skupna realizacija proračuna v letu 2021 kar 78 %. Zaradi zamud pri teku nekaterih projektov je bilo manj tudi odhodkov. Člani sveta pa so izrazili še željo po večji seznanjenosti s potekom projektov. Le-ti so bili na tokratni seji predstavljeni v sklopu rebalansa proračuna, in sicer je bil predstavljen projekt za prenovo POŠ Šentjošt, skorajšnji pričetek gradnje Barjanske kolesarske povezave, ureditev P+R parkirišča na Dobrovi in rekonstrukcija Horjulske ceste v 1. fazi, ureditev Ulice Vladimirja Dolničarja, obnove, ki se izvajajo na regionalni cesti od Dobrove do Polhovega Gradca oziroma Male vode, prenovi cest Šujica–Podutik in Žerovnik–Osredek ter izgradnja kanalizacije v Stranski vasi. Župan pa je v nadaljevanju predstavil še nekaj glavnih sprememb rebalansa proračuna za leto 2022. V zadnji točki seje je bilo predstavljeno tudi nadaljevanje izvedbe projekta Revitalizacije objekta Pristava v kompleksu Polhograjske graščine. Gre za osvežitev projekta iz leta 2015, ki obravnava temeljito obnovo stavbe, in s katerim se Občina prijavlja na javni razpis Ministrstva za kulturo, ki po nekaj letih ponovno razpisuje sredstva za obnovo kulturne dediščine. Državno sofinanciranje je ključnega pomena pri realizaciji projekta.  

Svetniška vprašanja in pobude

Člane sveta je zanimalo, kdaj bo obnovljen most v Dolenji vasi, na kar je župan Franc Setnikar odgovoril, da bosta oba mostova, tudi tisti v Dvoru, temeljito obnovljena, vendar morata sočasno biti usklajena s projekti Direkcije RS za infrastrukturo, ker se bo spremenila višina in lega mostov, glede na rekonstruirano republiško cesto. Kot že pri točki rebalansa, so člani občinskega sveta izrazili željo po večjem pregledu nad izvajanjem projektov, v zvezi s čemer so bili usmerjeni tudi na občinsko spletno stran, kjer se projekti sproti podrobneje predstavljajo javnosti, predhodno pa na pristojnem Odboru in občinskem svetu, pod stalno točko dnevnega reda »Poročilo župana o delu občine in izvrševanju sklepov občinskega sveta«. Podana je bila pobuda, da se po zaključku rekonstrukcije ceste ponovno postavi deželni kamen, ki je v zgodovini ločeval kranjsko in notranjsko deželo, na svoje mesto ob cesti Brezje–Podolnica. Župan je povedal še, da ob tej cesti kolesarski pas trenutno ne bo še zgrajen, ker je gradnja kolesarske povezave na tem delu predvidena v gradnji 6. faze BKO. Člani sveta so med drugim zastavili tudi vprašanje, kdo je odgovoren za vzdrževanje zgodovinskih spomenikov, in izrazili željo po večji obveščenosti s strani pripravljavca pri sestavljanju vsakoletnega koledarja prireditev v Blagajevi deželi.

Zapisniki in gradivo sej občinskega sveta so dostopni na spletni strani www.dobrova-polhovgradec.si.



l.o.

Oglejte si tudi