Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Močan veter odkrival strehe

V ponedeljek 11.decembra je v Polhovem Gradcu zmanjkalo elektrike za nekaj ur že v popoldan in nato še zvečer okoli polnoči vse do 8 ure zjutraj, tako da so za dobro jutro namesto petelinov peli bencinski generatorji elektrike! Na območju Ljubljane je bilo zaradi vetroloma brez elektrike kar 20.000 gospodinjstev, center za zaščito in reševanje pa je na številko 112 dobil kar 4.500 klicev na pomoč, tako da so se gasilci spet izkazali, kapo dol!

PGD Polhov Gradec je opravil v dveh dneh 27 intervencij pri čemer je sodelovalo 35 gasilcev s štirimi vozili. Na delu so bile stalno po tri ekipe na različnih lokacijah, poleg lastnih vozil jim je priskočil na pomoč samostojni podjetnik Rus iz Črnega Vrha, ki je ob aktivaciji civilne zaščite posodil svoje vozilo z dvižno košaro, ki se dvigne kar 18 m. visoko. Gasilska letev seže le nekaj metrov manj, a je manj priročna za reševanje odkritih streh predvsem zato, ker se gasilec preveč naslanja na streho, ki pa je lahko stara in premalo odporna na lom zaradi njegove teže. Prvi dan so se vrstila predvsem pospravljanja podrtega drevja, ponoči je premočno pihalo za varno gibanje, drugi dan pa so poleg drevja reševali še številne strehe, vračali rastlinjake in čistili glavne ceste. Drevje na stranskih vaških cestah pa je odstranjeval pogodbeni vzdrževalec cest, g. Trobec tudi sicer odlično izvaja zimsko čiščenje snega, Ljubljani smo glede tega lahko za zgled!
Gasilci so poskrbeli tudi za najbolj ogrožene družine, ki so potrebovale elektriko za medicinske aparate, ter jim pripeljali bencinske agregate za elektriko. Na slikah je videti premaknjene rastlinjake, razdejane strehe, podrta drevesa, zaprto cesto in to vse na lokaciji nekaj kilometrov Polhov Gradec - Praproče. Odprlo je tudi zvonik  cerkve Sv. Lovrenca na vrhu Polhograjske gore, 824 m visoko, ter nekaj kvadratni metrov cerkve v Polhovem Gradcu, a k sreči je imel župnik, ki je tudi prijavil škodo na obeh cerkvah, strešnikov na zalogi dovolj. Takšnega razdejanja zaradi vetra ni bilo v teh krajih že vsaj desetletje!   

ahvala pa gre občini Dobrova-Polhov Gradec za materialno pomoč, saj so plačali plastične folije za strehe, malice gasilcev in tudi gorivo.

Za vas sem vklopil štirikolesni pogon in še reduktor, ter fotografiral, Sebastjan Vehar

Oglejte si tudi