Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Odprtje razstave Zgodbe iz poštne torbe

Polhov Gradec, 18. maj – V prostorih Muzeja pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu je potekalo odprtje razstave Zgodbe iz poštne torbe, zgodovina poštne službe na Polhograjskem, ki jo je muzej pripravil v sodelovanju z zgodovinskim krožkom Osnovne šole Polhov Gradec.
V šolskem letu 2016/17 je steklo plodno sodelovanje med učenci zgodovinskega krožka Osnovne šole Polhov Gradec ter Muzejem pošte in telekomunikacij. Iz slednjega so namreč povabili učence 6., 7. in 8. razreda k sodelovanju. Raziskovanje poštne zgodovine na Polhograjskem je potekalo pod mentorstvom kustosinje muzeja Ajde Kozjek in učitelja zgodovine in geografije Simona Purgerja. Naloga učencev je bila pripraviti vprašanja in posneti intervjuje z nekdanjimi poštnimi uslužbenci ter krajani o njihovih spominih na poštno dejavnost. Pri raziskovanju so odkrili številne zanimivosti iz preteklosti, rezultat pa je razstava, ki so jo poimenovali Zgodbe iz poštne torbe in je vrata odprla na mednarodni muzejski dan.
Ob odprtju je zbrane nagovorila pobudnica in kustosinja Muzeja pošte in telekomunikacij Ajda Kozjek, ki je povedala, da so se učenci skupaj z mentorji zbirali enkrat tedensko od oktobra dalje, vseskozi pa so zbirali gradivo, ga evidentirali ter s pomočjo obstoječe literature pripravljali kratke referate o prenašanju sporočil na Polhograjskem. Ti so bili podlaga za pripravo besedil na razstavnih panojih. Mentorica je izpostavila posebej dragoceno izkušnjo, to je po njenem mnenju medgeneracijsko sodelovanje učencev ter krajanov in nekdanjih poštnih uslužbencev, ki so z njimi delili svoje spomine. Ob tej priložnosti se je zahvalila vsem, ki ste posodili gradivo za razstavo ali na katerikoli drug način omogočili njeno odprtje. Navzoče je pozdravil tudi učitelj in mentor zgodovinskega krožka Simon Purger ter med drugim dejal, da se mladim zgodovina približa šele, ko se srečajo z ostanki preteklosti in živimi pričami, ki spregovorijo o minulih časih, navadah in dogodkih. Učencem je čestital za vztrajnost, s katero so prihajali na srečanja, in radovednost, ki se je v njih porajala v času raziskovanja. "Spoznavanje in učenje iz naše preteklosti nas bogati in nam odkriva našo narodno in lokalno identiteto. Ni vseeno, kdo smo, in ni vseeno, kaj bomo postali," je lepo opomnil in misel zaključil, "bodimo ponosni na naše korenine, na naš narod in domovino!" Kot zadnja je zbrane nagovorila še v. d. ravnateljice Osnovne šole Polhov Gradec Ilinka Kucler. Pohvalila je skupen projekt, učence in mentorja, ki so avtorji razstave, ter izpostavila še nekatere druge projekte, s katerimi se polhograjski osnovnošolci vključujejo v lokalno okolje, čemur šola namenja veliko pozornosti. Po zaključku je uradno odprla razstavo ter zbrane povabila k ogledu.

Obiskovalci, med katerimi je bil tudi župan Franc Setnikar ter nekateri domačini, ki so spregovorili o svojih spominih na potovanje pisemskih ovojnic na Polhograjskem, so si ogledali razstavo. Ta poleg panojev z napisi ponuja na ogled še kup starih razglednic, dokumentov in drugega gradiva, ki so ga za potrebe razstave posodile različne institucije in krajani, vse skupaj pa predstavlja zgodovino prvih poštnih uradov v Polhovem Gradcu, Črnem Vrhu, Šentjoštu in Dobrovi pri Ljubljani.  Razstavo so učenci želeli približati tudi najmlajšim, zato so posebej zanje pripravili posebno poštno igro, s katero s pomočjo slik in hudomušnih nalog spoznavajo svoje kraje in zgodovino poštne dejavnosti. Razstavo spremlja tudi muzejski časopis Poštna torba, ki je bil natisnjen posebej za tokratno priložnost. Razstava bo na ogled do nedelje, 5. novembra letos, v odpiralnem času Muzeja pošte in telekomunikacij. Prijazno vabljeni.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

 

Oglejte si tudi