Oceni objavo

Jubilej obeležili z razstavo in slavnostnim koncertom

Morda je bilo pred desetimi leti na Dobrovi še bolj nepredstavljivo verjeti, da bi se v kraju, ki že leta ni imel ponudbe glasbenega izobraževanja, lahko ustanovila godba, kot pa je bilo to mogoče pred stotimi leti, ko je bil sicer čas večjega pomanjkanja v primerjavi z današnjim obiljem vsega, a z večjo možnostjo razpolaganja s prostim časom in z ljudmi, ki so hrepeneli po glasbenem ustvarjanju. Kakorkoli, oba začetka sta bila v svojem času izjemna!
In letos smo praznovali 10. obletnico Godbe Dobrova - Polhov Gradec, ki je v teh letih dosegla neverjeten napredek in postala prepoznavna širom po Sloveniji in tudi izven nje. Prispevek naše godbe k prepoznavnosti Občine Dobrova - Polhov Gradec je na prireditvi župan Franc Setnikar obelodanil s podelitvijo priznanja godbi. In letos smo praznovali 100 let godbeništva na Dobrovi, se ozirali v tančico skrivnosti zavito preteklost in si lahko le mislili, kako je vse skupaj izgledalo takrat.
Z razstavo Godba nekoč, danes in jutri, ki smo jo člani godbe postavili v dvorani župnijskega doma na Dobrovi in jo 15. oktobra zvečer s slavnostno akademijo s podelitvijo priznanj Zveze slovenskih godb zaslužnim članom odprli za širšo javnost, smo se lahko do konca meseca oktobra sprehodili najprej po Sloveniji, od najstarejše Idrijske godbe s kar 356 leti delovanja, spoznali nekaj godb z bogato tradicijo, s katerimi naša godba sodeluje, se od njih uči in se jim postavlja ob bok s svojo mladostno zagnanostjo. Spoznali smo kulturni pomen godbeništva in krovno organizacijo Zvezo slovenskih godb ter razširjenost skupin po Sloveniji. Stari boben nekdanje godbe in trobenta ter klarinet so nas popeljali v čas pred 100 leti, ko se je na Dobrovi vse skupaj začelo s Francem Birtičem, zagnanim kapelnikom, ki je kupil inštrumente, zbiral in učil sicer neuke talente in sestavil številno godbo v okviru tedanjega Gasilskega društva Dobrova. Izjemno vrednost predstavlja tudi originalna knjižica z imeni članov in seznami nastopov iz tistega obdobja. Da kri ni voda, se je pokazalo 90 let zatem, ko je njegov pravnuk Borut Dolinar prav tako verjel, da godba v teh krajih manjka in da jo z nekaj volje in ogromno dela lahko spet postavimo. Ni se zmotil. Pripeljal je izkušenega dirigenta Mateja Rihterja in začelo se je s trobili. Kmalu je Borut Dolinar ustanovil še Glasbeno šolo Emil Adamič, ki je godbi v veliko strokovno podporo. Na razstavi smo se tako lahko sprehodili od negotovih začetkov Godbe Dobrova - Polhov Gradec v aprilu 2011 do številnih nastopov po Sloveniji, od vrste najrazličnejših sodobnih tolkal do fotografij s potovanj in druženj, pa do godbenih koncertov na velikem odru. Spoznali smo lahko dosedanja godbena oblačila, si ogledali godbene publikacije in se navdušili nad številnimi izvedenimi dogodki. Posebno mesto so na razstavi namenili tudi njihovemu Mohorju, s katerim ostajajo povezani na prav poseben način. Kdor si je uspel vzeti čas za ogled razstave je lahko opazil, da je bilo vanjo vloženega mnogo truda in da se godbeniki že veselijo svojega jutri, ki je sicer še zavit v skrivnostno tančico, a jo bodo leto za letom še naprej zagnano in vztrajno ter počasi odvijali naprej.
In že naslednji teden so ob 10. obletnici delovanja priredili v Športni dvorani na Dobrovi slavnostni koncert Noč godbe 2021, ki se je zaradi zagotavljanja ukrepov zgodil tokrat kar dvakrat, v petek 22. in v nedeljo 24. oktobra. Karte so se prvikrat prodajale tudi preko Eventima, vodilnega prodajalca vstopnic v Sloveniji. Program so poleg izvrstnega godbenega dela obogatili s solističnimi elementi instrumentalistov in pevcev še gostujoči posamezni plesni pari, pevke in operna pevca. Obakrat je bilo slovesno, veselo, pestro, začinjeno s komentarji Jureta Seška, bogato, kar se tiče glasbenih zvrsti in zahtevnih skladb, skratka nadvse zanimivo. Letos še posebej slovesno, saj so imeli vsi godbeniki in godbenice prvikrat povsem nove, prave in lične godbene uniforme. Mnogim podjetjem in posameznikom se imamo zahvaliti za tako pomemben korak. Še posebna zahvala gre mecenom godbe Damjanu Plevniku, direktorju podjetja Plevnik d.o.o., Matevžu Trojarju, direktorju podjetja Trol d.o.o., Janezu Jarcu, direktorju podjetja JA-NE d.o.o. in Janezu Šenku, direktorju podjetja Šenk pohištvo d.o.o. Za vsa leta sodelovanja in podpore so se njim, mnogim posameznikom, občini in društvom godbeniki zahvalili že na akademiji ob odprtju razstave. Sicer pa so bili vsi trije dogodki – razstava in oba koncerta – en sam praznik vseh sodelujočih. V petek se je praznovalo tudi z odlično torto in in s pogostitvijo godbenikov in vseh povabljenih gostov po koncertu. Kako imenitno je bilo, so si lahko tisti, ki jim ni bilo dano priti na koncert, pogledali preko prenosa v živo.
Godba Dobrova - Polhov Gradec nas vsako leto preseneti z napredkom na določenem področju. Tako smo si lahko na razstavi ogledali njeno rast s prvim nastopom v letu 2011, s prvim koncertom v letu 2012, s prvim taborom v letu 2013, s prvim učenjem korakanja v letu 2014, s prvo budnico v letu 2015, s prvim koncertom na velikem odru v letu 2016, s prvim obiskom na televiziji v letu 2017, s prvim potovanjem po tujini v letu 2018, s prvim Valentinovim plesom v letu 2019, prvikrat z godbo na Triglav v letu 2020 in prvim koncertom na Posestvu Frjan v letu 2021. Prepričani smo, da jim ne bo zmanjkalo idej tudi v prihodnosti!
Magdalena Tehovnik, foto: Urška Dolinar

Oglejte si tudi