Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
9°C
JUTRI
23°C
10°C
Oceni objavo

Halo! Kje si?

V Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu se je 9. novembra 2021 odprla razstava Tehniškega muzeja Slovenije, ki je naslovljena Halo! Kje si? 30 let mobilne telefonije v Sloveniji. Obiskovalcem bo na voljo za ogled do 31. decembra 2022.

30 let že sobivamo z mobilnimi telefoni, brez katerih si ne predstavljamo več življenja. Mobilni telefoni že dolgo ne služijo več le pogovoru, saj v sebi združujejo svet v malem: so fotoaparat, kamera, bančna kartica, osebni računalnik in še mnogo več, preko njih brskamo po spletu, uporabljamo družbena omrežja, poslušamo glasbo, pošiljamo sporočila in igramo igrice, spremljajo pa nas v praktično vsakem trenutku. Razstava Halo! Kje si? 30 let mobilne telefonije v Sloveniji prikazuje razvoj tega področja od njegovih zametkov, ki sovpadajo z osamosvojitvijo Slovenije, do danes, tako v svetovnem merilu kot tudi v našem prostoru.

''Pred 30 leti, ko marsikatero gospodinjstvo ni imelo niti stacionarnega telefona, si je bilo težko predstavljati, da bo mobilna telefonija v razmeroma kratkem času doživela takšen razcvet,'' je ob odprtju razstave na svoji spletni strani zapisal Tehniški muzej Slovenije. Razstava ta skokovit razvoj tehnologije, ki je povsem spremenila način komuniciranja, nazorno prikazuje. Na ogled ponuja mobilne telefone iz različnih obdobij, edini slovenski prenosni telefon Wanderer, avtomat za nakup mobi kartic, oglaševalski material, pričevanja o vplivu razvoja mobilne tehnologije na življenja posameznikov in druge mejnike v razvoju mobilne tehnologije. Ob spremljavi zvočnih posnetkov pa razstava obiskovalca resnično popelje v preteklosti.

Nikola Tesla, ki obiskovalce razstave pozdravi že na vhodu, je že pred skoraj stotimi leti pravilno napovedal, v katero smer se bo tehnologija razvijala: ''Z neizogibnim razvojem brezžičnih komunikacij se bo celoten planet spremenil v velike možgane. Z drugimi ljudmi bomo lahko ne glede na razdaljo med nami govorili kjerkoli, kadarkoli. Telefonija in televizija bosta napredovali tako, da bomo druge lahko ne le slišali, temveč tudi videli, kot bi bili čisto blizu, pa vendar bodo na tisoče kilometrov stran. Tehnologija bo obenem postala tako kompaktna, da bo tovrstno telefonsko napravo mogoče nositi v prsnem žepu.'' In imel je popolnoma prav.

Avtorici razstave sta dr. Estera Cerar in Ajda Kozjek, projekt pa je izveden v sodelovanju Tehniškega muzeja Slovenije, Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, Pošte Slovenije in Telekoma Slovenije.


L. O.

Oglejte si tudi