Oceni objavo

10 let Glasbene šole Emil Adamič

Deset let trdega in vztrajnega dela si zasluži posebno pozornost. Če so v podjetjih to prvi jubilanti, so v glasbeni šoli to generacije učencev, ki so vstopile v svet glasbe, nekatere že zaključile osnovno šolanje, ga nadaljujejo naprej … spet drugi ohranjajo glasbeno znanje zase ali v ljubiteljski kulturi. Veliki koncert Glasbene šole Emil Adamič ob prvi okrogli obletnici je pokazal, da vse ure izobraževanja, številni opravljeni izzivi ter vložen trud v glasbeno izobraževanje otrok in odraslih niso bili zaman. V športni dvorani na Dobrovi se je skupno predstavilo več kot 200 učencev in učiteljev Glasbene šole na čelu z ravnateljem Matejem Rihterjem in direktorjem Borutom Dolinarjem.
Trobilni kvartet je s Slovensko himno pričel večer slovenske glasbe. Anabela nas je z Mojčino pesmijo preselila v naše otroštvo, Lucija Ana s Concertinom na glasbena tekmovanja. V nadaljevanju večera so se predstavili še Klavirski duet, Pihalni kvartet, Kitarski orkester, Narodno-zabavni kvintet s pevcema, Tolkalna skupina z otroškim zborčkom in Orkester klarinetov. Povezovalec večera Tilen Artač je v svojem slogu skozi slikovit humor in interpretacijo peljal tok dogajanja ter tudi napovedal župana Francija Setnikarja, ki je ob tej priložnosti Glasbeni šoli Emil Adamič podelil posebno priznanje Občine Dobrova - Polhov Gradec.
Udaren drugi del koncerta je začela Tolkalska komorna skupina s popularnim delom programa, Trio flavt z ritem sekcijo se je temu kaj hitro pridružil. Po milozvočnem nastopu Komorne skupine violin in tolkal je bil oder z Orkestrom pihal čedalje bolj poln. Združeni otroški orkester, ki ga sestavljajo učenci vseh enot Glasbene šole Emil Adamič, je bil odlična napoved slavnostnemu zaključku koncerta z Godbo Dobrova - Polhov Gradec. Solistka Neli in Godba so navdušili dvorano; ko pa so se na odru pridružili še harmonikaši, pod odrom pa Združeni pevski zbor GŠ Emil Adamič, je bilo jasno kaj čaka obiskovalce. V veličastnem zaključku so nam godba in otroci v zboru zapeli najprej Venček narodnih in zelo povedno “Pustite nam ta svet …”
Zadovoljni obrazi nastopajočih in obiskovalcev so bili glavna nagrada po koncertu. Vseeno velja posebna zahvala vsem nastopajočim učencem in učiteljem, godbi in solistom za izjemno izveden koncert, kakršnega je le redko videti. Glasen aplavz obiskovalcev je pobožal duše in razveselil še voditelja prireditve, ki se je v pogovoru namuzal, da je take dogodke res užitek voditi.
Do konca šolskega leta nas čaka še nekaj tednov, v jeseni pa urno v naslednjih deset let Glasbene šole Emil Adamič. Čeprav je bil oder že sedaj precej poln, ste lahko brez skrbi - za nove učence, otroke in odrasle, se bo našel prostor. Vabljeni k vpisu, da skupaj raziskujemo in se učimo glasbe.
Janez Dolinar, GŠEA



Oglejte si tudi