Občudovanja vredne mojstrske spretnosti in žongliranja po kuhinji so nas tako prevzele, da smo obsedele, gledale, vonjale, testirale, slikale in oboževale odlične okuse.
Tokrat nam je pripravil:
1.
Lignje v solati
2.
Rižoto z lignji
3.
Brancinov file v
koruznih drobtinah s krompirjem in zelenjavo
4.
Pečeno jagnječjo
kračo s krompirjem
5.
Smetanovo rezino
z višnjami in čokolado
Težko
bi poudarili, kaj je bilo najboljše. Vse je bilo prijetnih vonjav, lepega
videza in odličnega okusa, vedno pa prevlada sladko. Izdam
vam zelo enostaven recept in to je za lignje v solati:
-
Lignje skuhamo v
vreli vodi z jušno zelenjavo, celim poprom in začimbami. Kuhane lignje ohladimo
in narežemo na rezine, zabelimo z olivnim oljem, sesekljanim peteršiljem,
soljo, belim poprom in limoninim sokom. Ponudimo s popečenim kruhom in česnovo
majonezo.
in še za sladokusce smetanova rezina z višnjam in čokolado:
- Za podlogo spečemo temen biskvit (recept za velik pekač je 10 jajc, 30 dag sladkorja in 30 dag moke ter kakav v prahu). Nanj nadevamo vodo višnjevega kompota, ki smo jo sladkali, zavreli in zgostili z gustinom. Potresemo z višnjami. Pustimo, da se pohladi. Stepemo sladko smetano, jo fiksiramo z želatino ali kremfiksom, nadevamo z višenjami, poravnamo in ohladimo. Pred serviranjem potresemo čez vse grobo naribano čokolado.
Za ostale dobrote pa se vidimo spet v jesenskem času na naslednjih kuharskih tečajih. Po zapisu kuharskega mojstra Roberta Merzela za Društvo kmečkih in podeželjskih žena Dobrova - Horjul - Polhov Gradec zapisala Andreja Dolinar