Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

Kuharski tečaj v Horjulu na temo velikonočnih jedi

V četrtek, 14. 3. 2024, ob 18. uri smo se zbrale dekleta in žene na kuharskem tečaju v gospodinjski učilnici Osnovne šole Horjul. Z dobrotami nas je navduševal  naš kuharski mojster Robert Merzel.

 Občudovanja vredne mojstrske spretnosti in žongliranja po kuhinji so nas tako prevzele, da smo obsedele, gledale, vonjale, testirale, slikale in oboževale odlične okuse.

 Tokrat nam je pripravil:

1.     Lignje v solati
2.     Rižoto z lignji
3.     Brancinov file v koruznih drobtinah s krompirjem in zelenjavo
4.     Pečeno jagnječjo kračo s krompirjem
5.     Smetanovo rezino z višnjami in čokolado

Težko bi poudarili, kaj je bilo najboljše. Vse je bilo prijetnih vonjav, lepega videza in odličnega okusa, vedno pa prevlada sladko. Izdam vam zelo enostaven recept in to je za lignje v solati:
-         Lignje skuhamo v vreli vodi z jušno zelenjavo, celim poprom in začimbami. Kuhane lignje ohladimo in narežemo na rezine, zabelimo z olivnim oljem, sesekljanim peteršiljem, soljo, belim poprom in limoninim sokom. Ponudimo s popečenim kruhom in česnovo majonezo.

in še za sladokusce smetanova rezina z višnjam in čokolado:

-         Za podlogo spečemo temen biskvit (recept za velik pekač je 10 jajc, 30 dag sladkorja in 30 dag moke ter kakav v prahu). Nanj nadevamo vodo višnjevega kompota, ki smo jo sladkali, zavreli in zgostili z gustinom. Potresemo z višnjami. Pustimo, da se pohladi. Stepemo sladko smetano, jo fiksiramo z želatino ali kremfiksom, nadevamo z višenjami, poravnamo in ohladimo. Pred serviranjem potresemo čez vse grobo naribano čokolado.

Za ostale dobrote pa se vidimo spet v jesenskem času na naslednjih kuharskih tečajih. Po zapisu kuharskega mojstra Roberta Merzela za Društvo kmečkih in podeželjskih žena Dobrova - Horjul - Polhov Gradec zapisala Andreja Dolinar

Oglejte si tudi