Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
8°C
JUTRI
25°C
11°C
Oceni objavo

Kdo bo pobiral pasje iztrebke na javnih in kmetijskih površinah?

Pasji iztrebki so eden izmed resnejših okoljskih problemov tudi v naši občini, s katerim se spopadajo predvsem prebivalci gosteje poseljenih območij. Iztrebki naših hišnih ljubljenčkov niso le estetski problem ali nevšečnost, ki nas lahko preseneti na sprehodu po travniku, temveč predstavljajo veliko večji problem – predvsem na javnih in kmetijskih površinah.

 

Pasji iztrebki na kmetijskih površinah ogrožajo zdravje živine, nevarni pa so tudi ljudem, drugim bitjem in naravi

Psi so priljubljeni hišni ljubljenčki, ki pa poleg številnih radosti prinesejo tudi veliko odgovornosti – sem spada tudi skrb, da njihovi iztrebki pristanejo le tam, kamor spadajo.

Največ preglavic ti povzročajo kmetom. Pasji iztrebki so namreč izredno nevarni za druge živali, predvsem za goveda, ki se lahko okužijo na paši ali pa s senom in silažo, ki sta bila v stiku s pasjimi iztrebki. Neodgovorno ravnanje lastnikov psov, ki iztrebkov ne poberejo, tako resno ogroža zdravje živine. Poleg pasjih iztrebkov pa kmete jezi tudi ravnanje tistih, ki se ne zavedajo, da travniki niso smetišče. Smeti, ki jih posamezniki odvržejo na kmetijske površine, lahko pristanejo v krmi, kar prav tako lahko ogrozi življenje živali.

Pasji iztrebki predstavljajo nevarnost tudi na drugih površinah v naravi, saj onesnažujejo zemljo in vodo, ter s tem tudi podtalnico. Zemlje v nasprotju z zmotnim prepričanjem ne »pognojijo«, kot velja za iztrebke nekaterih drugih živali.

Problematični pa so tudi pasji iztrebki, ki jih lastniki psov pustijo na javnih površinah; igriščih, sprehajalnih in planinskih poteh ter pločnikih.

 

Pasji iztrebki so polni bakterij, parazitov in virusov

Kot poudarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, pasji iztrebki predstavljajo tveganje za širjenje različnih obolenj, saj so v njih lahko prisotni povzročitelji nalezljivih bolezni; bakterije, virusi in paraziti. So vir okužb s salmonelo, z bakterijo E.coli, glistami in ehinokokozo, ki je črevesna nalezljiva bolezen, ki jo povzroča pasja trakulja. Ob stiku s pasjim iztrebkom se ljudje lahko okužimo z zoonozo oz. nalezljivo boleznijo, ki se z živali prenašajo na človeka, saj lahko škodljivci v človeško telo zaidejo na različne načine (z vdihavanjem, zaužitjem ali skozi kožo). Okužbi smo pogosto izpostavljeni povsem nevede, npr. v primeru, ko zaužijemo slabo očiščeno hrano, ki smo jo nabrali v naravi (regrat, sadje, zelenjava …), ali pijemo vodo, ki je bila v stiku s pasjimi iztrebki. Okužba pa predstavlja največjo nevarnost za otroke in ljudi z oslabljenim imunskim sistemom.

Nevarni pa niso le ljudem temveč tudi psom in drugim živalim, ki v stiku z iztrebkom okuženega psa lahko med drugim zbolijo za hepatitisom, pasjo kugo in trakuljo.

 

Občina vsako leto organizira čistilno akcijo, redno pa tudi ozavešča občane

Kako se na problematiko odziva Občina Dobrova - Polhov Gradec? Z onesnaženjem, ki ga povzročajo pasji iztrebki, in neodgovornim ravnanjem lastnikov psov, ki za svojim ljubljenčkom ne počistijo, je Občina seznanjena, saj na to posamezniki in tudi društva pogosto opozorijo. Zaveda se, kako pomembno je čisto in zdravo okolje, zato občane redno poziva k pravilnemu ravnanju z vsemi odpadki in skrbi za ozaveščanje ter informiranje občanov. Poskrbela pa je tudi za namestitev pasjih košev na različnih lokacijah v občini. Tematiko pa je naslovil tudi Odbor za gospodarske dejavnosti, ki si prizadeva predvsem za ozaveščanje o škodljivih posledicah pasjih iztrebkov na kmetijskih zemljiščih.

Občina vsako leto organizira tudi čistilno akcijo – letos je bil eden izmed poudarkov čistilne akcije, ki je potekala v začetku aprila, prav ozaveščanje in pozivanje k odgovornemu ravnanju lastnikov psov. Pobiranje pasjih iztrebkov je namreč v prvi vrsti odgovornost in dolžnost lastnika psa.

 

Preko 20 pasjih košev z brezplačnimi vrečkami

Kot omenjeno, na najbolj izpostavljenih točkah na območju naše občine je nameščenih preko 20 košev za pasje iztrebke z brezplačnimi vrečkami, ki lastnike psov opominjajo, da morajo pasje iztrebke za svojimi hišnimi ljubljenčki pospraviti in pravilno odložiti v za to namenjene koše. Na območjih, kjer košev ni, so lastniki psov dolžni uporabiti svoje vrečke in odpadek odložiti v zabojnik za komunalne odpadke (črni smetnjaki). Nikakor pa pasji iztrebki ne spadajo med biološke odpadke, še manj pa v naravo sodi vrečka s pasjim iztrebkom, zato še toliko bolj razžalosti pogled, na katerega so naleteli občani v Babni Gori tekom čistilne akcije.

Kljub vsemu pa na Občini ugotavljajo, da številnim za to problematiko ni vseeno. S strani krajevnih skupnosti in mnogih posameznikov, je zaznati povečano število prošenj za postavitev pasjih košev. Občina bo zato skupaj s krajevnimi skupnostmi te pobude pregledala in se do njih opredelila. A pri umestitvi novih košev se je treba zavedati, da s koši na vseh problematičnih lokacijah še ne bomo rešili težave. Za vsako lokacijo novega koša je posledično treba poskrbeti tudi za čiščenje, zato mora bi lokacija primerna in dostopna za vozilo režijskega obrata, ki skrbi za prevzem odpadkov iz teh košev. Če se pobuda nanaša na lokacijo v zasebni lasti, se je treba o tem dogovoriti in pridobiti tudi soglasje lastnika. Strategija Občine je, da se koši za pasje iztrebke postavijo res na lokacijah, kjer doprinesejo k izboljšanju stanja, nikakor pa koši niso namenjeni temu, da se zmanjša odgovornost lastnikov psov, ki so v prvi vrsti dolžni poskrbeti za svojega psa, so še dodali na Občini.

 

Ozaveščanje in obveščanje lastnikov psov – kmalu pa tudi globa?

Si torej lahko obetamo izboljšanje stanja in čistejše površine? Ali bodo pasji iztrebki še naprej ostali tam, kjer jih bodo naši štirinožni prijatelji pustili? Stališče Občine je, da bo v prvi vrsti na težavo poskušala še naprej opozarjati, predvsem z ozaveščanjem in obveščanjem, pozivanjem k dosledni skrbi in odgovornosti lastnikov. Marsikatere občine pa so se te problematike lotile z redarsko službo. Če se stanje na tem področju pri nas ne izboljša, bo temu zgledu sledila tudi naša občina, so še poudarili na Občini Dobrova - Polhov Gradec. Lastniki psov, ki iztrebkov svojih ljubljenčkov ne bodo pospravili, bodo torej kmalu lahko kaznovani z globo. Mogoče bo ta zalegla bolj kot obveščanje in pozivi k pravilnem ravnanju.

 

Da je moj pes moja odgovornost, bi moralo biti lastnikom psov samoumevno, in jasno je – pasji iztrebki v naravo in na javne površine ne sodijo. Poskrbimo torej skupaj za sožitje, za lepo, čisto in prijazno občino – za vse občane in naše ljubljenčke.

 

 

 l.o.

Oglejte si tudi