Oceni objavo

Kako napreduje gradnja čistilne naprave na Dobrovi?

Lani septembra se je na Dobrovi pričela gradnja nove čistilne naprave. Ta bo namenjena čiščenju komunalne odpadne vode iz naselij Dobrova, Hruševo, Gabrje, Šujica, Stranska vas, Draževnik, Razori in Komanija. Skupaj bo na čistilno napravo priključenih več kot 3550 oseb, čistilna naprava pa bo omogočala priklop do 4000 oseb oziroma populacijskih ekvivalentov (PE). Populacijski ekvivalent (PE) je enota za obremenjevanje vode in predstavlja obremenitev, ki jo povzroči ena oseba – v praksi se torej poenostavljeno ocenjuje, da en prebivalec predstavlja eno obremenitev. Za čiščenje odpadne vode v novi čistilni napravi je bila izbrana sodobna tehnologija čiščenja s suspenzijo biološkega blata v sekvenčnih bazenih z dodatno aerobno stabilizacijo blata. Predvideno je tudi terciarno čiščenje, ki zajema zmanjševanje dušikovih in fosfornih spojin.

Kot so povedali pri JP VOKA SNAGA, ki vodi projekt, gradnja poteka v dveh fazah, obstoječa čistilna naprava pa še vedno obratuje. ''Prva faza gradnje bo predvidoma zaključena v juniju 2022, ko bo končana montaža strojne in elektro opreme in bomo pričeli z delnim obratovanjem čistilne naprave. Sledi rušenje obstoječe čistilne naprave in izgradnja druge faze. Predvideno je, da bo druga faza zaključena v zadnji četrtini leta 2022, ko se bo pričelo poskusno obratovanje čistilne naprave z dokazovanjem parametrov, ki jih predpisuje okoljska zakonodaja. Pričetek poskusnega obratovanja je odvisen od dobave tehnološke opreme, zaradi trenutnih razmer na trgu pa so dobavni roki negotovi. Trenutno poteka izgradnja bazenov, energetskega objekta, vhodnega črpališča. Vzporedno z gradbenimi deli poteka izdelava strojne opreme, elektro opreme in krmilja,'' so še dodali.

V sklopu izgradnje čistilne naprave bo v prihodnjih mesecih rekonstruiran tudi del kanalizacije, ki bo potekal po regionalni cesti od krožišča, mimo bencinske črpalke in po dostopni cesti do čistilne naprave. Načrtovana je rekonstrukcija kanalizacije v skupni dolžini 294 m. Predvidena je tudi delna zapora regionalne ceste v tem delu, o čemer boste občani in drugi uporabniki ceste pravočasno obveščeni.

Zaključek projekta lahko zaenkrat torej pričakujemo znotraj prvotno zastavljenega roka, kar je dobra novica glede na to, da bo investicija bistveno pripomogla k zmanjšanju škodljivih vplivov na okolje na Dobrovi in v njeni okolici. 


l. o.

Oglejte si tudi