Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Jaslice na Dobrovi vsako leto privabijo več obiskovalcev

Na Slovenskem je bila »hiša« osrednji prostor podeželskih domačij, središče vsakodnevnega dogajanja. Ob dolgih zimskih večerih so v njej opravljali razna dela, namenjena je bila tudi počitku, predvsem pa je bila prostor srečevanj in druženja – z družino, sosedi in znanci.
Prav hišo je za osrednji prostor jaslic na Dobrovi izbral jasličar Franci Prek s Šujice, ki je tokrat že tretjič postavil jaslice na oder pri župnijskem domu. Redni obiskovalci so zagotovo prepoznali nekatere elemente, ki so krasili že lanske jaslice, saj gre vsako leto za nadgradnjo prejšnjih. Ne manjkajo krušna peč, bogkov kot, lesena miza s stoli … Med slikami, ki visijo v hiši, je zagotovo zanimiva avtentična fotografija Francijevih prednikov, Marije in Jakoba Preka s Šujice, po domače Anžonovih, ki je nastala ob koncu prve svetovne vojne. Ostale tri nabožne slike pa so bile rešene pred skorajšnjim uničenjem, saj so bile najdene v smetnjaku v Ljubljani. Zdaj so novo življenje našle v jaslicah na Dobrovi. Namesto pete ljudske pesmi kot nekoč, pa so se po hiši razlegale praznične melodije današnjega časa.
Skozi okno hiše se pogled odpre na veličastne jaslice, ki jih krasi približno dvesto figur od nepogrešljive svete družine do pastircev in živali. Prizorišče jaslic je tudi tokrat slovensko podeželje s cerkvico (kopija gabrske cerkvice sv. Janeza Krstnika) na vrhu griča in križevim potom. Vse makete so Francijevo ročno delo. Samo postavljanje jaslic je potekalo štiri tedne, ko je Franci Prek za načrtovanje, izdelavo in postavljanje porabil okrog pet ur na dan. Da jaslice izgledajo tako veličastno, se je treba zahvaliti tudi tistim posameznikom, ki so nabrali mah in pomagali pri postavitvi – brez pomoči Marije Lampret, Jane Žvokelj, Julije Urbančič, Milana Božiča in Filipa Božnarja zagotovo ne bi šlo. Francija pa najbolj veseli, da si vse več ljudi prihaja ogledovat njegovo mojstrovino, skoraj ni dneva, ko si je ne bi kdo na novo prišel ogledat, predvsem pa veseli dejstvo, da se glas o jaslicah širi vse dlje. Letos si jih je ogledal tudi ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik. Vsi, ki si še niste uspeli ogledati jaslic, imate še dovolj časa, na ogled bodo namreč do svečnice, 2. februarja.

 

Mitja Prek

Oglejte si tudi