Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Priprava vozila na zimske mesece

Letošnja zima je radodarna tako s snegom kot tudi z nizkimi temperaturami. Za našo varnost je ključno, da tudi svoje vozilo pripravimo na zimo. To pa ne vključuje le zimskih pnevmatik, snežnih verig in pripomočkov za čiščenje snega in ledu z avtomobila. Kaj še lahko naredimo za svoje vozilo in na kaj moramo biti še posebej pozorni pri skrbi za vozilo v zimskih mesecih, nam je razkril Kristian Laznik iz podjetja Avtoklep d.o.o., ki se nahaja na Brišah pri Polhovem Gradcu. Odlikujejo ga predvsem osebni pristop do strank, strokovnost in izkušenost – v družinskem podjetju je namreč zaposlen že 20 let.
Kaj vse počnete v podjetju Avtoklep?

Veliko stvari, zato nam dela nikoli ne zmanjka. Izvajamo servis vozil, smo tudi pooblaščeni serviser vozil Aixam, avtokleparska dela, ličarska dela, vulkanizerstvo, avtovleko, popravilo in polnjenje avtomobilskih klim ter vzdrževanje hladilnih sistemov, globinsko notranje čiščenje avtomobila, popravilo vozil po toči …


Kaj pa vam je najljubše?

Najraje opravljam servis redno vzdrževanih vozil. Zato mi veliko pomeni, da imamo stalne stranke, ki se vračajo k nam. S tem pokažejo zaupanje v svojega mehanika, da je vse naredil tako, kot je treba.


Kako vi svoje vozilo pripravite na zimo?

Naredim splošen pregled vozila. Prva stvar je zagotovo menjava letnih pnevmatik za zimske, nato pa pregledam tudi brisalce, preverim nivo vseh tekočin v vozilu, delovanje zavor, akumulator. Pozoren pa sem tudi na gorivo, saj je pozimi potrebno uporabljati gorivo, ki je prilagojeno nizkim temperaturam. 


Omenjate gorivo. Pozimi so nam na bencinskih črpalkah na voljo drugačna goriva kot pa v toplejših mesecih. Zakaj?

Ja, dizelska goriva dobijo dodatek, da ne kristalizirajo oziroma da v gorivu ne nastanejo parafinski delci, kar se zgodi, ko se temperature spustijo pod okoli –15 °C. Ti delci potem ovirajo pretok goriva in posledično nam vozilo ne vžge. Pri vozilih na bencinski pogon pa te težave ni.

Pri vozilih na dizelski pogon je zato zelo pomembno, da mislimo vnaprej in preprečimo težave pri vžigu motorja. Najlažje to dosežemo tako, da izberemo visokokakovostno zimsko gorivo, kot je na primer gorivo Q Max iQ Diesel, ki ga ponujajo Petrolove bencinske črpalke. Po mojih izkušnjah je izredno zanesljivo, zagotavlja hitrejši vžig vozila, saj ima visoko cetansko število, kar vpliva tudi na lažji zagon hladnega motorja in delovanje motorja tudi v najekstremnejših zimskih pogojih. 

Sestava Q Max goriv je res kakovostna, kar posledično pomeni daljšo življenjsko dobo motorja, manjšo porabo goriva, hkrati pa so še okolju prijaznejša. Tega pa ne potrjujejo le moje izkušnje, ampak tudi številni mednarodni certifikati in akreditacijske listine, kakovost goriva pa redno preverja tudi Petrol naftni laboratorij.


Se vam je že kdaj zgodilo, da ste imeli pozimi težave zaradi nekakovostnega goriva? Kaj lahko storimo, če se to zgodi nam?

Ja, že, v rezervoarju sem imel običajno gorivo, vozila pa nisem uporabljal vsak dan, zato mi avto ni vžgal, ko so bile temperature res nizke. Bolj problematično je, če se nam to zgodi med vožnjo. Doma avto normalno vžge, potem pa gorivo kristalizira, motor ugasne in obstanemo na cesti. Največkrat gorivo zmrzne v filtru goriva, če ta ni bil redno menjan. Na filter se ujamejo vodni delci, ki zamrznejo, zato je res pomembno tudi to, da poskrbimo za redni servis svojega vozila.


Ali nam to lahko poškoduje vozilo?

Če se nam to zgodi, nam ostane edino to, da avto premaknemo na toplo ali pa pokličemo serviserja, da nam zamenja gorivo. Vozila pa to običajno ne poškoduje.

Drugače pa slabše kakovostno gorivo na splošno vpliva na življenjsko dobo vozila, ne glede na letni čas. Kakovost izbranega goriva vpliva predvsem na brizgalni filter, izpušni filter in dpf filter. Goriva Q Max pa so preizkušena s številnimi mednarodnimi motornimi testi, ki so pokazali, da njihova redna uporaba pozitivno vpliva na elemente napajalnega sistema in ključne dele motorja vozila.


Pa imate pozimi opravka z drugačnimi popravili vozil kot v preostalem delu leta?

Tako je, pozimi nas stranke največkrat obiščejo, ker imajo težave vžigom vozila, z akumulatorjem, odpiranjem vrat vozila, saj so ključavnice izsušene in zaledenele, več je tudi zdrsov vozil, zaradi česar je tudi naša avtovleka veliko na poti. Torej rešujemo predvsem težave, ki so rezultat nizkih temperatur. Zimsko sezono pa vsako leto otvori menjava pnevmatik.


Imate še kakšen nasvet za vse lastnike vozil?

Največ za podaljšanje življenjske dobe svojega vozila lahko naredimo z rednimi servisi, s počasnim ogrevanjem in ohlajevanjem motorja in s prilagajanjem vozila letnemu času. Pri svojem delu opažam, da je pogosta težava tudi napolnjenost pnevmatik, zato priporočam redno kontroliranje tlaka v njih.

In z vožnjo – avto je narejen za to, da ga uporabljamo in z redno vožnjo pravzaprav podaljšujemo življenjsko dobo svojega vozila.

Podaril pa bi tudi to, da je zelo pomembno, da skrbimo za čistočo svojega vozila, zato tudi sam vedno poskrbim, da stranki vrnem čisto vozilo.


RL

Plačana objava


Oglejte si tudi