Oceni objavo

Grb občine Dobrova - Polhov Gradec za Guinnessov rekord

Vseslovenski projekt Slovenija kvačka si je lani septembra zadal velikopotezni načrt – skvačkati 212 grbov vseh slovenskih občin za vstop v Guinnessovo knjigo rekordov. Pobudnica projekta, ki je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, je bila Jadranka Smiljič, ki se je z 28-urnim neprekinjenim kvačkanjem že vpisala v knjigo rekordov. S prejo in kvačko pa je tokrat uspela povezati kar 211 kvačkaric in enega kvačkarja. Pri tem se ji je pridružilo tudi društvo Heraldica Slovenica, ki je sodelujočim nudilo podporo pri izvoru in pomenu grbov slovenskih občin.

Slovenija kvačka je obsežen projekt, ki je od vseh udeležencev zahteval veliko potrpežljivosti, vztrajnosti in tudi veliko časa, saj je bilo za kvačkanje le enega grba povprečno potrebnih kar sto ur dela. Kreacije namreč v širino in dolžino merijo več kot en meter, odvisno od oblike samega grba. Kot omenjeno, so kvačkarji poskušal podreti Guinnessov rekord – a grbi so samo del tega podviga, saj je ekipa želela skvačkati več kot tisoč izdelkov v tehniki c2c. Na uradne rezultate, kako uspešni so bili pri naskoku na rekord, še čakajo. Kaj pa je bil namen projekta? Kot pravijo ustvarjalci, je kvačkanje doprineslo k povezanosti in promociji zgodovine ter občin, tako doma kot v tujini. Nad kvačkanjem, ki je tradicionalna veščina, pa so želeli navdušiti tudi mlajšo generacijo, da bi izročilo peljala naprej.

Projekt je podprla tudi Občina Dobrova - Polhov Gradec in z veseljem pričakovala končni izdelek. Občinski grb, ki ga na zlatem ščitu z modro obrobo krasita dva zelena hrastova lista z rdečima želodoma pod cvetom blagajevega volčina, je bil občini Dobrova - Polhov Gradec slovesno predan ob slovenskem kulturnem prazniku, Prešernovem dnevu. Grb namreč nosi tudi veliko narodnozavedno in kulturno-zgodovinsko noto. Župan Franc Setnikar se je Ireni Zaletelj, ki je kvačkala naš grb, ob uradni predaji zahvalil za njeno delo. Kot je povedala kvačkarica Irena Zaletelj, ki sicer prihaja iz Cerknice, jo kvačkanje, ob katerem uživa in se sprošča, spremlja že iz osnovne šole. Sodelovanje pri projektu pa ji je predstavljalo izziv – ki ga je več kot uspešno opravila.

l. o.

Oglejte si tudi