Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Gradnja barjanske kolesarske povezave se je pričela!

Konec avgusta se je tudi v Občini Dobrova - Polhov Gradec pričela gradnja že težko pričakovane Barjanske kolesarske povezave. Predstavniki Občine, DRSI, DRI in izvajalca del, ki sta gradbeni podjetji V3, d.o.o. in GARNOL, so 31. avgusta 2022 v prostorih Občine izvedbi uvedbo v delo, po sestanku pa so se dela pričela tudi na terenu.

V naši občini je gradnja razdeljena na 3 etape, in sicer:

-          1. etapa: Razori–Šujica

-          2. etapa: Šujica–Gabrje (Kramar)

-          3. etapa: Razori–Tržaška cesta

Najprej se bo izvedla gradnja Barjanske kolesarske povezave na odseku 1 in 2, ki bosta predvidoma zaključena do sredine leta 2023, tretji odsek pa bo dokončan do konca leta 2024. Dela bodo poleg gradnje kolesarske povezave vključevala tudi ureditev pločnikov, regionalne ceste in prehodov za pešce in kolesarje, umestitev avtobusnih postajališč in druge pripadajoče ureditve.

Kaj to v praksi pomeni za odsek od Gabrja do Razorov oziroma 1. in 2. etapo Barjanske kolesarske povezave? Na odseku Gabrje–Šujica bo zgrajena kolesarska steza s hodnikom za pešce. Cesta bo na tem delu opremljena še s talnimi označbami in prehodi za pešce in kolesarje. V sklopu projekta bo urejen tudi priključek lokalne ceste LC 067061 Stranska vas–Gabrje, nadgradnja in preplastitev regionalne ceste oz. prestavitev osi ceste, kjer je to potrebno in obstoječa cesta ni dovolj široka. Pri ŠRC Gabrje bodo urejeni prehodi za pešce in kolesarje, avtobusni postaji in prepust čez Jarčji potok. Ob novozgrajenih stanovanjskih hišah bo izveden podporni zid.

Na odseku Šujica–Dobrova bo zgrajena enostranska kolesarska steza, ki bo od cestišča ločena z zelenico. Na Šujici bosta na obeh straneh ceste urejeni avtobusni postaji, križišče pa bo prenovljeno v sklopu projekta za ureditev ceste Šujica–Podutik. Ob mostu čez Gradaščico bo zgrajena nova brv za kolesarje. 

Na odseku Dobrova–Razori bo zgrajena dvostranska skupna površina za pešce in kolesarje. Sočasno z gradnjo kolesarske povezave bo avtobusna postaja izpred kmetijske zadruge premaknjena bliže krožišču, v bližino vrtca, predvidoma pa bo namenjena potnikom obeh avtobusnih linij, 51 in 56. Na tem odseku bo urejen še obstoječi prepust za prečkanje Horjulščice, na križišču z lokalno cesto LC 067011 Gorjanc–Razori pa bosta na novo urejeni avtobusni postajališči na obeh straneh ceste. Izvedena bo tudi rekonstrukcija križišča s prestavitvijo osi.

Gre torej za izjemno obsežen projekt, zato bo v času gradnje na posameznih odsekih vzpostavljena tudi polovična zapora ceste. Vabljeni k spremljanju občinskih obvestil.


l.o.

Oglejte si tudi