Logo MojaObčina.si
JUTRI
26°C
11°C
SRE.
23°C
10°C
Oceni objavo

Zimska služba v sezoni 2022/23

Zimsko vzdrževanje oziroma zimska služba je del rednega vzdrževanja cest. Zaradi posebnih pogojev, ki nastajajo ob sneženju, poledici, sodri in žledu, je zimsko vzdrževanje gotovo najzahtevnejši del vzdrževanja cest.

Vsako leto je zimska služba vzpostavljena 15. novembra in deluje vse do 15. marca prihodnjegaleta.Zimsko obdobje praviloma res traja od 15. novembra tekočega leta do 15. marca prihodnjega leta, vendar formalna vzpostavitev delovanja zimske službe ne pomeni njenega dejanskega začetka, saj je potrebno določena dela v pripravi na zimske mesece izvesti še pred 15. novembrom.

Zimska služba skrbi, da so ceste primerno vzdrževane in prevozne. Zimska prevoznost cest pa ne pomeni, da so ceste popolnoma kopne in prevozne kot v drugih letnih časih. V času sneženja je namreč nemogoče pričakovati, da bodo v vsakem trenutku ceste ''črne''. Vsa vozila morajo biti v tem času opremljena z ustrezno zimsko opremo, za tovorna vozila s priklopniki in vozila, ki prevažajo nevarne snovi, pa velja v času sneženja po določilih Odredbe o omejitvi prometa na cestah v Republiki Sloveniji tudi prepoved vožnje oziroma obvezno izločanje iz prometa.

Vzdrževanje prevoznosti posameznih cest v zimskih razmerah je opredeljeno s prednostnimi razredi, v katere so ceste razvrščene glede na kategorijo, gostoto in strukturo prometa, geografsko-klimatske razmere in krajevne potrebe. Razvrstitev cest po prednostnih razredih je določena v Pravilniku o rednem vzdrževanju javnih cest. Pluženje cest se v primeru sneženja prične, ko zapade 10 cm snega na lokalnih cestah in 15 cm na javnih cestah. Prednostno se izvaja zimska služba na vseh lokalnih cestah, kjer poteka integrirana avtobusna linija, in na cestah, kjer se izvajajo prevozi šolskih otrok.  

Glede na konfiguracijo terena je Občina Dobrova - Polhov Gradec izrazito hribovito območje z razvejanim cestnim omrežjem, ki skupaj obsega kar 250 km cest, kar poveča zahtevnost zimskega vzdrževanja. Izvajanje zimske službe je še posebej zahtevno na višje ležečih cestah, kjer se pojavljajo izrazitejše snežne padavine.

Voznike pozivamo, da upoštevajo razmere na cestah in ravnajo odgovorno. Pomembno je tudi, da v primeru napovedi zimskih razmer vozniki pravočasno odidejo od doma, saj se potovalni čas podaljša, ter da hitrost vožnje prilagajajo razmeram na cesti. Prav ustrezna zimska oprema in prilagojena hitrost vožnje sta temeljna dejavnika, ki preprečujeta zdrse vozil in druge nesreče v času sneženja ali poledice, ki ju izvajalci zimske službe poskušajo pravočasno preprečiti ali vsaj omiliti s posipanjem cestišč.

Izvajalec zimske službe na vseh cestah in pločnikih, ki so v upravljanju občine Dobrova - Polhov Gradec je podjetje Tijo d.o.o., ki zimsko službo izvajalo s svojimi sodelavci in podizvajalci. Izvajalec je dosegljiv na telefonski številki 040/161-534. Na Občini Dobrova - Polhov Gradec pa smo občanom za morebitna dodatna pojasnila v zvezi z izvajanjem zimske službe dosegljivi na telefonski številki 01/3601-800. Na državnih cestah pa je za izvajanje zimske službe na področju občine Dobrova - Polhov Gradec zadolženo podjetje Gorenjska gradbena družba d.d.

Za razumevanje in upoštevanje priporočil se vsem občanom vnaprej zahvaljujemo.

Občina Dobrova - Polhov Gradec

Oglejte si tudi