Gostišče pri Pratkarju - gre za staro furmansko gostilno z dvestoletno tradicijo, ki je bila že od nekdaj center vaškega dogajanja. Mogočna stavba se prvič omenja že leta 1652 v vasici imenovani Bilichgraz. Prvo prenovo je gostilna
doživela leta 1855, o čemer priča tudi napis na kamnitem portalu. Ime Pratkar pa
menda izvira iz prate, pečenke, morda pa iz besed mattra kat - besedi sta pisali na starem portalu iz leta 1652.
Kapaciteta gostilne Pratkar ni
majhna, notranji obokani prostori so naslednji: kmečka soba s pečjo, lovska soba
in dve prehodni sobi za skupno do 70 gostov. Letni paviljon na vrtu ima
prostor za 20 gostov, s tremi zunanjimi terasami v treh nivojih pa še za
dodatnih 50 obiskovalcev.
Novi najemniki so doma z naše občine – Alenka, Tomaž in Robi so prekaljeni gostinci, ki so nabirali kilometrino izkušenj v različnih lokalih in gostilnah, a tokrat prvič tako na svojem, z veliko mero odgovornosti. Alenka je zelo priljubljena najemnica in natakarica kavarnice Pratcar že leto dni, in, ne, ni obupala kot štirje najemniki pred njo, ampak se je zavihtela skupaj z možem Robijem še v gostinstvo, v pripravo hrane, kar terja predanost in pogum. Glede opreme kuhinje pri Pratkarju najemnika nimata pripomb, je zelo dobra, še celo prevelika glede na velikost same gostilne.
Konkurenca je zdrava
Gostilna je živ
organizem, je več kot le objekt s prehrano, saj diha s svojimi gosti, ki
prihajajo in odhajajo - kot zrak v pljuča. Zato je pomemben člen uspeha, poleg
kvalitete in domačnosti, tudi neprekinjenost delovanja ter konkurenca, ki je
ni malo. 7 kilometrov pred Polhovim Gradcem je gostilna Kramar v Gabrju, kjer
sta že dve leti najemnika Primorca in imata ponudbo pic iz krušne peči ter vseh
ostalih jedi. Kilometer naprej proti Črnemu Vrhu uspešno obratuje gostilna
Pograjski dom. Po mojem mnenju je ravno dobra pica tista jed, ki ta hip manjka
v Polhovem Gradcu! Pa smo še pri enem konkurentu, kavarni Bambi, kilometer pred
Pratkarjem, ki ima v ponudbi zamrznjene, delno pečene pice Tonač, ki jih dopečejo
sami v električni peči.
Planinci so pomemben del turizma Polhovega Gradca in ker gre za precej
tradicionalno športno aktivnost, so najbrž ravno ti prve ptice pomladi za
tradicionalnega Pratkarja. Nenazadnje je tik ob terasi vrta planinski kažipot,
ki vabi na Grmado, Tošč, Katarino ali Belico … Seveda se ob sestopu prileže
domača krača, pica ali pa pijača!
Vrt je odprt
Ko je gostilna Pratkar maja 2020 po skoraj dveh letih zaprtja odprla vrata kot kavarnica PraTcar so se lotili prenove sanitarij in vrta, saj imajo vrtnarja Gregorja Čuden kar v domači hiši - prevelik kostanj je zamenjal mladi japonski javor, ostala drevesa so pomladili, na celotni kamniti škarpi so uredili grede dišavnic. Sedanjega najemnika čaka revitalizacija velikega zunanjega kovinskega žara, v katerem so lahko preko verižnega pogona nekoč vrteli kar tri odojke hkrati. Je pa že poskrbljeno za nove lesene klopi in mize ter senco zanje na zgornji odprti terasi.
Jedilniki za vsak okus
Med tednom je gostilna odprta med 10 in 15 h, v petek 10–21 h, za vikende pa od 11 do 21 h. Prednjači ponudba štirih dnevnih malic, ena od njih je tudi sveže pripravljena pica. Sicer pa so jedilniki prilagojeni gostom in njihovim željam, saj gost je še vedno kralj, oziroma na polhograjskem - grof!
Informacije, rezervacije: 040 315 144, alenka.berzin2@gmail.com
Sebastjan Vehar