Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
14°C
JUTRI
28°C
14°C
Oceni objavo

8. Blažev nogometni turnir trojk

V soboto, 18. maja 2024, se je na igrišču OŠ Polhov Gradec razživelo kot že dolgo ne … otroci so na mivki odbojkarskega igrišča že dopoldne postavljali potičke in gradove, medtem ko so športniki na dveh igriščih z malimi goli igrali nogomet, dva polčasa po 10 minut. Vse do 20. ure do končne podelitve pokalov je bilo živahno na obeh igriščih, celo na tretjem, na mivki so si mladinci popoldne uredili nogometno igrišče.

Športno društvo Setnik kot organizator že 8. Blaževega memoriala zapovrstjo letos praznuje 30. obletnico ustanovitve in je zelo dejavno; dvakratletno organizirajo ping pong turnir, v maju nogometni turnir trojk in v septembru turnir v malem nogometu. Med letom pa gostijo tudi različne vadbe za krajane, športne izlete in druge športno obarvane dogodke.

Letos so se prvič odločili za ločeno izvedbo otroškega nogometnega turnirja in tako se je na turnirju pomerilo letos rekordnih 27 ekip, od tega 20 odraslih in 7 otroških ekip, razdeljenih še v dve starostni skupini. Turnir je tako privabil največ obiskovalcev doslej. Ob robu nogometa pa so se vsi družili ob pijačah in svežih burgerjih, za katere je poskrbela ekipa Žagarjev žar. Zanimivost prireditve je pokal šanka, ki si ga je prislužila ekipa ŠD prvak Horjul, ki je zbrala največ točk v kupljeni pijači! Torej so zmagali tako za šankom kot na igrišču, čestitke! Za komentiranje dogodka in zabavanje obiskovalcev je že tradicionalno poskrbel Žiga Tominec, za sojenje pa izkušeni sodniki, med njimi tudi članica ŠD Setnik Polona Gerjol, ki je sodila otroški turnir. Zahvala gre tudi številnim pokroviteljem, ki so omogočili tako množičen dogodek. 

Zgodovina nogometa je bila kruta

Nogomet je najbolj razširjen šport na svetu. In verjetno najstarejši, saj se je nogometu podobna igra igrala že na Japonskem v 3. stoletju pred Kristusom. Tudi antični Grki in Rimljani so igrali staro verzijo nogometa, brcali platneno žogo iz cunj v okvir. V Britaniji, na otoku, so ga začeli igrati v 8. stol., ampak na zelo krut način, saj so brcali glave poraženih vojakov. Kmalu zatem so glave zamenjale žoge iz cunj in pravilo je bilo le eno in preprosto: žogo si moral spraviti čez dogovorjeno linijo. Več sto ljudi se je udeležilo ene igre in bila je nasilna, saj so se med igro prerivali, brcali in grizli. Zaradi nasilnosti so ga celo prepovedali – kralj Edward III je leta 1331 sprejel zakone, ki so nogomet prepovedali. Prva današnjim podobna pravila so bila sprejeta leta 1815 na slavni angleški šoli Eton College. Leta 1848 so bila posodobljena kot »Cambrige rulles = Cambriška pravila«. Nogomet je bil nato razdeljen na dva dela: nekateri so želeli, da bi pri t. i. soccerju (nogomet angleško) lahko žogo tudi nosili, se med seboj spotikali itd., drugi, ki so podpirali Cambriška pravila, pa tega niso dovolili,  zato je ameriški povsem drugačen šport od evropskega nogometa!

REZULTATI:

Otroci – 1. starostna skupina:
3. mesto: TIP TOP

2. mesto: FC ASTEROID

1. mesto: CR7

otroci – 2. starostna skupina:
3. mesto MAJHNI POLHKI

2. mesto ŠESTORČKI

1. mesto FC PRVAK

odrasli: 
3. mesto DROFTINCA TEAM

2. mesto FK BUJTA REPA

1. mesto ŠD PRVAK HORJUL 1

Sebastjan Vehar

Oglejte si tudi