Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Dobrova-Polhov Gradec
DANES
23°C
12°C
JUTRI
22°C
10°C
Oceni objavo

Polhov Gradec – medeno središče Slovenije

Polhov Gradec – Med 4. in 7. avgustom se je v Polhograjski graščini in grajskem parku cedil med in dišalo je po medenih izdelkih. Hiša medu Božnar je pripravila že 25. dneve medu ter s tem obeležila jubilejni obletnici delovanja podjetja in organiziranja tradicionalnega dogodka, ki vsako leto ponudi priložnostno razstavo, številna zanimiva predavanja ter različne delavnice za otroke in odrasle.

V parku pri Polhograjski graščini se je prvi četrtek avgusta zbrala množica ljubiteljev čebel in medu. V imenu gostitelja, Hiše medu Božnar je zbrane, med katerimi so bili evropski poslanec Alojz Peterle, župan občine Dobrova - Polhov Gradec Franc Setnikar, predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč in predsednik Čebelarskega društva Dolomiti Janko Prebil, na 25. dnevih medu v Polhovem Gradcu prisrčno pozdravila Malči Božnar, nato pa jim predala besedo. Peterle je pozdravil zbrane, čestital pripravljavcem dogodka in jim zaželel močan medeni teden. Po glasbenih drobtinicah mladih lokalnih glasbenih talentov je bil k besedi povabljen predsednik ČZS Boštjan Noč. Ta je pohvalil delo Hiše medu Božnar, ki orje ledino na področju inovacij, embalaž, dizajna in potrdil, da ima gospodarski pristop v čebelarstvu Božnar prav gotovo glavne zametke. Delo in prizadevanja družinskega podjetja Božnar je pohvalil tudi župan Franc Setnikar in se mu zahvalil za doprinos in pomemben kamenček v mozaiku ustvarjanja uspešne turistične zgodbe v občini ter nagovor zaključil z dobrimi željami, naj jim medeni dnevi dobro uspejo in se ponovijo še velikokrat.

 

30 let medene zgodbe v Polhovem Gradcu

S povezovalcem večera Gašperjem Završnikom se je Malči Božnar sprehodila skozi 30 let medene zgodbe v Polhovem Gradcu. Zgodba se je namreč začela pisati leta 1985, ko se je na njeno pobudo in v sodelovanju z revijo Naša žena organizirala 1. medena nedelja v Polhovem Gradcu. V Domu čebelarjev so pripravili razstavo in pokušino in obiskovalci so bili navdušeni. Leta 1990 se je ustanovilo podjetje Božnar čebelarstvo, ki je obdržalo Medeno nedeljo, ta pa se je s selitvijo v Polhograjsko graščino leta 1994 preimenovala v Dneve medu. Od tedaj so vse razstave imele določeno temo, z vsako pa so pripravljavci želeli biti aktualni, predstaviti nov izdelek ali produkt, celo nove knjige. "Lotevali smo se vsebin, ki so zahtevale ogromno dela," je dejala Božnarjeva in dodala, "a ideje so še in volja tudi in če bodo naši mladi poprijeli za delo in pridno nadaljevali, se za Dneve medu ni bati." Za pripravo večdnevnega dogodka, ki šteje že 25. rojstni dan, je vselej potrebna dobra ekipa snovalcev, oblikovalcev, pripravljavcev, postavljavcev in drugih pridnih rok, ki se na prošnjo Božnarjevih vsakič znova lepo odzovejo, za kar se jim je Malči Božnar ob tej priložnosti iskreno zahvalila.

 

Izobraževalni in kulturni spremljevalni program

25. medeni dnevi so postregli s pestrim spremljevalnim programom in dvema razstavama. V prostorih Polhograjske graščine je bila na ogled razstava Več kot med, ob kateri so obiskovalci lahko spoznali različne vrste in vsestransko uporabo medu. Spodnji prostori Pristave, hiše nasproti graščine, pa so ponujali sprehod skozi zapisano in s fotografijami opremljeno zgodovino Dnevov medu v Polhovem Gradcu. Vsi ljubitelji čebeljih pridelkov so se v petek lahko udeležili predstavitve medenih oblog za rane, ki jih izdeluje podjetje Tosama iz Domžal ter se med predavanjem Malči Božnar poučili o tem, kaj vse ponuja med. Sobotni dan je bil posebej namenjen mlajši publiki, saj so gostili predstavo Ciper coper medenjaki gledališke skupine Theatro Šentjošt. Po prikupni predstavi pa so male otroške prstke privabile še delavnice oblikovanja slanega testa. Tega dne je organizator v sodelovanju s Slovenskim akademskim čebelarskim društvom gostil predavatelja dr. Danila Bevka iz Nacionalnega inštituta za biologijo, ki je zbranim spregovoril na temo Pestrost divjih čebel v Sloveniji. V nedeljo pa so se pod mentorstvom akademskega slikarja Reneja Čopija slikale panjske končnice in potekal je prikaz točenja medu. Vse dni je bilo na voljo tudi listanje po knjigah iz Knjižnice pod krošnjami, Muzej pošte in telekomunikacij je bil prav tako odprt.

 

Gostilnica v parku

Poskrbljeno je bilo, da nihče iz Polhovega Gradca ni odšel lačen in žejen. Mojstri iz gostilne Dobnikar s Katarine so namreč poskrbeli, da se je bilo v vročih poletnih temperaturah mogoče odžejati z medenim pivom ali koktejlom ter osvežiti z medenim sladoledom, lakoto pa so potešili odlični burgerji, praženec in druge sladice. Hiša medu Božnar je ponujala tudi vrečke za s seboj, ki so jih obiskovalci lahko napolnili po svojih željah. V priložnostni trgovinici so poleg pestre ponudbe medu različnih okusov ponujali tudi celo paleto izdelkov za zdravje in lepoto, vrsto ličnih in kakovostnih izdelkov za vsak okus in stas.

Dnevi medu so v Polhov Gradec ponovno privabili številne obiskovalce, ki jih je v treh desetletjih mogoče preštevati že v več tisočih. Polhov Gradec je za nekaj dni ponovno postal medeno središče Slovenije in vsi lahko le upamo in spodbujamo Hišo medu Božnar, da bo temu tako tudi v prihodnjih letih.

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

 

Oglejte si tudi