Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
8°C
JUTRI
25°C
11°C
Oceni objavo

Domačini pričakali dvakrat zlato olimpijsko prvakinjo Uršo Bogataj

Letošnje zimske olimpijske igre, ki so potekale v Pekingu, si bomo zagotovo zapomnili za vedno. Največ razlogov za to nam je dala naša soobčanka Urša Bogataj, ki se je s Kitajske vrnila s kar dvema zlatima medaljama.


Z naslovom olimpijske prvakinje se je Urša Bogataj obogatila v soboto, 4. februarja 2022, ko se je na tekmi posameznic v smučarskih skokih povzpela na prvo mesto. Da je vrhunsko pripravljena in da ji skakalnica na olimpijskem prizorišču Džangdžjakov odgovarja, je pokazala že v prvi seriji skokov, ko je s skokom dolgim 108 metrov postavila tudi rekord skakalnice. Njen izjemen uspeh je dopolnila Nika Križnar s tretjim mestom in poskrbela za dvojno slovensko slavje. Ema Klinec je tekmo zaključila na petem mestu, Špela Rogelj pa na devetem. Bil je izjemen dan za slovenske ženske skoke.

A Urša takrat še ni zaključila z nizanjem odličij. Na mešani ekipni tekmi je že v ponedeljek, 9. februarja 2022, skupaj z Niko Križnar, Timijem Zajcem in Petrom Prevcem ponovno osvojila zlato medaljo in poskrbela za evforično vzdušje v domačih Brišah, Polhovem Gradcu in drugih slovenskih krajih, ki so slavili uspehe slovenskih športnic in športnikov.

Slavnostni sprejem olimpijske prvakinje je potekal v četrtek, 10. februarja 2022

Četrtkovo popoldne je bilo že v zraku čutiti, da se v Polhovem Gradcu nekaj dogaja – nekaj pomembnega. Domačini in drugi športni navdušenci so se že zbirali na igrišču pri OŠ Polhov Gradec za slavnostni sprejem olimpijske prvakinje, ki ga je organizirala Občina Dobrova - Polhov Gradec. Neverjetno je bilo videti, kako je dvojna zmaga uspela povezati celotni kraj. Ob 17. uri pa se je pričelo odštevanje do prihoda Urše Bogataj in ostalih članov olimpijske ekipe, ki ga je z animiranjem občinstva popestril izkušeni voditelj Uroš Bitenc ob glasbeni spremljavi, za katero je skrbel DJ Jay Bolk. Ob zvokih Godbe Dobrova - Polhov Gradec so si obiskovalci nato lahko ogledali fotografije iz Uršinega otroštva in začetkov njene kariere v smučarskih skokih na polhograjski skakalnici, nato pa so prisluhnili še pregledu Uršinih najpomembnejših športnih dosežkov. Urša se je z ekipo že bližala Polhovem Gradcu, kar so obiskovalci lahko spremljali v živo na velikem ekranu – na poti jo je namreč spremljal dron. V Srednji vasi pa je niso pričakali le mlaji, temveč tudi številni člani vseh desetih gasilskih društev na območju občine Dobrova - Polhov Gradec; Zalog, Šentjošt, Podsmreka, Hruševo, Dvor, Dobrova, Črni Vrh, Butajnova – Planina, Brezje in Polhov Gradec. Domače gasilsko društvo je poskrbelo za organizacijo neverjetnega vodnega špalirja, za katerega so razvili skupaj za več kot dva kilometra gasilskih cevi!

Obiskovalci sprejema so Uršo že nestrpno pričakovali in z igrišča je odmevalo: »Urša, Urša, Urša!«. Ko je prispela do prizorišča, so njo in njeno spremljevalno olimpijsko ekipo po rdeči preprogi od avtomobila do odra pospremili člani Godbe Dobrova - Polhov Gradec in domačini v narodnih nošah. Na oder so se tako poleg Urše Bogataj povzpeli še Nika Križnar, Ema Klinec, Špela Rogelj in Katra Komar, ki so jih spremljali fizioterapevt in serviser Gaber Arh, fizioterapevtka Hana Bizjak, pomočnik trenerja Anže Lavtižar in glavni trener slovenske ženske reprezentance v smučarskih skokih Zoran Zupančič. Najprej jih je z navdušenjem pozdravil župan Franc Setnikar, ki je Urši čestital za kar dve zlati medalji in se ji zahvalil za vso veselje, ki ga prinesla s svojimi skoki.

Uršo in spremljevalno ekipo so nato presenetile Vešče z glasbeno točko, Bojan Peklaj in pa domači župnik Bogdan Oražem, svoje čestitke pa je izrekel tudi predsednik SSK Ilirija Primož Ulaga. Preden pa je pred mikrofon stopila Urša, se je zavrtel še kratek video o njenih zmagovitih skokih. Olimpijsko prvakinjo, ki sta se ji okrog vratu bleščali dve zlati medalji, so pred mikrofonom nato pozdravili glasni vzkliki obiskovalcev in plapolanje na stotine zastav, njeni sokrajani z Briši pa so ob igrišču razprostrli še ogromno slovensko zastavo in tako pokazali, kako zelo ponosni so na nanjo. Najbolj ponosno pa so na oder zrli njeni domači. Urša Bogataj se je najprej vsem zahvalila za podporo in z obiskovalci delila tudi drobce z dogajanja na olimpijskih igrah, nato pa presenetila z izjavo, da so to bile morda njene zadnje olimpijske igre. Presenečenj pa s tem še ni bilo konec. Sledila je še torta, šampanjec, krofi za obiskovalce in skupina Raubarji, ki so ena izmed Uršinih najljubših glasbenih skupin, s čimer se je eden najprisrčnejših in najbolj pozitivno naravnanih dogodkov v teh krajih bližal koncu.

Bloudkovo priznanje za smučarske skakalke

S tem pa ni bilo konec veselja v slovenski ženski reprezentanci v smučarskih skokih. Uspehi Urše Bogataj, Nike Križnar, Eme Klinec in Špele Rogelj so bili prepoznani tudi v okviru Bloudkovih nagrad za leto 2021, najvišjih državnih priznanj v Republiki Sloveniji za delo in dosežke na področju športa. V petek, 11. februarja 2022, jim je bilo na Brdu pri Kranju podeljeno priznanje Stanka Bloudka za vrhunski mednarodni športni dosežek. Iskrene čestitke!


Foto: Tadeja Plestenjak

l.o.

Oglejte si tudi