Oceni objavo

Del ceste v Mali vodi je že asfaltiran

Od pomladi poteka rekonstrukcija regionalne ceste R3-641/1369 Ljubljanica–Ljubljana, odsek Briše v Mali vodi. Dela potekajo na 1.736 metrov dolgem odseku. Izvajalec del je podjetje Gorenjska gradbena družba d.d. v sodelovanju s podjetjem SŽ – Železniško gradbeno podjetje Ljubljana d.d. in podjetjem HNG Hidrotehnika, nizke in komunalne gradnje d.o.o.

Na cestnem odseku je vzpostavljena popolna zapora, zato dela potekajo intenzivno in bodo po predvidevanjih lahko zaključena že do konca letošnjega leta. Izvajalec del je 25. in 26. oktobra izvedel preplastitev skoraj celotnega odseka z asfaltno prevleko, in sicer z nosilnim slojem asfalta v debelini 7 cm (bitumizirani drobljenec AC 22 base B50/70, A4). Asfaltiranje z grobim asfaltom trenutno ne bo izvedeno le na približno 400 m dolgem odseku, kjer se izvajajo še oporne konstrukcije brežin s kamnitimi zložbami. Na tem delu bosta urejena še dva cestna prepusta za pretok meteorne vode iz hribovitega zaledja v vodotok. Zaključni sloj asfalta v debelini 4 cm bo čez celotno površino položen ob zaključku del.

Iz priloženih slik je razvidno, da je poskrbljeno tudi za ukrepe, ki bodo pomagali, da si narava čimprej opomore od posegov, ki so bili potrebni za izboljšanje cestne infrastrukture. Posajena so bila številna drevesa, brežine nad cesto so bile zatravljene, brežine ob vodotoku Mala voda pa urejene. Na slikah pa vidimo tudi kamnite zložbe ob strugi, ki so učvrščene z lesenimi bruni, ki bodo pomagali stabilizirati bregove Male vode ob povečanem pretoku. Izvajalec je poskrbel tudi za ureditev dostopov do kmetijskih zemljišč in gozdnih vlak.

Da gre pri gradnji opornih zidov za zahtevne posege, lahko vidimo iz slike, na kateri je prikazan zemeljski plaz, ki se je pri delu utrgal in sesedel na kamnito zložbo. Vendar ni le narava tista, ki povzroča preglavice. Delavci vsakodnevno ugotavljajo, da tudi ljudje skrbijo, da jim dela ne bi zmanjkalo, saj v vodo mečejo cestno signalizacijo, ki jo je zato potrebno nenehno ponovno postavljati.  

Zaradi zahtevnosti del in nevarnosti pri gradnji visokih opornih zidov, bo cesta predvidoma še nekaj tednov zaprta za ves promet, vključno s šolskimi prevozi. O spremembah vas bomo sproti obveščali. Vabljeni k spremljanju spletne strani www.dobrova-polhovgradec.si za najaktualnejše novice in obvestila.           

 

Občina Dobrova - Polhov Gradec

Oglejte si tudi