Logo MojaObčina.si

Dobrova-Polhov Gradec

DANES
22°C
16°C
JUTRI
17°C
9°C

Dneva grafike v Muzeju pošte in telekomunikacij


Vabimo vas v Muzej pošte in telekomunikacij v Polhov Gradec na 5. Dneva grafike, ki ju pripravljamo v sodelovanju z Naravoslovnotehniško fakulteto UL – Katedro za informacijsko in grafično tehnologijo. Potekala bosta v torek, 26. 11, in v sredo, 27. 11., od 9.00 do 13.00. Obvezne predhodne prijave na 01 364 00 83 ali muzejpt@tms.si.

Tisk, tiskarstvo in tipografija, vse to je bilo nekoč — čeprav se zdi, še ne tako davno — opredeljeno s pojmom "črna umetnost". Le peščica stavcev tipografov je poznala skrivnosti, kako črko v besedo postaviti tako, da postane živa in privlačna za bralca. Grafični inženirji pa so poskrbeli za reprodukcijo besede v tisku na papirju. Cvetela je grafična industrija.

Ah, danes je seveda vse drugače. Mar res? Danes je, v primerjavi s časom "črne umetnosti", drugače le to, da nas obdaja veliko več besed in podob. Prav vsepovsod jih najdemo, na svetu so redki predmeti naše sodobnosti, ki ne bi bili opremljeni vsaj z eno besedo. Bistvo privlačne in kakovostno reproducirane besede ali podobe pa se ni spremenilo. Cveti industrija medijev.

Lahko bi celo rekli, da je "črna umetnost" postala "barvita umetnost", saj je prodrla prav v vse medije in pojem sodobne grafične industrije je razširjen preko vseh spodaj naštetih dejavnosti, ki jih raziskujemo in prakticiramo na naši katedri. Z veseljem vam bomo sodelavci Katedre za informacijsko in grafično tehnologijo odkrili skrivnosti, kako lahko črke, besede in podobe zaživijo z znanjem, ki ga imamo, in z napravami, ki jih vešče upravljamo.

Obvezne predhodne prijave na 01 364 00 83 ali muzejpt@tms.si. Prireditev si lahko ogledate z nakupom muzejske vstopnice.

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi