Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
8°C
JUTRI
18°C
11°C
Oceni objavo

Skupščina Gasilske zveze Cerklje

Uspešno delovanje Gasilske zveze Cerklje

V sredo, 27. marca je v prostorih gasilskega doma v Cerkljah potekala Skupščina Gasilske zveze Cerklje na Gorenjskem. Poleg delegatov so se zbora udeležili tudi člani upravnega odbora, člani poveljstva, častni član GZ Cerklje Jožef Žlebir, župan Občine Cerklje Franc Čebulj, Tomaž Vilfan, podpredsednik GZ Slovenije in predsednik GZ Gorenjske in gostje iz desetih sosednjih gasilskih zvez Kranj, Škofja Loka, GZ Kokra, Naklo, Tržič, Bled-Bohinj,  Jesenice, Vodice, Kamnik in Komenda. Predstavnik GZ Škofja Loka se je zahvalil cerkljanskim gasilcem , ki so prihiteli na pomoč pri gašenju velikega požara v industrijski coni Trata v Škofji Loki, januarja letos.

V zvezo je vključenih osem društev in sicer PGD Cerklje, Zgornji Brnik, Zalog, Lahovče, Spodnji Brnik-Vopovlje, Štefanja Gora, Šenturška Gora in Velesovo.

Delovno predsedstvo je vodil Primož Močnik, članici pa sta bili Irena Grilc in Jana Zupin, zapisnikarica pa Valerija Ažman. Potrdili so dnevni red in poslovnik skupščine GZ Cerklje.

Poročilo o delu GZ Cerklje je podal njen predsednik Marjan Luskovec. Zahvalil se je Občini Cerklje, še posebej pa županu Francu Čebulju, da imajo gasilci zagotovljena  finančna sredstva za nemoteno delovanje gasilskih organizacij. »Lahko smo le srečni, da ni prišlo do žrtev ali hujših poškodb. Na tem mestu gre zahvala vsem operativcem, ki ste v izjemnimi napori pomagali pri preprečevanju še večje škode ter pri kasnejši odpravi posledic neurja. Vsem še enkrat najlepša hvala«, je  dejal  predsednik Gasilske zveze Cerklje Marjan Luskovec.

Preteklo leto je znova pokazalo, kako pomembno je imeti številno ekipo usposobljenih in opremljenih operativnih gasilcev. Neurja, ki so prizadela Občino Cerklje na Gorenjskem so znova pokazala, kako majhni in nemočni smo ljudje v taki situaciji. Najprej neurje z vetrom, nato poplave. Navkljub številnim ekipam iz vseh operativnih enot, uporabi vse  razpoložljive opreme, v prvih urah nismo uspeli narediti kaj dosti. Količina padavin je bila  prevelika, veliko nevarnost so predstavljali plazovi.

Komisije so svoje delo opravile dobro in v okvirih, kakor so to dopuščale omejitve. Pohvalo je izrekel komisiji za mladino in komisiji za izobraževanje.

Poveljnik Gasilske zveze Cerklje Metod Kropar pa je predstavil delo zveze. Sodelovali so v več intervencijah. Dne 4. avgusta so do 13.00 ure zabeležili 196 prijav, poškodovanih oziroma poplavljenih je bilo 150 objektov, naslednji dan pa je štab prejel do 18.00 ure skupno še 336 prijav dogodkov in preko 250 poplavljenih objektov. V naslednjih dneh se je štab število enot in gasilcev prilagajal potrebam na terenu po črpanju in čiščenju mulja. Po koncu posredovanj v poplavah v občini Cerklje so nudili pomoč tudi v sosednji občini Komenda in v Savinjski regiji. Lani pa so sodelovali v občini Cerklje v kar 136 intervencijah po posameznih področjih. Gasilci so zelo uspešno sodelovali tudi na gasilskih tekmovanjih po Gorenjski in Sloveniji. Nakupi opreme pa so potekali po že v naprej dogovorjenem načrtu. Posebno zahvalo pa je izrekel predsedniku GZ Cerklje Marjanu Luskovcu, upravnemu odboru GZ Cerklje, podpoveljnikoma Janezu Baseju in Alešu Ropotarju, ter vsem gasilcem za dobro opravljeno delo v lanskem letu, ter županu Francu Čebulju in občinskemu svetu za dobro sodelovanje in podporo pri njihovem delu.

Župan Franc  Čebulj pa se je zahvalil Civilni zaščiti in gasilcem, predsednikom gasilskih društev za zelo dobro opravljeno delo ob poplavah ter več kot tisočem prostovoljcem, ki so pomagali pri čiščenju, tudi kulturne dvorane. "Opravili ste delo s srcem in dušo in razumeli vse občane, ki so vas potrebovali."  Dejal je, da je ocenjena  koda v Občini Cerklje 10 milijonov evrov, vključno s plazovi na Pšati, Viševci,  na Blatih. Pričeli bodo z obnovo kulturne dvorane, obnovitvena dela bodo stala okrog 1 milijon evrov.

Delo GZ Cerklje pa je pohvalil tudi Tomaž Vilfan, podpredsednik GZ Slovenije in  predsednik GZ Gorenjske.

Besedilo in foto Janez Kuhar,  Cerklje, 28.3.2024

Oglejte si tudi