Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
6°C
JUTRI
24°C
9°C
Oceni objavo

Zaključek 69. prvomajske paradne vožnje AMD Cerklje je bil prvič pri Nogometnem centru Velesovo

Avto - moto društvo Cerklje na Gorenjskem, ki letos praznuje 71-letnico delovanja društva,  (ustanovljeno je bilo maja 1953. leta) je v sredo, 1. maja zelo uspešno organiziralo tradicionalno, že 69. prvomajsko paradno vožnjo. Kot je povedal predsednik športne komisije pri AMD Cerklje Jože Glavan, je karavana vozil obiskala 17 vasi pod Krvavcem. Kolona avtomobilov, motornih koles ter devetih gasilskih vozil je krenila izpred gostilne Bavant v Dvorjah pod Krvavcem, mimo Gradu Strmol, skozi vasi Češnjevek, Adergas, Trato, Velesovo, Praprotno Polico, nazaj skozi Dvorje in Grad do Pšate, skozi Poženik, Šmartno, Glinje do Zaloga in Lahovč, mimo Vopovelj, skozi Spodnji in Zgornji Brnik ter skozi Cerklje do Nogometnega centra v Velesovem, oziroma  gostinskega lokala Kantina  priznanega kuharja Jožeta Bukovinskega, kjer je bilo tradicionalno zaključno srečanje. 

Gledalci ob cesti, kjer je potekala letošnja paradna vožnja, so videli najnovejša osebna vozila najrazličnejših znamk in tudi številna  stara vozila. Članom AMD Cerklje so bili pri organizaciji paradne vožnje v pomoč tudi gasilci iz Velesovega, Zaloga, Spodnjega Brnka- Vopovlje, Lahovč in Zgornjega Brnika, ki so poskrbeli za njihovo varnost, za varnost pa so med drugimi skrbeli tudi posamezniki, člani AMD Cerklje, stari več kot 80 let, Franc Bolka (90 let), Franc Dolinar (89 let)  in Franc Zorman (81 let).

Prve piknike po prvih paradnih vožnjah  so imeli najprej na Štefanji Gori pod Krvavcem, pozneje pa na spodnji postaji žičnice na Krvavec. Na prvih paradnih vožnjah pod Krvavcem je sodelovalo le okrog 20 motoristov, ki so se 1. maja zbrali na dvorišču Zadružnega doma v središču Cerkelj.

Letos pa je po besedah predsednika AMD Cerklje Zdravka Novaka sodelovalo  veliko število  osebnih vozil in sicer kar 150, devet gasilskih vozil, 11 mopedistov Moped toura Zalog pod Krvavcem in 129 predvsem športnih motornih koles, nekaj tudi iz sosednjih občin Šenčur in Kamnik. Med udeleženci letošnje povorke je bil tudi cerkljanski župan Franc Čebulj.

Najstarejši je bil na paradni vožnji avtobus, letnik 1961, ki ga je vozil Aleksander Bizjak iz Kranja,  najstarejši mopedi Moped toura iz Zaloga pa so bili trije z letnico izdelave 1957. Lepo obnovljene Tomos colibri 02 letnik 1963 in 1964 pa so imeli v paradi vozil Florjan in Andraž Koželj iz Lahovč ter  Miha Cankar iz Kamnika. Atrakcija zadnjih let pa so starodobniki.

Besedilo in foto Janez Kuhar,  Cerklje, 1. maja 2024

Oglejte si tudi