Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
16°C
JUTRI
33°C
16°C
Oceni objavo

Požarna vaja v Domu Taber

V sredo, 15.maja je potekala načrtovana vaja evakuacije in reševanja med Gasilsko zvezo Cerklje na Gorenjskem, ki ji predseduje Marjan Luskovec in socialnovarstvenem zavodom Domom Taber Šmartno, ki ga vodi Martina Martinčič.

Vodja intervencije je bil Janez Basej, vodja enote  Jošt Erzar, oba iz PGD Cerklje, vodstvo vaje, da je potekala uspešno in varno,  pa sta skrbela Marjan Luskovec in Metod Kropar iz Gasilske zveze Cerklje. Vajo si je ogledal tudi cerkljanski župan Franc Čebulj.

V vaji evakuacije in reševanja v Domu Taber so sodelovali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Cerklje na Gorenjskem in Zgornjega Brnika, ki so sodelovali s petimi gasilskimi vozili. Uporabili so tudi gasilsko avtolestev. V akciji reševanja so uspešno sodelovali tudi gasilci PGD Lahovče, Spodnji Brnik- Vopovlje, Štefanja Gora, Velesovo in Zalog.

Prvo požarno vajo so v Domu Taber izvedli v letu 2018, s katero so želeli preveriti, kako bi se odzvali zaposleni v primeru pravega požara znotraj Doma in  s tem omogočili možnost preizkusa odzivnosti. Druga  požarna vaja je bila 19. oktobra 2022.leta.

Na vaji v sredo pa so preverjali tudi razne sisteme v Domu, odziv recepcije ob sprožitvi požarnega alarma, preverjanje resničnosti alarma, klica na številko v sili 112, odzivnega časa gasilcev, same evakuacije ogroženih stanovalcev iz enega v drug požarni sektor ter reševanje z gasilsko  avtolestvijo.  

Ob zaključku uspešno izvedene vaje,  se je direktorica Doma Taber Martina Martinčič  zahvalila vsem sodelavkam in sodelavcem za hiter odziv ob klicu na pomoč, vsem stanovalcem, da so bili ta dan potrpežljivi, pa tudi vsem gasilcem Gasilske zveze Cerklje, ki so se takoj odzvali klicu na pomoč. Zahvalila se je tudi predstavnikoma za Varnost pri delu in Požarno varnost  podjetja Lero ter predstavnikom tehničnega varovanja aktivne požarne zaščite podjetja Aktiva varovanje. »Videli smo tudi, kje smo se odzvali zelo dobro, kje bi se morali odrezati  še malo boljše in katere sisteme bi bilo treba še malo popraviti. Mislim, da je bila za vse nas to dragocena izkušnja, ki pa je, upam, ne bo treba uporabiti v resničnem požaru.«

Besedilo in foto Janez Kuhar, Cerklje, 15.maja 2024

Oglejte si tudi