Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
9°C
JUTRI
21°C
15°C
Oceni objavo

Celje je praznovalo 573 let od podelitve mestnih pravic

Župan je na osrednji slovesnosti podelil 15 celjskih grbov.
Celje, 11. april 2024 – V celjskem Narodnem domu smo z osrednjo slovesnostjo sklenili  praznični 11. april. V ospredje smo s hvaležnostjo postavili letošnje prejemnike najvišjih priznanj Mestne občine Celje. Župan Matija Kovač je podelil dva zlata celjska grba, štiri srebrne in štiri bronaste celjske grbe ter pet kristalnih celjskih grbov.  

Zlati celjski grb sta prejela Hedvika Zimšek za 20 let požrtvovalnega prostovoljnega dela na področju paliativne - hospic oskrbe ter prispevek pri razvoju hospic dejavnosti na lokalnem in državnem nivoju ter Roman Kramer za predano delo pri izvedbi protipoplavnih ukrepov in strokovne prispevke pri več drugih projektih, ki imajo trajen pomen za mesto.
Hedvika Zimšek je ob prejemu zlatega celjskega grba povedala: »Če pridemo na svet zaradi ljubezni ter nas pričakajo objemi in ljubezen, zakaj ne bi bili deležni tega tudi ob koncu življenja? Ta zlati grb je priznanje tudi vsem, ki nesebično skrbijo za ohranjanje dostojanstva življenja od prvega vdiha do zadnjega izdiha. Edino merilo te dejavnosti je sočutje, ki je tudi znak kakovosti družbe. Slovensko društvo Hospic, območni odbor, letos praznuje 25 let in to udejanja nesebično.« 
Roman Kramer je dejal, da je velika čast in privilegij prejeti zlati grb pred Celjankami in Celjani. Zahvalil se je svoji družini, županu, mestnemu svetu, predlagateljem in EU projektni skupini, s katero je delal na Mestni občini Celje. »Stalnica vsakega mojega delovnega mesta in pisarne je napis na steni, misel slovenskega pesnika Simona Gregorčiča - Kar storiš zase, bo že s tabo umrlo, kar storiš za narod, ostane za vselej. To je misel, ki me vodi skozi življenje,« je med drugim povedal in spomnil tudi na številne pomembne projekte, ki jih je snoval s sodelavci na Mestni občini Celje. 


Srebrni celjski grb so prejeli dr. Bruno Dujič za strokovno delo pri razvoju in gradnji prvih večjih lesenih objektov v Celju, Tina Trstenjak za vrhunske tekmovalne dosežke in promocijo celjskega judo športa, Lions klub Celje Mozaik za požrtvovalno humanitarno delovanje in Ljubečanke - Ženski pevski zbor KUD Ljubečna za uspešno delovanje in ohranjanje ljudskega izročila. 
Bronaste celjske grbe so prejeli Miran Rauter, za uspešno podjetniško pot in odgovoren odnos do zaposlenih in okolja, Društvo navijačev Florijani, za 30 letno navijaško podporo celjskih rokometašev, Kolektiv gostinskega lokala Špital za prjatle za kreativnost pri izvedbi kulturnih prireditev in Televizija Celje za 30 let uspešnega delovanja. 
Kristalne celjske grbe, ki jih podeljujemo za odličnost v celotnem študijskem obdobju, pa so prejeli Klara Drofenik, Urh Ferlež, Filip Filipič, Nejc Gajšek in Polona Majdič
Župan Matija Kovač je v slavnostnem nagovoru poudaril, da je vsak od letošnjih nagrajencev na svojem področju odličen, izjemen in je pomembno zaznamoval okolje, v katerem živi, tako na nivoju občine kot v ožjih skupnostih, kjer delujejo. Pri tem je dodal, da se mu zdi zelo pomembno, da  med nami živijo in delujejo ljudje, ki znajo opaziti dobro med sabo, ki znajo izpostaviti in pohvaliti ljudi, ki dosegajo nadpovprečne rezultate, ki znajo na svoje okolje in na svet gledati s široko odprtimi očmi. »Vsi ste naš zgled s svojim delom in predanostjo, verjamem, da tudi širši skupnost, zahvaljujem se vam za vaš prispevek na vaši profesionalni ali študijski poti,« je povedal. V svojem nagovoru se je dotaknil tudi dela in projektov, ki zaznamujejo sedanjost v Celju ter pri tem poudaril, da »vsi ti projekti bazirajo na močni zavezanosti sodelovanja z občankami in občani, s konstantnim dialogom in posluhom drug za drugega, za ideje, pa tudi pripombe in pobude. Na tak način smo v preteklem letu zasnovali tri strategije in vodili postopek javne razgrnitve občinskega prostorskega načrta, tako snujemo tudi številne investicijske projekte,« je povedal župan. Zahvalil se je tudi prisotnim v dvorani: »Mnogi med vami ste zelo pomemben člen pri uresničevanju najrazličnejših vsebin in projektov, ki jih snujemo v tem mestu. S svojo odločnostjo, osredotočenostjo na svoje delo in predvsem sposobnostjo dobrega sodelovanja predstavljate jedro uspešnosti našega mesta.« 
Ob koncu nagovora je Celjanke in Celjane povabil na številne prireditve, s katerimi praznujemo ves mesec.   

Slovesnost je zasnoval režiser in scenarist Jaša Koceli, sooblikovali pa so jo igralka Ajda Kostevc, pevka Manca Fekonja, glasbena zasedba Moonlight Sky, plesalki Tajda Podobnik in Anamaria Bagarić, skladatelj Miha Petric in pesnica Katja Gorečan, ki je posebej za to priložnost napisala pesem o Celju. Slovesnost smo sklenili s priredbo navijaške himne Florjanov.  

Praznovanju praznika vseh Celjank in Celjanov se ves april pridružujejo številne organizacije v Mestni občini Celje s svojimi prireditvami in dogodki, ki jih posvečajo prazniku. Raznolike prireditve se bodo zvrstile vse do konca aprila: PRAZNIK OBČINE (celje.si)

Oglejte si tudi