Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Slavnostna akademija ob praznovanju 100. obletnice Prostovoljnega gasilskega društva Jezero

V torek, 30. maja 2023, je v dvorani Kulturnega doma Podpeč potekala slavnostna akademija ob praznovanju 100. obletnice Prostovoljnega gasilskega društva Jezero. Slovesnosti so se udeležili predsednik Gasilske zveze Slovenija Janko Cerkvenik, predsednik Gasilske zveze Regije Ljubljana Franc Bradeško, župan in podžupan Občine Brezovica Metod Ropret in Marko Čuden, poveljnica Civilne zaščite Občine Brezovica Marija Premrl, predsednik in poveljnik Gasilske zveze Brezovica Miran Repar in Gregor Košir, predsednik Krajevne skupnosti Podpeč-Preserje Mitja Bervar, predstavniki prostovoljnih gasilskih društev Gasilske zveze Brezovica ter sosednjih in prijateljskih društev ter člani in članice Prostovoljnega gasilskega društva Jezero.

»Naši predniki so pogosto občutili posledice požara. Takratna gradnja vasi je bila precej strnjena, materiali lahko gorljivi. Požar na enem od objektov je lahko hitro pomenil veliko nesrečo za vso vas. Vas Jezero, ki je tedaj ležala na hribčku Sv. Lovrenca, je v preteklosti enkrat že pogorela do tal. Da bi takšne in podobne tragedije lahko preprečevali, so 30. maja 1923 ustanovili Prostovoljno gasilsko društvo Jezero. Na ustanovnem občnem zboru se je vključilo v društvo 23 članov. Izvolili so tudi prvi upravni odbor in sprejeli pravila Zveze gasilskih društev za Jugoslavijo,« je zbranim ustanovitev društva opisala napovedovalka Amadea Pristavec, ki je z zgodovino društva povezovala celoten dogodek.

Marko Susman, predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Jezero, je nagovoril zbrane z naslednjimi besedami: »Društvo se je začelo opremljati in rasti vse do današnjih dni. Veličina vsake organizacije in združenja se pokaže v kritičnih trenutkih. Društvo raste, se razvija, pada in se pobira. Cilj delovanja ostane vedno isti. Vzdržati gasilsko društvo v kondiciji, ki je sposobno pomagati ljudem v sili. Načrtov za prihodnost je veliko. S skupnimi močmi lahko ustvarimo veliko – to je članstvo pokazalo že pri sanaciji gasilskega doma in nabavi novega gasilskega vozila GVC-1, ki smo ga dobili ta teden. Tudi tokrat so se člani in vaščani izkazali z delom in finančnim prispevkom, za kar se vsem iskreno zahvaljujem.«

Zbrane sta nagovorila tudi Mitja Bervar, predsednik Krajevne skupnosti Podpeč-Preserje in župan Občine Brezovica, Metod Ropret. »Več kot 150-letna je tradicija združevanja Slovencev pod okriljem gasilskih društev. Prve gasilce je tako kot danes družilo skupno poslanstvo – pomagati ljudem v nesreči. Pred sto leti so se za takšno obliko varovanja odločili tudi vaši predniki v vasi Jezero. Vedno ste pripravljeni priskočiti na pomoč in verjamem, da tako kot mi, vaše delo cenijo vsi tisti, ki so ga deležni. Na vašo pomoč vedno lahko računaš. Danes slavite največji jubilej, kar je priložnost za obujanje spominov in zgodovine. Ob tej priložnosti ste svoj vozni park dopolnili z novim, sodobnim gasilskim vozilom. To bo še dodatno pripomoglo k vaši učinkovitosti in usposobljenosti. Če kdaj, je stoletnica prava priložnost za to,« je gasilkam in gasilcem čestital župan občine.

»Evidence kažejo, da nas je več kot 170.000 v naši državi in da imamo pestro člansko strukturo, tako mladine, članov, članic, veteranov in operativnih članov. Lepa hvala vam in občini za vso pomoč na dogodkih, na Gasilski olimpijadi in gašenju na Krasu. Dobri rezultati so dokaz, da uspešno spodbujate medgeneracijski dialog. Želim si, da nadaljujete svoje poslanstvo,« je gasilce nagovoril slavnostni govornik, predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik.

Slavnostno praznovanje je s pesmijo in kitaro popestril Jaša Lipovec, na flavto je zaigrala Ajda Rončelj, Gasilsko himno ter Avsenikovo pesem pa je odpel Vokalni ansambel Virilis.

Predsednik in poveljnik PGD Jezero, Marko Susman in Anže Rončelj, sta podelila Zahvalo PGD Jezero, katero je za dolgoletno delo v društvu prejela Alenka Zalar. Priznanja Gasilske zveze Brezovica sta podelila predsednik in poveljnik Gasilske zveze Brezovica, Miran Repar in Gregor Košir, priznanje je prejel Jože Jamnik. PGD Jezero je ob 100-letnici ustanovitve prejelo plaketo Gasilske zveze Brezovica.Priznanje GZB III. stopnje sta prejela Anže Susman in Anže Rončelj. Priznanje GZB II. stopnje je prejel Andraž Lipovec. Priznanje GZB I. stopnje so prejeli Veronika Susman, Vanja Rogelj, Sara Grobelšek, Mateja Štefančič in Lovrenc Vidmar. Poveljnica Civilne zaščite Občine Brezovica Marija Premrl je Prostovoljnemu gasilskemu društvu Jezero podelila srebrni znak Civilne zaščite za 100 let aktivnega delovanja. Predsednik GZS Janko Cerkvenik je podelil priznanja Gasilske zveze Slovenije naslednjim članom:

-       Andrej Lipovec: Andrejje v PGD Jezero vstopil kot pionir leta 1981. Kot voznik-strojnik  že vrsto let aktivno deluje v operativni gasilski enoti. V zahvalo za dolgoletno aktivno delo so mu podelili odlikovanje  Gasilska plamenica III. stopnje.

-       Franc Rogelj: Franci je v PGD Jezero vstopil kot pionir leta 1979. V društvu deluje kot operativni član. S svojimi organizacijskimi izkušnjami in zgledom je postal duhovni vodja starejših operativnih gasilcev. V zahvalo za dolgoletno delo so mu podelili odlikovanje Gasilska plamenica II. stopnje.

-       Matija Zalar: Matijaje v PGD Jezero vstopil kot pionir leta 1974. Ves čas svojega aktivnega delovanja v društvu deluje na operativnem področju. Kot poveljnik, podpoveljnik, mentor v PGD,  član poveljstva GZB in inštruktor svoje znanje prenaša na mlajše rodove. V zahvalo za dolgoletno in plodovito delo v društvu je prejel odlikovanje Gasilska plamenica I. stopnje.

-       Marko Susman: Marko je v PGD Jezero vstopil kot pionir leta 1970. Deluje na operativnem in organizacijskem področju. Opravljal je funkcije tajnika, podpoveljnika, poveljnika, predsednika, mentorja mladine v PGD, predsednika GZ Brezovica in predavatelja. Za dolgoletno aktivno delo v gasilski organizaciji je prejel odlikovanje Gasilska plamenica I. stopnje.

 

PGD Jezero je prejelo tudi medaljo za posebne zasluge ob 100-letnici ustanovitve.

Članstvo v društvu ves čas narašča in trenutno jih je že 280. V PGD se združujejo pripadniki vseh generacij, še posebno številčno pa je zastopana mladina, tako da se nam ni treba bati, da bi gasilstvo na Jezeru zamrlo.

Oglejte si tudi