Logo MojaObčina.si

Brezovica

JUTRI
6°C
4°C
PET.
3°C
2°C
Deli

Vpis v register darovalcev organov in tkiv po smrti

V začetku letošnjega leta je bilo v Sloveniji na čakalnem seznamu za presaditev organov registriranih 181 bolnikov (58 jih je čakalo na srce, 94 na ledvico, 1 na ledvico in jetra, 28 na jetra, 4 na ledvico in trebušno slinavko in 1 na trebušno slinavko). Bolniki na organ, ki ga potrebujejo za preživetje, pogosto čakajo predolgo.

Ob prebiranju te statistike marsikdo ostane hladen. To so podatki, ki se ga ne tičejo. Pa je res tako? Trenutek, ko bom jaz (ali nekdo od mojih bližnjih) za preživetje potrebovala presaditev organa, je morda oddaljen le kak dan, teden, mesec... Zgovoren je primer Mihe Gašperina (mimogrede - ekstremnega športnika), ki so mu pri 37-ih na rednem sistematskem pregledu ugotovili, da je hudo bolan in mu odpoveduje srce. Danes živi, ker se je nekoč neka oseba odločila, da organe po svoji smrti podari nekomu, ki bo zaradi te geste lahko živel naprej.

Nedavno tega me je presenetil podatek, da se je za vpis v register darovalcev doslej odločilo le okoli 5.000 Slovencev. 5.000?! Ker je možnost, da se pri takem številu za naše bolnike najde tkivno skladnega ter v vseh ozirih ustreznega darovalca izredno majhna, je Slovenija članica mednarodne organizacije Eurotransplant, ki koordinira ter organizira izmenjavo organov med transplantacijskimi centri Belgije, Nizozemske, Luksemburga, Nemčije, Avstrije, Hrvaške, Madžarske in Slovenije.

Za darovanje se lahko opredeli vsakdo, ki tako misli in čuti. Kdo je primeren darovalec, pa se določi po smrti na osnovi zdravstvenih podatkov. Morda bo za koga pomemben tudi podatek, da je zaznamek o vaši odločitvi postati darovalec dostopen točno določenemu zdravstvenemu osebju šele po vaši smrti.

 

Najbrž je tudi pri odločitvi za darovanje organov podobno, kot pri drugih »neugodnih« stvareh - šele ko bolnik postanemo mi sami, naš otrok ali druga ljubljena oseba, se resnično zavemo, kaj to pomeni. Zato vas v sredo 22. marca ob 18. uri vabimo, da se nam pridružite v dvorani Doma krajanov v Notranjih Goricah. Po kratkem predavanju boste imeli možnost, da pri pooblaščeni osebi izpolnite pristopno izjavo. S seboj imejte osebni dokument in zdravstveno izkaznico. Če se boste namreč odločili za vpis, je za postopek treba preveriti identiteto darovalca.
Na dogodku se nam bo pridružil tudi gospod s presajenima darovanima ledvico in trebušno slinavko. Iz prve roke boste lahko izvedeli, kaj zanj pomeni odločitev nekoga, da postane darovalec.

 

Naredite preprost korak za pomembno stvar.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij