Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Podelitev nagrad v okviru likovnega natečaja ob 100-letnici PGD Jezero

V ponedeljek, 29.5.2023, je v Kulturnem domu Podpeč potekala podelitev nagrad za najboljša likovna dela v okviru natečaja ob 100-letnici Prostovoljnega gasilskega društva Jezero. Komisija, katero so sestavljale Janja Suhadolnik, Mirjana Kužatko in Mihaela Pristavec Košuta, je pregledala prispela likovna dela.

 

Na natečaj je prispelo preko 160 del. Sodelovali so otroci Vrtcev Brezovica ter učenci prve in druge triade Osnovne šole Preserje ter podružničnih osnovnih šol Jezero in Rakitna.

 

V prvi skupini so sodelovali otroci  v starosti 5 - 6 let iz Podpeške enote Vrtcev Brezovica. Nagrajena dela so ustvarili:

  • Emma Marie Sedej, mentorjev Nataše Tehovnik in Mitje Kumerja
  • ter Vita Petrovčič in Oskar Kranjc, katerih mentorji so Jana Pristavec, Matic Hribernik in Andreja Rožič

Komisija je dela opisala z naslednjimi besedami: »Ustvarjalci so z otroško dušo predstavili ognjene zublje ter z močjo linije prikazali barve ognja, ki požira tako hišo kot drevesa. Zelo lepo so prikazane črne oblike že požganih ploskev v nasprotju s še delujočo močjo požara, prikazano z rumeno, oranžno in rdečo barvo. Na vseh delih je prisoten eden ali več gasilcev, ki so prišli reševati ter nuditi pomoč v nesreči. Kolažno dodani elementi iz papirja in lesa še dodatno popestrijo ustvarjalno moč likovnih izdelkov.«

 

V II. starostni skupini, kjer so dela otrok 1. triade Osnovne šole Preserje ter podružničnih osnovnih šol Jezero in Rakitna, so nagrajenci naslednji:

  • Tim Kos, 1. c, PŠ Rakitna, mentorici Maruša Perovšek in Nevenka Petelin
  • Tjaš Keršič, 2. b, PŠ Jezero, mentorica Hermina Čuden
  • Nuša Majcen, 2. d, OŠ Preserje, mentorica Helena Sukič Ferko
  • Mateja Košir, 3. b, OŠ Preserje, mentorica Jerneja Rojko
  • Tajda Vehar, 3. c, PŠ Rakitna, mentorica Jerneja Fefer

Različna in barvno zanimiva paleta likovnih tehnik nam kaže aktivno sodelovanje gasilcev v reševalni akciji. Barvno izstopa moč ognjenih zubljev, bivanjskih prostorov in narave. Belina in modrina ozadja zaključujeta obliko in dajeta zračnost notranjemu motivu. Zelena barva ohranja pozitivno življenje in rast, saj so gasilci s svojo opremo uspešno zaustavili črnino in sivino uničujočega ognja ter dima. Vključenost gasilcev, ki so lahko tudi naši starši, prijatelji, znanci, sorodniki, sosedje, nam kaže socialno medsebojno povezanost.

 

V III. starostni skupini so nagrajenci iz 2. triade Osnovne šole Preserje ter Podružnične osnovne šole Rakitna. Nagrajeni ustvarjalci iz te skupine so:

  • Julija Vončina, 4. c, PŠ Rakitna, mentor Tea Oplotnik
  • Gašper Kramar, 5. a, OŠ Preserje, mentor Sara Šibal
  • ter Nejc Jovanovič, Vid Kržič in Mark Kuhelj, 6. a, OŠ Preserje, katerih mentor je Gregor Smole.

V nagrajenih delih prevladuje risba, s katero so učenci z občutljivostjo prikazali gasilske intervencije s sodelovanjem reševalnih vozil na kopnem, v vodi in zraku. Intenzivnost prikazanih linij nam daje občutek perspektive tako bližnjega pogorišča kot tudi posledic požara v daljavi. Kombinirana tehnika pa nam lahko ponudi dodatno razumevanje prostora ali nas popelje v psihološko razumevanje prispodobe. Ob tem se lahko vprašamo, kdo je tisti, ki vrže gorečo vžigalico oziroma zaneti ogenj in kdo je tisti, ki je pripravljen ponuditi roko pri reševanju soljudi in narave.

 

Ob koncu je zbrane nagovoril tudi predsednik PGD Jezero Marko Susman: »Čestitam vsem mladim umetnikom, ki so prispevali takšna lepa dela. Iz teh del vidimo, da mladi obvladajo delo gasilcev. Vse, ki bi radi postali gasilci, vas vabim, da se nam pridružite. Zahvalil bi se tudi vsem mentorjem, saj ste nas kar prijetno presenetili s tako zbirko umetniških del.«

 

Podelitev so popestrili nastopajoči z glasbenimi točkami. Jaša Lipovec je odpel in zaigral na kitaro pesem Vlada Kreslina, Ajda Rončelj je zaigrala na flavto, prav tako pa je zapel tudi otroški pevski zbor Podružnične osnovne šole Jezero.

Oglejte si tudi