Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Plesna predstava Življenje je vrednota z dobrodelnim namenom

V soboto, 15. aprila 2023, je v dvorani Notranje Gorice potekala plesna predstava z naslovom Življenje je vrednota, katero so izvedli plesalci plesnega studia Katja Dance Company. Po predstavi je sledila okrogla miza, na kateri so svoje zgodbe delili Tina Peterle, Tatjana Grča in Žiga Kastelic.

Namesto vstopnine so gostje podarili prostovoljni prispevek, ki bo namenjen ustanovi Mali vitez – fundaciji za pomoč mladim, ki so preboleli raka v otroštvu. Fundacija skozi leta ohranja prvotno poslanstvo; pospešuje raziskave poznih učinkov zdravljenja raka pri otrocih, ozdravljenim blaži posledice zdravljenja – jim pomaga s tehničnimi pripomočki in jih podpira, da bi pridobili izobrazbo, ustrezno svojim sposobnostim. Vsako leto podeli nekaj finančnih podpor za šolanje in študij. V sklopu fundacije Mali Vitez organizirajo različna letovanja tako na morju, v hribih in toplicah.

Plesna predstava »Življenje je vrednota« je bila izglasovana za Naj plesni dogodek leta 2019 v okviru Naj plesne zvezde po glasovanju bralcev portala Paradaplesa.si med kar 33.000 glasovi. O samem projektu pa organizatorji pravijo naslednje: »S plesnim multimedijskim projektom Življenje je vrednota pod častnim pokroviteljstvom gospe Vlaste Nussdorfer, nekdanje varuhinje človekovih pravic Republike Slovenije, smo ustvarili predstavo, ki se dotika tistih, ki se soočajo z boleznijo (rak), ki se tiho splazi v naša življenja in spremeni vse – vzame pogum, smeh, čas. Ko človek obnemi, obstane, otopi in išče odgovore, brska po svoji preteklosti, čuti strah in se boji prihodnosti. Skozi gib in glasbo nas plesna predstava nagovarja, da razmislimo o življenju, bolezni, ljubezni in trpljenju in na drugi strani vedno najdemo pot v svetlobo, cenimo trenutke in se zavedamo življenja kot univerzalnega darila.«

Po predstavi so o svoji zgodbi in soočanju s težkimi trenutki pripovedovali pobudnica večera in domačinka Tina Peterle, Tatjana Grča, ki je napisala knjigo Skodelica življenja, kjer je opisala svojo pot in spopadanje z anksioznostjo ter Žiga Kastelic, kateri je napisal knjigo Ti v moji krvi, kjer opisuje odnos mame in sina, spopadanje z alkoholom in boleznijo.

Okroglo mizo je vodila Mojca Buh, ki je dogodek zaključila z naslednjimi besedami: »Prepričana sem, da smo vsi začutili, kako pomembno je, da cenimo življenje, zato smo ponosni, da lahko pri tem sodelujemo in s skupnimi močmi pomagamo. Upamo, da ste z nami preživeli lep večer in da boste svojim prijateljem in znancem predali sporočilo tega večera.«

Eva Povirk

Oglejte si tudi