Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

24. redna seja občinskega sveta

19. aprila je potekala 24. redna seja občinskega sveta Občine Brezovica. Župan je predstavil napredek na določenih projektih od zadnje redne seje. Glede novega avtocestnega priključka se zadeve lepo pomikajo naprej, potem ko so končali z dodatno poplavno študijo, ki je postopek znatno podaljšala. Do konca leta bi mogoče že lahko pridobili gradbeno dovoljenje. Kmalu se bo začela obnova vodovodnega omrežja, po skoraj 20 letih pa so končno uspeli dobiti zadostno kvoto soglasij za komasacijo čez železniško progo - postopke naj bi izpeljali do leta 2019. Na pobudo svetnikov so se pogovorili tudi o sofinanciranju linij mestnega potniškega prometa. Po županovih besedah imamo najcenejši javni prevoz v Sloveniji, je pa ta podcenjen z namenom, da bi se več ljudi posluževalo javnega prevoza. Občina Brezovica sofinancira linije v znesku 165 tisoč evrov, kar je skoraj pol manj, kot je ta znesek znašal nekaj let nazaj.

G. Čuden je poročal o komunalnem področju. Gradbišča so spet v polnem pogonu in pričakuje se, da bosta cesti Jezero - Podkraj in na Postajo proti Gmajnicam asfaltirani že do konca aprila. Na vodarni Virje se je vgradila dodatna črpalka, poskusno obratovanje se približuje koncu, kar bodo zaznamovali tudi z dnevom odprtih vrat, ko si bodo občani lahko ogledali delovanje vodarne. Direkcija RS za infrastrukturo je bila na več mestih po Občini in že pripravlja načrte za razširitev in utrditev ceste tik pred Preserjem, kjer je ta nevarno ozka. Projektirali bodo tudi obnovitev obeh mostov v Notranjih Goricah. V Notranjih Goricah se bo širil pločnik in se dodatno zavaroval z ograjo, tako da bodo lahko otroci iz vrtca in šole varno hodili v Jamo na igrišče. Predvideva se tudi pločnik proti Kamniku pod Krimom. 

Po poročilu mag. Smrekar tečejo dela na novem vrtcu v Notranjih Goricah po načrtih, v maju se bo pričela energetska sanacija podružnične osnovne šole. O intenzivnem delu na področju pridobivanja zemljišč je poročala mag. Stražišar. Pohvalo je prejela tudi od župana, ker tako vztrajno in dobro opravlja svoje delo. Ga. Bošnjak je poročala, da se je po več letih prvič zgodilo, da niso zavrnili nobene vloge za vpis otroka v Vrtce Brezovica. Toda, da bi lahko sprejeli vse otroke, jih bo potrebno prerazporejati po občini in mnogim staršem ne bo všeč, da bodo morali voziti otroke z Brezovice v vrtec v Podpeči in podobno. Pričakuje, da se jih bo kar nekaj umaknilo in poiskalo vrtec drugje. Tako še vedno ostaja potreba po novem vrtcu.

V nadaljevanju je ga. Pulko Jurca svetnikom predstavila letno poročilo JKP Brezovica. To je na vseh delovnih področjih delovalo zadovoljivo in tudi finančno zaključilo leto z dobičkom. Podjetje z vodo oskrbuje dve tretjini občanov, v zadnjem letu ni bilo potrebno niti enkrat prekuhavati vode, je bilo pa kar 64 dni potrebno črpanje vode iz ljubljanskega vodovoda. Delavci so opravili kar 900 ur intervencij na kanalizacijah in poskrbeli ,da ljudje napak v delovanju skoraj niso občutili. Je pa delovanje kanalizacij zelo odvisno tudi od ravnanja občanov. Zlivanje različnih maščob v odtoke namreč močno podraži postopke čiščenja. Ostale dejavnosti tečejo normalno, želeli bi si le ureditev meteorne kanalizacije na cestah. Seznanjenost s poročilom in sklep o uporabi bilančnega dobička so svetniki soglasno potrdili.

Svetniki so brez pripomb potrdili tudi predlog Zaključnega računa proračuna Občine Brezovica za leto 2017, predlog Odloka o določitvi volilnih enot za volitve članov Svetov KS in določitvi števila članov Svetov KS v Občini Brezovica. Enako je bilo tudi s predlogom Odloka o delovanju in financiranju KS Občine Brezovica. Kot je povedal župan, so imeli veliko intenzivnih sestankov s krajevnimi skupnostmi in so predlog dorekli do najmanjših podrobnosti. Svetniki so soglasno potrdili tudi predlog Sklepa o obveznem revidiranju investicij v vrednosti nad 300 tisoč evrov, kar se je v preteklosti izkazalo za nujno, čeprav to prinese nekaj dodatnih stroškov. Nazadnje so potrdili še ukinitev javnega dobra na več zemljiščih zaradi potrebe javne infrastrukture.

 

Oglejte si tudi